fbpx

Мозъчен имплант превръща мисълта на парализиран мъж в текст с 94% точност

Мъж, парализиран от врата надолу поради травма на гръбначния мозък, която получава през 2007 г., показа, че може да предава мислите си благодарение на система за мозъчни импланти, която превежда въображаемия му почерк в реален текст.

Устройството – част от дългогодишно изследователско сътрудничество, наречено BrainGate, е мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който използва изкуствен интелект (AI) за интерпретиране на сигнали за невронна активност, генерирани по време на писане на ръка.

В този случай мъжът – наречен в проучването T5 и който е бил на 65 години към момента на изследването – не е извършил действително писане, тъй като ръката му заедно с всичките му крайници са били парализирани от няколко години.

Но по време на експеримента мъжът се концентрира, сякаш пише, мислейки как да изрисува буквите с въображаема писалка и хартия.

Докато прави това, електродите, имплантирани в моторния му кортекс, записват сигнали за мозъчната му дейност, които след това са интерпретирани от алгоритми, работещи на външен компютър, декодирайки въображаемите траектории на писалката на T5, които мислено проследяват 26-те букви от азбуката и някои основни препинателни знаци.

„Тази нова система използва както богатата невронна активност, записана от интракортикалните електроди, така и силата на езиковите модели, които, когато се прилагат към невронно декодираните букви, могат да създадат бърз и точен текст“, казва първият автор на изследването Франк Уилет, изследовател от Станфордския университет.

Подобни системи, разработени като част от BrainGate, транскрибират невронна активност в текст в продължение на няколко години, но много предишни интерфейси се фокусираха върху различни мозъчни метафори за обозначаване кои знаци да се напишат – като например посочване и щракване с компютърен курсор, контролиран от мозъка.

Не беше известно обаче колко добре невронните репрезентации на почерка – по-бързо и сръчно двигателно умение – могат да бъдат задържани в мозъка, нито колко добре биха могли да бъдат използвани за комуникация с мозъчно-компютърен интерфейс.

При тестовете мъжът успя да постигне скорост на писане от 90 знака в минута (около 18 думи в минута) с приблизително 94 процента точност (и до 99 процента точност с активирана автокорекция).

снимка: BrainGate
източник: hicomm.bg

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече