fbpx

Малък остров в Адриатическо море се продава за 700 хил. евро

Хърватия има 1244 острова, островчета, скали и рифове, като обитаеми са едва 66. Малките са предимно държавни, над 80 процента, а останалите са частна собственост.

Един такъв се намира в Сплитско-Далмински окръг, по-точно в малкото градче Винище. Нарича се Mali Kosmač, а площта от 5 хиляди квадратни метра е частна собственост на местно семейство. Цената на този остров в момента е 700 хиляди евро, но от агенцията, която организира продажбата му, казват, че стойността му може да се повиши до един милион евро.

Това островче се продава от 2016 г. и все още не е намерило новия си стопанин. Собственикът на агенцията за недвижими имоти Жасминка Билишков разказва, че е имало много заинтересовани, както чужди, така и местни. Когато разберат, че устройственият план не позволява строеж и когато се запознаят с нормативната уредба на устройство на територията, много бързо се отказват.

Екип на хърватската телевизия N1 посети наскоро острова. Заобиколен е от остри скали и поради това е невъзможно да се кацне на него. Вътрешността му се състои от ниска растителност. Заместник-кметът на Сплитско-Далмински окръг Стипе Чогеля също коментира, че такъв остров е подходящ изключително за селско стопанство и всякакво строителство върху него е невъзможно, но и недопустимо според сегашния устройствен план.

Местните са разделени по отношение на продажбите. Някои смятат, че такава частна собственост не трябва да се разпродава (особено на чужденци). Други нямат нищо против продажбата, нито това имущество да попадне в ръцете на чужди граждани.

Агент по недвижими имоти смята, че Хърватия би могла да спечели много пари на подобни острови. Според него, държавата трябва да следва гръцкия модел и да позволи строителството поне при контролирани условия. Но за всичко това е необходима промяна на закона и устройствения план.

Струва си да се подчертае и фактът, че всъщност не се продава островът, а земята на острова. Неговото крайбрежие е морска собственост, управлявана от окръга и никой не може да бъде собственик на морската собственост.

Притежаването на остров определено е символ на престиж. За някои това е възможност за добри печалби, за някои е национално богатство, което друг не трябва да докосва. Все пак едно е сигурно. Засега сред местните хора няма притеснение от евентуалната разпродажба на хърватските острови.

по материали на телевизия N1, Загреб

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече