Местят ладията на фараона Хуфу в новия музей

Ладията на фараона Хуфу  започна дълго пътуване до Големия египетски музей. Досега 4600-годишната лодка беше изложена в специален музей на платото Гиза

Улици и мостове с изглед към Големия египетски музей, както и археологическо и инженерно оборудване, се подготвят за транспортирането на лодката.

Първата ладия/лодка на Хуфу, известна в медиите като Слънчевата лодка, е открита през май 1954 г. по време на експедиция за премахване на пясък от южната страна на Голямата пирамида на фараона Хуфу.

След възстановяването и реконструкцията, лодката беше изложена в музей с нейното име на платото Гиза, който, за съжаление, помрачи красотата на пирамидата, единственото оцеляло чудо на древния свят.

Освен това този музей не е добре оборудван и този великолепен дървен артефакт, един от най-важните в света, започна процеси на разпадане. Затова транспортирането на лодката до ново място беше наложително.

Бяха проучени много идеи за преместване й. Всички те включваха демонтиране на лодката и реконструкцията й в Големия египетски музей. Такива идеи обаче се оказаха рисковани, тъй като това може да бъде по-опасно от оставането й на досегашното място.

Преместването на 42-метровата и тежаща 20 тона лодка в едно цяло беше единственото подходящо решение, подобно на транспортирането на саркофага на Рамзес II от едноименния площад до Големия египетски музей.

При подготовката за прехвърлянето работният екип на Големия египетски музей и Висшия съвет по антики  са извършили три симулации през последните няколко месеца, използвайки интелигентното дистанционно управлявано превозно средство, специално транспортирано от Белгия, за да тестват преместването на лодката, така че да се гарантира нейното безопасно в новия музей.

След това първата лодка на Хуфу беше опакована със специална научна пяни и поставена в желязна клетка, за да я защити по време на трансфера, който ще се продължи цели  три дни.

Хуфу е вторият фараон от четвъртата династия на древен Египет. Известен е като този, за когото е построена най-голямата пирамида в Египет на платото Гиза. Пълното му име е Khnum-Khufu, което означава „защитен от Khnum“. Гърците го наричали Суфис или Хеопс. Съществуващите документи показват, че той може би е царувал някъде между 23 и 34 години. Смята се, че е разширил границите на Египет в Синай.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More