fbpx

Местят ладията на фараона Хуфу в новия музей

Ладията на фараона Хуфу  започна дълго пътуване до Големия египетски музей. Досега 4600-годишната лодка беше изложена в специален музей на платото Гиза

Улици и мостове с изглед към Големия египетски музей, както и археологическо и инженерно оборудване, се подготвят за транспортирането на лодката.

Първата ладия/лодка на Хуфу, известна в медиите като Слънчевата лодка, е открита през май 1954 г. по време на експедиция за премахване на пясък от южната страна на Голямата пирамида на фараона Хуфу.

След възстановяването и реконструкцията, лодката беше изложена в музей с нейното име на платото Гиза, който, за съжаление, помрачи красотата на пирамидата, единственото оцеляло чудо на древния свят.

Освен това този музей не е добре оборудван и този великолепен дървен артефакт, един от най-важните в света, започна процеси на разпадане. Затова транспортирането на лодката до ново място беше наложително.

Бяха проучени много идеи за преместване й. Всички те включваха демонтиране на лодката и реконструкцията й в Големия египетски музей. Такива идеи обаче се оказаха рисковани, тъй като това може да бъде по-опасно от оставането й на досегашното място.

Преместването на 42-метровата и тежаща 20 тона лодка в едно цяло беше единственото подходящо решение, подобно на транспортирането на саркофага на Рамзес II от едноименния площад до Големия египетски музей.

При подготовката за прехвърлянето работният екип на Големия египетски музей и Висшия съвет по антики  са извършили три симулации през последните няколко месеца, използвайки интелигентното дистанционно управлявано превозно средство, специално транспортирано от Белгия, за да тестват преместването на лодката, така че да се гарантира нейното безопасно в новия музей.

След това първата лодка на Хуфу беше опакована със специална научна пяни и поставена в желязна клетка, за да я защити по време на трансфера, който ще се продължи цели  три дни.

Хуфу е вторият фараон от четвъртата династия на древен Египет. Известен е като този, за когото е построена най-голямата пирамида в Египет на платото Гиза. Пълното му име е Khnum-Khufu, което означава „защитен от Khnum“. Гърците го наричали Суфис или Хеопс. Съществуващите документи показват, че той може би е царувал някъде между 23 и 34 години. Смята се, че е разширил границите на Египет в Синай.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More