fbpx

Местят ладията на фараона Хуфу в новия музей

Ладията на фараона Хуфу  започна дълго пътуване до Големия египетски музей. Досега 4600-годишната лодка беше изложена в специален музей на платото Гиза

Улици и мостове с изглед към Големия египетски музей, както и археологическо и инженерно оборудване, се подготвят за транспортирането на лодката.

Първата ладия/лодка на Хуфу, известна в медиите като Слънчевата лодка, е открита през май 1954 г. по време на експедиция за премахване на пясък от южната страна на Голямата пирамида на фараона Хуфу.

След възстановяването и реконструкцията, лодката беше изложена в музей с нейното име на платото Гиза, който, за съжаление, помрачи красотата на пирамидата, единственото оцеляло чудо на древния свят.

Освен това този музей не е добре оборудван и този великолепен дървен артефакт, един от най-важните в света, започна процеси на разпадане. Затова транспортирането на лодката до ново място беше наложително.

Бяха проучени много идеи за преместване й. Всички те включваха демонтиране на лодката и реконструкцията й в Големия египетски музей. Такива идеи обаче се оказаха рисковани, тъй като това може да бъде по-опасно от оставането й на досегашното място.

Преместването на 42-метровата и тежаща 20 тона лодка в едно цяло беше единственото подходящо решение, подобно на транспортирането на саркофага на Рамзес II от едноименния площад до Големия египетски музей.

При подготовката за прехвърлянето работният екип на Големия египетски музей и Висшия съвет по антики  са извършили три симулации през последните няколко месеца, използвайки интелигентното дистанционно управлявано превозно средство, специално транспортирано от Белгия, за да тестват преместването на лодката, така че да се гарантира нейното безопасно в новия музей.

След това първата лодка на Хуфу беше опакована със специална научна пяни и поставена в желязна клетка, за да я защити по време на трансфера, който ще се продължи цели  три дни.

Хуфу е вторият фараон от четвъртата династия на древен Египет. Известен е като този, за когото е построена най-голямата пирамида в Египет на платото Гиза. Пълното му име е Khnum-Khufu, което означава „защитен от Khnum“. Гърците го наричали Суфис или Хеопс. Съществуващите документи показват, че той може би е царувал някъде между 23 и 34 години. Смята се, че е разширил границите на Египет в Синай.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече