fbpx

Магията на тиролския град Кицбюел

Тиролският град Кицбюел празнува своята 750-та годишнина и все още пази средновековното си сърце.

Хората идват в Кицбюел от хиляди години. През бронзовата епоха, около 1600 г. пр. н. е., районът става един от най-важните производители на мед в източните Алпи. Населението нараства и селищата около мините се разрастват. Добивът продължава до 19-ти век, когато находищата накрая започват да се изчерпват.

Градът можеше тихо да потъне в дълбок сън и ниха забрава, ако през 1875 г. не беше завършена железопътната линия Залцбург-Тирол, която постави Кицбюел на туристическата карта.

През 1893 г. местният бизнесмен Франц Райш нахлузва норвежки ски и прави първото спускане по Кицбюелерския склон. Това е началото на австрийското каране на ски и първите чуждестранни посетители пристигат няколко години по-късно. Райш построява хотели, създава ски училище и в крайна сметка става кмет на града.

Между войните курортът привлича филмови звезди и аристократи и през 1931 г. започват известните ски състезания Ханенкам. Най-забележителното от тях не на пистата Щрайф, което и днес привлича милиони телевизионни зрители от целия свят. Това е едно от най-трудните спускания в света с 80 метра скокове, наклони до 85% и скорости до 140 км/ч. Рекордът на пистата е 1:51,58 минути и е поставен от Фриц Щробл от австрийската провинция Каринтия през 1997 г.

През есента дърветата имат своя класически есенен блясък и това е идеалното време за туризъм. Всъщност Кицбюел се превърна в целогодишна дестинация с множество добре маркирани пътеки, както за ходене, така и за планинско колоездене, някои отделни, а други смесени.

Какво още можете да правите тук?

Поход до Schleierwasserfall

По време на прехода до Schleierwasserfall само природата е около вас. Тишината може да бъде нарушена от самотен хеликоптер, превозващ машини за сняг нагоре в планината, но разбира се, дори пилотът спира за обяд. В хотел Rasmushof Kitzbühel, до голф игрището, в менюто има гъска и при това – доста добра порция. Десертът е Palatschinken, палачинки с горски плодове, доста засищащо ястие.

Храната е особено добра в града, а наскоро отвореният Hutschpferd Palais е специализиран във Виенски шницел. Гурме ресторант Berggericht също е нов – главният готвач Хайнц Ханер готви повече от 40 години и е един от най-добрите готвачи в Австрия. Седемстепенното му дегустационно меню включва мариновани гъши дробчета и кнедли, както и рибни и месни ястия. Направо е за звезда на Мишлен!

С кабинков лифт до Kitzbühel Horn

Можете да се изкачите с кабинковия лифт на Kitzbühel Horn, където в една от къщите има
съдържа изложба на предишни победители в ски спусканията. На 1665 м можете да погледнете директно надолу по пистата Щрайф, която се спуска стръмно отдолу, с начален наклон от 51%. Ако не е заледено, можете внимателно да се тръгнете по пътеката надолу до Mausefalle, където е мястото за първия ски скок при спускане. Отнема около 10 минути, но скиорите го изминават само за 8,5 секунди. След това летят на разстояния до 80 метра над най-стръмния участък на Щрайф.

После можете да продължите по кръгова пътека през Ehrenbachhöhensee до Berggasthof Ochsalm. В далечината ще видите най-високата планина в Австрия, Гросглокнер, заобиколена от по-малки върхове, всичките – впечатляващи. Оттук пътеката отвежда през Хохбрун и Мелкалмвег до Ханенкамстюберл.

Да седиш на терасата на ресторанта, на есенната слънчева светлина, да хапваш вкусни   планински ястия – какво по-приятно от това, нали?пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More