fbpx

Малък остров в Адриатическо море се продава за 700 хил. евро

Хърватия има 1244 острова, островчета, скали и рифове, като обитаеми са едва 66. Малките са предимно държавни, над 80 процента, а останалите са частна собственост.

Един такъв се намира в Сплитско-Далмински окръг, по-точно в малкото градче Винище. Нарича се Mali Kosmač, а площта от 5 хиляди квадратни метра е частна собственост на местно семейство. Цената на този остров в момента е 700 хиляди евро, но от агенцията, която организира продажбата му, казват, че стойността му може да се повиши до един милион евро.

Това островче се продава от 2016 г. и все още не е намерило новия си стопанин. Собственикът на агенцията за недвижими имоти Жасминка Билишков разказва, че е имало много заинтересовани, както чужди, така и местни. Когато разберат, че устройственият план не позволява строеж и когато се запознаят с нормативната уредба на устройство на територията, много бързо се отказват.

Екип на хърватската телевизия N1 посети наскоро острова. Заобиколен е от остри скали и поради това е невъзможно да се кацне на него. Вътрешността му се състои от ниска растителност. Заместник-кметът на Сплитско-Далмински окръг Стипе Чогеля също коментира, че такъв остров е подходящ изключително за селско стопанство и всякакво строителство върху него е невъзможно, но и недопустимо според сегашния устройствен план.

Местните са разделени по отношение на продажбите. Някои смятат, че такава частна собственост не трябва да се разпродава (особено на чужденци). Други нямат нищо против продажбата, нито това имущество да попадне в ръцете на чужди граждани.

Агент по недвижими имоти смята, че Хърватия би могла да спечели много пари на подобни острови. Според него, държавата трябва да следва гръцкия модел и да позволи строителството поне при контролирани условия. Но за всичко това е необходима промяна на закона и устройствения план.

Струва си да се подчертае и фактът, че всъщност не се продава островът, а земята на острова. Неговото крайбрежие е морска собственост, управлявана от окръга и никой не може да бъде собственик на морската собственост.

Притежаването на остров определено е символ на престиж. За някои това е възможност за добри печалби, за някои е национално богатство, което друг не трябва да докосва. Все пак едно е сигурно. Засега сред местните хора няма притеснение от евентуалната разпродажба на хърватските острови.

по материали на телевизия N1, Загреб

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More