fbpx

Михаела Филева и Виктор Ибришимов – солисти в концерта “Уестсайдска история”

На 13 февруари ще имаме възможността да чуем легендарния мюзикъл “Уестсайдска история”, написан от Ленард Бърнстейн в зала “България”. 

Историята за забранената любов разказват с ноти виртуозните музиканти от оркестъра на Софийската филхармония. 

Музикалният шедьовър и културен феномен ще се реализира под диригентската палка на Любомир Денев – син. Солисти на концерта са Михаела Филева и Виктор Ибришимов.

Концертът е част от семейната програма на националния ни оркестър “Фортисимо Фамилия” и в него са включени подбрани части от музикалното произведение.

„Уестсайдска история“ е създадена от четирима безспорни гении – режисьора и хореограф Джеръм Робинс, композитора Ленард Бърнстейн, текстописеца Стивън Сондхайм и драматурга Артър Лорентс. Мюзикълът прави премиера на Бродуей на 26 септември 1957 година в Winter Garden Theatre и прави точно 732 представления.

Историята, вдъхновена от пиесата на Шекспир – “Ромео и Жулиета” разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две тийнейджърски улични банди от различен етнически произход – Акулите – бели американци и Ракетите – пуерторикански имигранти, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк.

* * *

Ленард Бърнстейн – пианистът, диригентът, композиторът – човекът, който дирижира Нюйоркската филхармония в продължение на 11 години е създателят на музикалния феномен, който не спира да се играе и днес по най-големите музикални и театрални сцени по света. 

Той записва мюзикъла с Ню Йоркска филхармония в изпълнение на Хосе Карерас и Кири Те Канава пет години преди смъртта си през 1984 година. 

Записът се превръща в неоспоримо съвършенство, а процесът по записването му е филмиран в документалния филм „The making of West Side Story“.

Станете част от Уестсайдската история на 13 февруари от 18:00ч. в зала “България”.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече