fbpx

Майското пълнолуние ще оцвети луната в червено тази неделя

Тази година цветната луна ще съвпадне с пълно лунно затъмнение.

Луната ще достигне своя връх в 12:15 ET в понеделник, 16 май, така че ще се появи в най-кръглата си форма вечерта на 15 май, неделя.

Цветната луна е кръстена на цветята, които цъфтят по това време на годината в Северното полукълбо. Лунното събитие е известно още като пълна луна за засаждане на царевица, защото май бележи края на зимните студове, което позволява на фермерите да засаждат семената си.

Весак, свещеният ден за будистите, също съответства на пълнолунието през май. Раждането на Гаутама Буда, моментът, в който той е постигнал просветление, както и смъртта му са се случили в дните на Весак.

Любителите на ксомоса ще имат удоволствието да наблюдават как цветната луна се превръща в алена по време на пълното лунно затъмнение, което се случва по същото време. Пълно лунно затъмнение е, когато слънцето и луната са от противоположните страни на Земята, което кара само малко количество слънчева светлина да достигне луната.

Майското пълнолуние е известно на народите по света с различни популярни названия, свързани с природните промени на Земята. В Северна Америка индианските племена наричат явлението “Луна на цветята”, защото през май традиционно в Северното полукълбо цъфтят полските и градински цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, тъй като през май кравите се доели по три пъти на ден и давали най-много мляко.

От Северна Америка затъмнението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната.

Най-удобно явлението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика.

От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението.

Ще има още седем пълни луни през 2022 г.:

14 юни: Ягодова луна
13 юли: Buck Moon
11 август: Eсетрова луна
10 септември: Жътварска луна
9 октомври: Луната на ловците
8 ноември: Боброва луна
7 декември: Студена луна

Въпреки че това са популярните имена, свързани с месечните пълни луни, значението на всяко от тях може да варира в различните племена на индианците.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК 

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече