Магията на тиролския град Кицбюел

Тиролският град Кицбюел празнува своята 750-та годишнина и все още пази средновековното си сърце.

Хората идват в Кицбюел от хиляди години. През бронзовата епоха, около 1600 г. пр. н. е., районът става един от най-важните производители на мед в източните Алпи. Населението нараства и селищата около мините се разрастват. Добивът продължава до 19-ти век, когато находищата накрая започват да се изчерпват.

Градът можеше тихо да потъне в дълбок сън и ниха забрава, ако през 1875 г. не беше завършена железопътната линия Залцбург-Тирол, която постави Кицбюел на туристическата карта.

През 1893 г. местният бизнесмен Франц Райш нахлузва норвежки ски и прави първото спускане по Кицбюелерския склон. Това е началото на австрийското каране на ски и първите чуждестранни посетители пристигат няколко години по-късно. Райш построява хотели, създава ски училище и в крайна сметка става кмет на града.

Между войните курортът привлича филмови звезди и аристократи и през 1931 г. започват известните ски състезания Ханенкам. Най-забележителното от тях не на пистата Щрайф, което и днес привлича милиони телевизионни зрители от целия свят. Това е едно от най-трудните спускания в света с 80 метра скокове, наклони до 85% и скорости до 140 км/ч. Рекордът на пистата е 1:51,58 минути и е поставен от Фриц Щробл от австрийската провинция Каринтия през 1997 г.

През есента дърветата имат своя класически есенен блясък и това е идеалното време за туризъм. Всъщност Кицбюел се превърна в целогодишна дестинация с множество добре маркирани пътеки, както за ходене, така и за планинско колоездене, някои отделни, а други смесени.

Какво още можете да правите тук?

Поход до Schleierwasserfall

По време на прехода до Schleierwasserfall само природата е около вас. Тишината може да бъде нарушена от самотен хеликоптер, превозващ машини за сняг нагоре в планината, но разбира се, дори пилотът спира за обяд. В хотел Rasmushof Kitzbühel, до голф игрището, в менюто има гъска и при това – доста добра порция. Десертът е Palatschinken, палачинки с горски плодове, доста засищащо ястие.

Храната е особено добра в града, а наскоро отвореният Hutschpferd Palais е специализиран във Виенски шницел. Гурме ресторант Berggericht също е нов – главният готвач Хайнц Ханер готви повече от 40 години и е един от най-добрите готвачи в Австрия. Седемстепенното му дегустационно меню включва мариновани гъши дробчета и кнедли, както и рибни и месни ястия. Направо е за звезда на Мишлен!

С кабинков лифт до Kitzbühel Horn

Можете да се изкачите с кабинковия лифт на Kitzbühel Horn, където в една от къщите има
съдържа изложба на предишни победители в ски спусканията. На 1665 м можете да погледнете директно надолу по пистата Щрайф, която се спуска стръмно отдолу, с начален наклон от 51%. Ако не е заледено, можете внимателно да се тръгнете по пътеката надолу до Mausefalle, където е мястото за първия ски скок при спускане. Отнема около 10 минути, но скиорите го изминават само за 8,5 секунди. След това летят на разстояния до 80 метра над най-стръмния участък на Щрайф.

После можете да продължите по кръгова пътека през Ehrenbachhöhensee до Berggasthof Ochsalm. В далечината ще видите най-високата планина в Австрия, Гросглокнер, заобиколена от по-малки върхове, всичките – впечатляващи. Оттук пътеката отвежда през Хохбрун и Мелкалмвег до Ханенкамстюберл.

Да седиш на терасата на ресторанта, на есенната слънчева светлина, да хапваш вкусни   планински ястия – какво по-приятно от това, нали?пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More