fbpx

Между морето и земята: Йоресунд – мостът, който свързва Швеция и Дания

Мостът Йоресунд е пътна и железопътна връзка с дължина около 16 км между Швеция и Дания. Но е много повече от това. Мостът Øresund създаде регион с население от 3,7 милиона жители.

От визия към реалността

Концепцията за фиксирана връзка през Øresund не е нова. В продължение на векове Йоресунд е представлявал пречка за превоза на пътници и товари между Швеция и Дания. Нещо повече, това е била и психологическа бариера, просто защото самата мисъл за трудно пътуване възпрепятствала търговията и по-близките отношения. С нарастването на индустриализацията и интернационализацията в Европа идеята за фиксирана връзка станала все по-реална.

Още от началото на 20-ти век са били направени няколко предложения, въпреки че липсата на финансиране и политическа подкрепа означавала, че предложенията никога не са минали през чертожната дъска.

Стабилната политическа и икономическа среда както в Швеция, така и в Дания към края на 20-ти век обаче дават нов тласък на проекта.

Решението да се построи мостът между Копенхаген и Малмьо, а не при Елсинор и Хелсингборг, се основава на желанието да се сближат двата главни града в региона Йоресунд. Стратегически позицията на моста близо до летище Копенхаген също изигравя роля.

Øresundsbro Konsortiet

Øresundsbro Konsortiet е съвместна собственост на датската и шведската държава. Като независим собственик и оператор, Øresund Bridge е отговорен за осигуряването на бързо, безопасно и удобно пътуване през Øresund на конкурентни цени както за частни, така и за корпоративни клиенти.

Връзката

Мостът Йоресунд е пътна и железопътна връзка с дължина около 16 км между Швеция и Дания. Състои се от три секции: мост, изкуствен остров и тунел.

Мостът представлява половината от дължината на връзката (приблизително 8 km) с двата високи 204 m пилона, поддържащи 490 m дългия мост през канала Flinte. Този дизайн е известен като въжен мост. На моста железопътната линия и магистралата се движат на отделни нива с железопътната линия на долната палуба и движението на превозни средства на горната палуба. Повечето от мостовите конструкции – мостовите колони и мостовите участъци – са построени на сушата и впоследствие изтеглени до трасето на моста от голям плаващ кран. Само пилоните са излети на място. Свързвайки моста и тунела става през изкуственият остров Пеберхолм, където минават железопътната линия и магистралата. Връзката е успоредна една на друга, е в съседство с естествения остров Салтхолм на север. Дълъг 4 km, Peberholm е построен от материала, изваден от морското дъно на Øresund, за да побере стълбовете на моста и тунела.

Peberholm е построен, за да позволи движението да преминава между моста, където движението на железопътни превозни средства и автомобили се движи на две нива, до тунела, където движението е на същото ниво.

4-километровият потопен тунел е изграден от бетонни елементи, излети на сушата и впоследствие изтеглени и спуснати в изкоп, издълбан в морското дъно на Йоресунд.

Пеберхолм

Изкуственият остров Пеберхолм не просто свързва моста и тунела. Тъй като неговата флора и фауна са били оставени да се развиват свободно, необезпокоявани от човека, островът се е превърнал в убежище за биолози от Дания и Швеция. От построяването на Peberholm Ботаническата асоциация на Лунд е идентифицирала повече от 500 различни вида растения. Въпреки че на острова се срещат бреза, ива, дъб, бук и върба, силните ветрове са ограничили растежа им. Зоологическият музей в Копенхаген е събрал бръмбари и пеперуди на острова. Peberholm служи като популярно място за размножаване на птици, както и като местообитание за рядката зелена жаба. Островът също е дом на редки паяци и насекоми.

Безопасност и трафик

Мостът Øresund генерира значително увеличение на трафика през Øresund. Днес преминаването на моста с кола е въпрос на 10 минути. Превозните средства плащат тол такса на станцията в Лернакен от шведската страна.

Железопътната линия е важна част от моста Øresund. Около две трети от тези, които пътуват през моста Øresund, отиват с влак, като пътуването между Малмьо и Копенхаген отнема 35 минути. Двама контрольори са на постоянно дежурство в трафик центъра до тол станцията в Лернакен. Чрез камери за видеонаблюдение и автоматични алармени системи контролерите непрекъснато следят трафика и са подготвени за всякакви извънредни ситуации.

Ограничението на скоростта по магистралата обикновено е 90 км/ч в тунела и 110 км/ч на други места по връзката. Тунелът е оборудван с аварийни изходи, както и алармени шкафове на интервали от 88 метра, които съдържат телефони за спешни случаи, пожарогасители и пожароизвестители.

Мостът е в основата на нашумелия едноименен криминален сериал, който има и американски римейк.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече