fbpx

Михаела Филева и Виктор Ибришимов – солисти в концерта “Уестсайдска история”

На 13 февруари ще имаме възможността да чуем легендарния мюзикъл “Уестсайдска история”, написан от Ленард Бърнстейн в зала “България”. 

Историята за забранената любов разказват с ноти виртуозните музиканти от оркестъра на Софийската филхармония. 

Музикалният шедьовър и културен феномен ще се реализира под диригентската палка на Любомир Денев – син. Солисти на концерта са Михаела Филева и Виктор Ибришимов.

Концертът е част от семейната програма на националния ни оркестър “Фортисимо Фамилия” и в него са включени подбрани части от музикалното произведение.

„Уестсайдска история“ е създадена от четирима безспорни гении – режисьора и хореограф Джеръм Робинс, композитора Ленард Бърнстейн, текстописеца Стивън Сондхайм и драматурга Артър Лорентс. Мюзикълът прави премиера на Бродуей на 26 септември 1957 година в Winter Garden Theatre и прави точно 732 представления.

Историята, вдъхновена от пиесата на Шекспир – “Ромео и Жулиета” разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход – Акулите – бели американци и Ракетите – пуерторикански имигранти, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк.

* * *

Ленард Бърнстейн – пианистът, диригентът, композиторът – човекът, който дирижира Нюйоркската филхармония в продължение на 11 години е създателят на музикалния феномен, който не спира да се играе и днес по най-големите музикални и театрални сцени по света. 

Той записва мюзикъла с Ню Йоркска филхармония в изпълнение на Хосе Карерас и Кири Те Канава пет години преди смъртта си през 1984 година. 

Записът се превръща в неоспоримо съвършенство, а процесът по записването му е филмиран в документалния филм „The making of West Side Story“.

Станете част от Уестсайдската история на 13 февруари от 18:00ч. в зала “България”.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

TОП 5 природни чудеса на гръцките острови

Гръцките острови са известни с много неща. Понякога заради техната уникална култура или история, понякога заради плажовете и нощния живот. Но има едно нещо, което често забравяме – пейзажите, които ще посрещнат хората, когато пристигнат. Всеки остров има своя собствена специфика. Някои са издигнати над останалите не само с природната си красота, но и с […]

прочетете повече