fbpx

Местят ладията на фараона Хуфу в новия музей

Ладията на фараона Хуфу  започна дълго пътуване до Големия египетски музей. Досега 4600-годишната лодка беше изложена в специален музей на платото Гиза

Улици и мостове с изглед към Големия египетски музей, както и археологическо и инженерно оборудване, се подготвят за транспортирането на лодката.

Първата ладия/лодка на Хуфу, известна в медиите като Слънчевата лодка, е открита през май 1954 г. по време на експедиция за премахване на пясък от южната страна на Голямата пирамида на фараона Хуфу.

След възстановяването и реконструкцията, лодката беше изложена в музей с нейното име на платото Гиза, който, за съжаление, помрачи красотата на пирамидата, единственото оцеляло чудо на древния свят.

Освен това този музей не е добре оборудван и този великолепен дървен артефакт, един от най-важните в света, започна процеси на разпадане. Затова транспортирането на лодката до ново място беше наложително.

Бяха проучени много идеи за преместване й. Всички те включваха демонтиране на лодката и реконструкцията й в Големия египетски музей. Такива идеи обаче се оказаха рисковани, тъй като това може да бъде по-опасно от оставането й на досегашното място.

Преместването на 42-метровата и тежаща 20 тона лодка в едно цяло беше единственото подходящо решение, подобно на транспортирането на саркофага на Рамзес II от едноименния площад до Големия египетски музей.

При подготовката за прехвърлянето работният екип на Големия египетски музей и Висшия съвет по антики  са извършили три симулации през последните няколко месеца, използвайки интелигентното дистанционно управлявано превозно средство, специално транспортирано от Белгия, за да тестват преместването на лодката, така че да се гарантира нейното безопасно в новия музей.

След това първата лодка на Хуфу беше опакована със специална научна пяни и поставена в желязна клетка, за да я защити по време на трансфера, който ще се продължи цели  три дни.

Хуфу е вторият фараон от четвъртата династия на древен Египет. Известен е като този, за когото е построена най-голямата пирамида в Египет на платото Гиза. Пълното му име е Khnum-Khufu, което означава „защитен от Khnum“. Гърците го наричали Суфис или Хеопс. Съществуващите документи показват, че той може би е царувал някъде между 23 и 34 години. Смята се, че е разширил границите на Египет в Синай.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече