fbpx

Малък петеводител за Ханой – 1 част

Осеян с вековна архитектура, красиви езера и спокойни будистки пагоди, Ханой е един от най-популярните градове за туризъм. Това е оживен град, който или ще обикнете, или ще намразите. Въпреки че Ханой се развива бързо – с много търговски центрове и луксозни хотели, централната част на града все още запазва традиционната си култура. Той е шумен, хаотичен, с мали улици, пълни с мотоциклети, и уникален със собствената си култура. Истинска туристическа дестинация.

Когато посещавате Ханой, най-добре е просто да прекарате един ден в скитане из района и да се изгубите в малките улички и алеи. Можете просто да се разходите из френския колониален стар квартал, да разгледате открити пазари и магазини, да опитате местна храна от уличния продавач на храна или да изпиете чаша виетнамско кафе в местно кафене. Това е преживяване, което трябва да вземете бавно и да му се насладите.

Ако за първи път посещавате Ханой, тогава се надявама да сме ви от полза. Ще покажем как се стига до Ханой, възможностите за транспорт от летището до центъра, къде да отседнете и полезни съвети и информация за пътуване. Нека да разгледаме този страхотен маршрут за Ханой за 1, 2 или дори 3 дни в града.

Какво трябва да знаем

Ханой е столицата на Виетнам и вторият по големина град в страната. Това е богата култура с влияния на френски, китайски и югоизточноазиатски. Като основен център за Северен Виетнам, Ханой е идеалното място да създадете базата си, когато посещавате атракции като Сапа, Нин Бин и залива Халонг, включен в списъка на наследството на ЮНЕСКО.

Валутата на Виетнам е VND и популярно наричана „донг“. Въпреки че USD е приемлив във Виетнам, препоръчително е да носите VND, особено ако искате да купувате неща или храна от малки магазини и улични търговци. Освен това хотелите най-вече могат да приемат кредитни карти, но много кафенета само в брой.

Повечето хора в Ханой са искрено приятелски настроени, ентусиазирани и със страхотно чувство за хумор. В сектора на услугите ще бъдете впечатлени от това как обслужването на клиенти си е свършило работата и как се грижи за вас. Те могат да говорят английски, въпреки че някои може да не говорят свободно. Много хора по пътищата обаче не знаят как да говорят английски, но комуникацията не е проблем (ръка и знак), тъй като туристите са много често срещани в Ханой.

Колко дни трябва да планирам да остана в Ханой

Можете да планирате еднодневен престой в Ханой или дори да отделите няколко дни, за да разгледате добре този град. Но като цяло препоръчваме да останете поне два дни. По този начин имате достатъчно време да видите основните атракции в Ханой и да продължите да изследвате някои от красивите атракции наблизо.

Прекарайте три дни в Ханой, ако има време. Има много туристически атракции, готини барове, хубави ресторанти и страхотни кафенета, предлагащи панорамна гледка към града.

Прекарахме общо 3 дни и 2 нощувки в Ханой. Първо пристигнахме на международното летище Ханой Ной Бай и организирахме транспорта си, като взехме нощния влак до Сапа. След това се върнахме в Ханой за още 3 дни посещение в този очарователен град. Имаме и еднодневна екскурзия до залива Халонг, за да завършим пътуването си до Северен Виетнам, преди да се върнем обратно в родната ни страна.

Най-доброто време за посещение на Ханой

Най-доброто време за посещение на Ханой е през есента, от около края на септември до ноември, последвано от пролетта (от март до май). През това време температурите са идеални и приятни. Най-добре е да се разходите из оживения град. Очаквайте повече туристи и по-високи цени на хотелите по това време.

Лятото (от юни до август) е най-горещото и влажно време на годината. Не само това, средата на годината се смята за дъждовен сезон в Ханой. Така че не е най-доброто време да посетите Ханой и избягвайте тези месеци, ако можете.

Докато декември все още е страхотно време, тъй като времето е хладно. Температурите обаче могат да паднат до около 10ºC през януари и февруари.

Пътуване до Ханой

За международни посетители най-вероятно Ханой ще бъде точката на пристигане, ако посещавате Северен Виетнам. Международното летище Ханой Ной Бай (HAN) е едно от 2-те големи международни летища във Виетнам. Той е изключително натоварен и обслужва хиляди пътници всеки ден, както международни, така и вътрешни полети до Ханой.

Много вътрешни полети са добре свързани с други градове във Виетнам. Има безброй ежедневни полети между Да Нанг, Хо Ши Мин и Ханой. Тези вътрешни полети са много чести и изключително достъпни. Не забравяйте да проверите допустимия багаж, тъй като това може да увеличи разходите с включени големи разходи за багаж.

Освен това в Югоизточна Азия има много нискотарифни превозвачи. Летенето вътрешно или от близки страни е невероятно добра стойност. Не забравяйте да проучите полети и цени за страхотни сделки, особено ако сте с ограничен бюджет. Можете да търсите евтини полети от Skyscanner.

Очаквайте втората част!

изкуство любопитно

Postmodern Jukebox пак ще свирят и пеят в София

Те са цветни, жизнерадостни, изумителни музиканти. Продават турнетата си на три континента и музиката им достига до десетки милиона фенове в мрежата по цял свят.  Американската поп-джаз сензация на гениалния Скот Брадли Postmodern Jukebox ще премине отново през България с турнето си Life In The Past Lane Tour. Концертът им е на 20 октомври 2023г, в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Изправяме се лице в лице с най-безмилостния гоустфейс в “Писък 6”

От този петък, 10 март, смразяващ писък ще огласи кината. Хорър иконата Гоустфейс се завръща на големия екран с Писък 6 – най-напрегнатата, най-кървава и изненадваща част от изключително популярната и иновативна слашър поредица до момента. Емблематичният убиец напуска Уудсбъро и започва да се вихри в Ню Йорк, а с новия град идват и нови правила, защото този Гоустфейс не е […]

прочетете повече
изкуство любопитно пътешествия

“Истории от ръчния багаж” на Георги Милков

Журналистът Георги Милков (навръх своя 50-годишен юбилей) събра някои от най-интересните си разкази и приключения в книга – „Истории от ръчния багаж“. Изданието излиза с логото на Книгомания, с обем 520 страници и съдържа 380 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Книгата вече се разпространява и в книжарниците. В „Истории от ръчния багаж“ Георги […]

прочетете повече