fbpx

Малък пътеводител на Ханой – 2 част

Когато посещавате Ханой, най-добре е просто да прекарате един ден в скитане из района и да се изгубите в малките улички и алеи. Можете просто да се разходите из френския колониален стар квартал, да разгледате открити пазари и магазини, да опитате местна храна от уличния продавач на храна или да изпиете чаша виетнамско кафе в местно кафене. Това е преживяване, което трябва да вземете бавно и да му се насладите. Ето втората част от нашия пътеводител:

Как да стигнете от летището до центъра на Ханой

Ще трябва да организирате трансфери до вашия хотел от международното летище Ханой Ной Бай. Летището е на около 25 км от центъра на Ханой. По-долу са изброени различните начини, по които можете да стигнете до вашия хотел от летище Noi Bai:

Летищно такси – Това ще бъде най-скъпата опция и лесна за измама. Не забравяйте да потърсите такси с брояч или да договите добра цена, преди да тръгнете. Ще ви отнеме около 30 минути, за да стигнете.

Частен/споделен трансфер – Това е най-удобният начин да стигнете до вашия хотел от летището, но е и един от най-скъпите. Klook предлага летищни трансфери от Noi Bai до вашия хотел в центъра на Ханой. Можете предварително да резервирате частен комфортен климатизиран автомобил с трансфер до хотела предварително за около – Най-добрата оферта.

Обществен автобус – можете да вземете обществен автобус номер 17 или експресен автобус на летище Ханой (автобус номер 86), за да стигнете до центъра. Това е най-евтиният вариант, но ще трябва да вземете такси от автобусната спирка до хотела. Не е добър вариант за посетителите на Ханой.

Grab Car – Когато става дума за Югоизточна Азия, силно препоръчваме да използвате услугата за електронно повикване Grab. Подобно на Uber, просто се нуждаете от приложението и интернет на летище Ханой, за да резервирате превоз. Grab също поддържа двигател Grab в Ханой, но тази опция е подходяща само за леки пътници.

Придвижване в Ханой

Ханой е много пешеходен град. По-скоро бихме казали, че трябва да се разходите, за да го усетите. Претъпканите улици, местният пазар и красивата архитектура могат да се видят най-добре, докато се разхождате.

Повечето атракции се намират в центъра на града и на пешеходно разстояние. По този предложен маршрут за Ханой можете лесно да се разхождате цял ден. Можете също така да прекарате още един ден, ако предпочитате да забавите темпото. По-добър начин да обиколите Ханой е да вземете обиколка с велосипед, тъй като ще бъдете директно в уличния живот.

Като алтернатива можете да се возите с автобуса Hanoi Hop-on Hop-off, за да видите най-добрите забележителности в града. Това е най-лесният начин да обиколите и видите основните атракции в Ханой.

Ако трябва да пътувате по-далеч, просто използвайте Grab или Grab Motor. Това е версията на Uber за Югоизточна Азия и е супер лесна за използване!

Най-доброто място за престой

Ханой е рай за пътниците. Има огромно количество страхотни хотели и хостели в целия град. Препоръчваме ви да се базирате централно в стария квартал, за да улесните планирането на маршрута си в Ханой. Престоят в квартал qol е лесен за придвижване за атракции, храна и развлечения.

Ето няколко варианта с различен бюджетен диапазон за престой в стария квартал на Ханой:

Лукс: Peridot Grand Luxury Boutique Hotel е най-добрият луксозен хотел в Ханой. Но бъдете сигурни, дори най-луксозното настаняване в Ханой е достъпно! Хотелът е централно разположен с красиви стаи и удобни легла. Най-важното е, че цената е разумна.

Висок клас: Acoustic Hotel & Spa е популярният достъпен луксозен хотел в Ханой. Местоположението е доста удобно и точно на границата на Стария квартал. На пешеходно разстояние е до жп улицата и пазара през уикенда с много заведения за хранене по пътя.

Средно бюджетен: Ja Cosmo Hotel and Spa е изненадващо достъпен бутиков хотел. Разположен в сърцето на стария квартал на Ханой, той е на лесно пешеходно разстояние, за да посетите атракциите наблизо и да намерите храна дори през нощта.

Какво да правите в Ханой

Ханой е много гъст с хора и пълен с мотоциклети. Можете лесно да разгледате града пеша или да опитате велосипедна обиколка, за да обиколите всички улици с известни атракции. Истинско удоволствие е да се скитате наоколо и да наблюдавате местните жители и дейности. Бъдете внимателни или можете да се изгубите!

Следващият маршрут за Ханой е пълен с екшън, ако имате само един ден в Ханой. Свободни сте да го коригирате въз основа на вашия интерес и възможностите в града.

Неща за правене в Ханой – примерен маршрут:

Започнете с релаксираща разходка до езерото Хоан Кием
Храмът Ngoc Son и островът на костенурките
Скитане в стария квартал на Ханой
Hang Bac Street
Влакова улица
Изпийте чаша виетнамско кафе
Опитайте местна виетнамска улична храна
Насладете се на нощния живот на улица Ta Hien
Нощен пазар в Ханой

Пътеводител за Ханой: За екскурзия бихме ви препоръчали мотоциклетната обиколка на Ханой, тъй като ще бъдете директно в уличния живот. Вашият шофьор ще спре на най-интересните места или при поискване. Най-важното е, че можете да се насладите на живописния и красив хаос. Забавно и незабравимо преживяване.

Релаксираща разходка до езерото Хоан Кием

Централно разположено в средата на Ханой, езерото Хоан Кием е буквално оазисът в сърцето на града. Езерото се намира в прекрасна обстановка и е странно спокойно. Това е хубаво място да се отпуснете, да тичате наоколо или да изпиете кафето си, за да си починете малко от суматохата на града.

Всяка сутрин местните хора обичат да прекарват времето си тук, като правят упражнения, вземат уроци по аеробика или тай-чи, джогинг около езерото или просто се наслаждават на природата в спокойна и ведра среда. През нощта езерото изглежда зашеметяващо с моста, осветен в пламтящо червено. Трябва да вземете фотоапарата си тук, за да заснемете удивителната красота на езерото и дейностите около езерото.

Около езерото има много хотели, ресторанти и барове. От Стария квартал е лесна разходка до езерото Хоан Кием. Заслужава си бърза 30-минутна спирка и питие по време на посещението ви в Ханой.

Храмът Ngoc Son и островът на костенурките

Има няколко исторически храма и сгради около езерото, които си струва да се съчетаят по време на вашето посещение на езерото Хоан Кием.

В северния край на езерото Хоан Кием има сводест червен дървен пешеходен мост, водещ до остров Джейд, където се помещава храмът Нгок Сон. Това е пагода от 18-ти век, която първоначално е построена по време на династията Тран (1225-1400 г.), но е реставрирана за последен път през 1865 г. Тя почита Ван Сюонг, богът на литературата, както и Ла То (лекар) и Тран Хунг Дао , лидер от 13-ти век, който води успешни войни срещу Нгуен.

Докато в северния край на езерото има малък остров, където се намира малка кула, наречена Turtle Tower. Според легендата езерото Хоан Кием е дом на митична костенурка, която е герой на виетнамската легенда. Кулата е построена в чест на магическата костенурка, която все още пази меча. Огромни костенурки все още живееха в езерото досега.

Разходете се по тучната пътека около езерото Hoan Kiem и посетете неговия храм Ngoc Son. Има малка входна такса, но си струва да я платите, за да преминете през живописния червен мост и да влезете в храма.

Скитайте из стария квартал на Ханой

Следващият в маршрута на Ханой е небезизвестният стар квартал на Ханой. По принцип няма да дойдете в Ханой, ако не сте посетили стария квартал! Старият квартал на Ханой е основната атракция на града и е едно от най-добрите места за посещение във вашия маршрут в Ханой. Като турист за първи път можете наистина да се насладите на културата на Виетнам в тази стара и причудлива част на Ханой. Дава много носталгично усещане за това какъв би могъл да бъде животът в онези дни.

Старият квартал на Ханой е странен, исторически интересен и хаотичен! В района има 36 гъсти улици и всеки квадратен метър е превърнат в малък бизнес или магазин, а енергийните помпи работят нон-стоп. Всяко име на улица започва с „Hang“ за улица, последвано от конкретния бизнес или артикул, намиращ се на улицата за покупка, като Hang Can за канцеларски материали или Hang Dau за обувки.

Има твърде много невероятни неща и можете да намерите практически всичко тук с всички видове продукти, които се продават в стария квартал. Много е хаотично, но много добре организирано. От местни продукти, плодове, зеленчуци, сребърни бижута, обувки, портфейли и дрехи, до ремонт на обувки, имате всичко в Стария квартал. Ако искате да си купите сувенири за вкъщи, то това е идеалното място за това. Не забравяйте да се пазарите за добра цена.

Първата част на нашия пътеводител за Ханой е тук:

пътешествия любопитно

Един ден в замъка Траусниц

Замъкът Траусниц, масивен комплекс от сгради, който се извисява над град Ландсхут, е основан през 1204 г. от херцог Лудвиг I, „Келхаймер“. В продължение на 250 години това родово седалище на Вителсбахи е било резиденция и седалище на правителството на херцозите на Долна Бавария. „Богатите херцози“ на Бавария-Ландсхут, Хайнрих, Лудвиг и Георг, управляващи през 15 […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Владо Пенев и Ваня Щерева в журито за нов български аудиосериал

“Светът след утре” е темата на дългоочаквания втори конкурс за български аудиосериал Storytel Studio, който стартира днес, 25 март. В него могат да се включат всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Желаещите могат да изпратят своите пилотни епизоди в обем до 10 000 знака […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Най-опасната каскада на Том Круз в новата “Мисията невъзможна”

По думите на легендарния Стивън Спилбърг, миналата година Том Круз собственоръчно „спаси киноиндустрията“ със своя блокбастър Топ Гън: Маверик, който предизвика истински фурор сред критиката и зрителите и достигна впечатляващи висини в боксофиса. Хората се стекоха в кината, запленени от историята и впечатляващия размах на филма, създаден специално за големия екран. Именно идеята за преживяването на […]

прочетете повече