fbpx

Мистериозната планина Кайлаш в Хималаите

Планината Кайлаш – Стълбата към рая – е най-интригуващата планинска верига в Хималаите, така че решихме да разкрием някои неща, които може би не знаете за нея. В интерес на истината планината Кайлаш е на 6 706 м. от Тибетското плато, което до голяма степен се смята за недостъпно. За индусите и будистите планината Кайлаш е физическото въплъщение на планината Меру. Ето 10 от най-интересните, малко известни факти за един от най-свещените и мистериозни планински върхове в света – планината Кайлаш:

• Противно на популярните твърдения, планината Меру с форма на пирамида е резултат от притежавания технически опит на някои свръхчовешки божествени същества.

• Според будистките и индуистките писания около планината Меру съществуват древни манастири и пещери, в които светите мъдреци живеят в своите материални и фини тела. Тези пещери могат да се видят само от няколко щастливци.

• Всяка година хиляди поклонници влизат в Тибет за поклонение до свещената планина Кайлаш. Няколко успяват да стигнат до региона и много малко успяват да завършат обиколката на осветения връх. Що се отнася до изкачването на върха, някои смели планинари са се опитвали да го направят, но без успех.

• Преходът по целия път до върха на планината Кайлаш се смята за забранен акт сред индусите, поради страх от нарушаване на светостта на планината и нарушаване на божествените енергии, обитаващи там. Според тибетското предание монах на име Миларепа веднъж се осмелил да стигне достатъчно далеч, за да достигне върха на планината Меру. Когато се върнал, той предупредил всички да не притесняват Бога, почиващ високо на върха.

• Две красиви езера, а именно Мансаровар и Ракшас Тал, се намират в подножието на планината Кайлаш. От двете, Мансаровар, който се намира на надморска височина от 4 557 м, се счита за най-високото сладководно езеро в света.

• Докато Мансаровар има дълбоко духовно значение, неговата антитеза, Ракшас Тал, е родена от интензивните аскези, извършвани от демонския крал Равана, за да угоди на бог Шива. Поради тясната си връзка с демонично същество, езерото Ракшас Тал е надарено със солена вода и е лишено от живот на водни растения и морски живот.

• Смята се, че планината Кайлаш е Axis Mundi, известна още като космическата ос, световната ос, световният стълб, центърът на света, световното дърво. Това е точката, където небето среща земята. Google Maps гарантира валидността на този факт.

• Вярна на природата си, водата на свещеното езеро Мансаровар остава спокойна, независимо дали е ветровито или не. Също така, неговият съсед Ракшас Тал остава повече или по-малко бурен.

• Не се изненадвайте, ако откриете, че ноктите или косата ви са пораснали с няколко милиметра, след като се върнете от вашето пътуване до планината Меру. Туристи и поклонници са открили, че въздухът на този древен връх усилва процеса на стареене!

• Веднъж група алпинисти от сибирски произход достигнали определена точка и веднага остарели с няколко десетилетия. Шокиращо, всички нарушители починали от старост година по-късно!

Как да разберем дали всичко това е истина? Но загадките около Кайлаш предизвикават авантюристите.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече