fbpx

Мистериозната планина Кайлаш в Хималаите

Планината Кайлаш – Стълбата към рая – е най-интригуващата планинска верига в Хималаите, така че решихме да разкрием някои неща, които може би не знаете за нея. В интерес на истината планината Кайлаш е на 6 706 м. от Тибетското плато, което до голяма степен се смята за недостъпно. За индусите и будистите планината Кайлаш е физическото въплъщение на планината Меру. Ето 10 от най-интересните, малко известни факти за един от най-свещените и мистериозни планински върхове в света – планината Кайлаш:

• Противно на популярните твърдения, планината Меру с форма на пирамида е резултат от притежавания технически опит на някои свръхчовешки божествени същества.

• Според будистките и индуистките писания около планината Меру съществуват древни манастири и пещери, в които светите мъдреци живеят в своите материални и фини тела. Тези пещери могат да се видят само от няколко щастливци.

• Всяка година хиляди поклонници влизат в Тибет за поклонение до свещената планина Кайлаш. Няколко успяват да стигнат до региона и много малко успяват да завършат обиколката на осветения връх. Що се отнася до изкачването на върха, някои смели планинари са се опитвали да го направят, но без успех.

• Преходът по целия път до върха на планината Кайлаш се смята за забранен акт сред индусите, поради страх от нарушаване на светостта на планината и нарушаване на божествените енергии, обитаващи там. Според тибетското предание монах на име Миларепа веднъж се осмелил да стигне достатъчно далеч, за да достигне върха на планината Меру. Когато се върнал, той предупредил всички да не притесняват Бога, почиващ високо на върха.

• Две красиви езера, а именно Мансаровар и Ракшас Тал, се намират в подножието на планината Кайлаш. От двете, Мансаровар, който се намира на надморска височина от 4 557 м, се счита за най-високото сладководно езеро в света.

• Докато Мансаровар има дълбоко духовно значение, неговата антитеза, Ракшас Тал, е родена от интензивните аскези, извършвани от демонския крал Равана, за да угоди на бог Шива. Поради тясната си връзка с демонично същество, езерото Ракшас Тал е надарено със солена вода и е лишено от живот на водни растения и морски живот.

• Смята се, че планината Кайлаш е Axis Mundi, известна още като космическата ос, световната ос, световният стълб, центърът на света, световното дърво. Това е точката, където небето среща земята. Google Maps гарантира валидността на този факт.

• Вярна на природата си, водата на свещеното езеро Мансаровар остава спокойна, независимо дали е ветровито или не. Също така, неговият съсед Ракшас Тал остава повече или по-малко бурен.

• Не се изненадвайте, ако откриете, че ноктите или косата ви са пораснали с няколко милиметра, след като се върнете от вашето пътуване до планината Меру. Туристи и поклонници са открили, че въздухът на този древен връх усилва процеса на стареене!

• Веднъж група алпинисти от сибирски произход достигнали определена точка и веднага остарели с няколко десетилетия. Шокиращо, всички нарушители починали от старост година по-късно!

Как да разберем дали всичко това е истина? Но загадките около Кайлаш предизвикават авантюристите.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече