fbpx

Майското пълнолуние ще оцвети луната в червено тази неделя

Тази година цветната луна ще съвпадне с пълно лунно затъмнение.

Луната ще достигне своя връх в 12:15 ET в понеделник, 16 май, така че ще се появи в най-кръглата си форма вечерта на 15 май, неделя.

Цветната луна е кръстена на цветята, които цъфтят по това време на годината в Северното полукълбо. Лунното събитие е известно още като пълна луна за засаждане на царевица, защото май бележи края на зимните студове, което позволява на фермерите да засаждат семената си.

Весак, свещеният ден за будистите, също съответства на пълнолунието през май. Раждането на Гаутама Буда, моментът, в който той е постигнал просветление, както и смъртта му са се случили в дните на Весак.

Любителите на ксомоса ще имат удоволствието да наблюдават как цветната луна се превръща в алена по време на пълното лунно затъмнение, което се случва по същото време. Пълно лунно затъмнение е, когато слънцето и луната са от противоположните страни на Земята, което кара само малко количество слънчева светлина да достигне луната.

Майското пълнолуние е известно на народите по света с различни популярни названия, свързани с природните промени на Земята. В Северна Америка индианските племена наричат явлението “Луна на цветята”, защото през май традиционно в Северното полукълбо цъфтят полските и градински цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, тъй като през май кравите се доели по три пъти на ден и давали най-много мляко.

От Северна Америка затъмнението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната.

Най-удобно явлението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика.

От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението.

Ще има още седем пълни луни през 2022 г.:

14 юни: Ягодова луна
13 юли: Buck Moon
11 август: Eсетрова луна
10 септември: Жътварска луна
9 октомври: Луната на ловците
8 ноември: Боброва луна
7 декември: Студена луна

Въпреки че това са популярните имена, свързани с месечните пълни луни, значението на всяко от тях може да варира в различните племена на индианците.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More