fbpx

Мадагаскар – островът на лемурите

Мадагаскар не е само хитова анимационна поредица.

Разположен в Индийския океан, с размерите на Франция, но с около едва десет главни пътя, Мадагаскар е страна, където наистина можете да избягате от влиянието на съвременната цивилизация.

Островът се отделя от субконтинента Гондвана, преди да се развият големите хищници. Вместо примати, в Мадагаскар са се развили лемури – нежна, неагресивна почти маймуна, чийто най-близък роднина живее в Южна Америка. Сега има повече от 50 вида, но всички имат нежни ръце и дълбоки очи.

Зашеметяващите 90% от флората и фауната на Мадагаскар са ендемични, не се срещат никъде другаде по света. Те са защитени в национални паркове, където са необходими дълги преходи за проследяване на редки видове и в частни резервати, където – за да се харесат на на предимно френските туристи, лемурите са почти опитомени.

Изолация на острова формира и неговата културата. Човешкият генофонд пристигна с лодка от около 500 г. пр. н. е., пресичайки Мозамбикския канал от Африка и преплавайки през Индийския океан от Югоизточна Азия и Австронезия. Тук тези общности са се смесили и разделили на 18 племена, всяко със собствен език и вярвания.

Животът в селата се оределя от строг набор табута и традиционни вярвания. Музикалните традиции на острова също се развиват независимо: всеки регион има свои локализирани типове музика. Двеста години френска колонизация са насложили тънък (но значим) слой от християнство и основни готварски умения, но никога не са застрашавали местните култури и вярвания.

Не бива да се подценява и естествената красота на приридата тук. В Мадагаскар има скалиста пустош от трънеста пустиня, петна от планински и тропически гори, прохладни планини и миришещи на ванилия низини, където целогодишно е топло. Животът продължава в морето: пресечете плажовете със златист пясък и се качете на дървените риболовни лодки – под повърхността на водата има малки коралови рифове и големи пелагични рифове.

Препоръчваме ви:

Отидете на плаж
Плажните курорти са сравнително нови за Мадагаскар, но са добре развити на островите Nosy Be и Ile Ste Marie на север и около Форт Дофин и Тулеар на юг. Чуйте местни съвети, преди да плувате на безлюдни плажове: някои имат акули.

Последвайте лемурите
В националните паркове проследяването на лемури е истинско приключение. Включете се в група и изживяването ще бъде завладяващо. Наблюденията са по-лесни в частните резервати, където лемурите са практически опитомени.

Разходете се по „Авенюто на Боабс“
ЮНЕСКО рядко поставя по защита гора от дървета, но близо до град Морандаве лесно ще се разбере защо тази си заслужава. Величествено шествие от огромни боаби се извисява над множество рибарници и полета. Много от тях имат духовно значение: има светилища и гробници, които да видите.

Вижте Тана
Столицата е очарователен град в централните планини, който се простира върху поредица от хълмове. Стъпаловидните хълмове се извисяват между малки къщи. Отпийте касис на френска колониална тераса и се насладете на гледките на живота, който тече на улицата.

Гмурнете се и открийте
Има отлични рифове около островите Nosy Be и Sainte Marie на север и Tulear и Fort Dauphin на юг, с туроператори, които осигуряват оборудване и практични съвети. Но бъдете внимателни.

Опознайте местния добитък
Зебу, местната гърбата крава, е широко почитана. Рогата й неизменно присъстват на гробниците на малагаските, те са знак за богатство, а месото е във всички най-добри менюта. Ръчно издълбан и полиран, рогът на зебу прави ефирен, полупрозрачен набор от черпаци или прибори за салати.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече