fbpx

Мозъчен имплант превръща мисълта на парализиран мъж в текст с 94% точност

Мъж, парализиран от врата надолу поради травма на гръбначния мозък, която получава през 2007 г., показа, че може да предава мислите си благодарение на система за мозъчни импланти, която превежда въображаемия му почерк в реален текст.

Устройството – част от дългогодишно изследователско сътрудничество, наречено BrainGate, е мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който използва изкуствен интелект (AI) за интерпретиране на сигнали за невронна активност, генерирани по време на писане на ръка.

В този случай мъжът – наречен в проучването T5 и който е бил на 65 години към момента на изследването – не е извършил действително писане, тъй като ръката му заедно с всичките му крайници са били парализирани от няколко години.

Но по време на експеримента мъжът се концентрира, сякаш пише, мислейки как да изрисува буквите с въображаема писалка и хартия.

Докато прави това, електродите, имплантирани в моторния му кортекс, записват сигнали за мозъчната му дейност, които след това са интерпретирани от алгоритми, работещи на външен компютър, декодирайки въображаемите траектории на писалката на T5, които мислено проследяват 26-те букви от азбуката и някои основни препинателни знаци.

„Тази нова система използва както богатата невронна активност, записана от интракортикалните електроди, така и силата на езиковите модели, които, когато се прилагат към невронно декодираните букви, могат да създадат бърз и точен текст“, казва първият автор на изследването Франк Уилет, изследовател от Станфордския университет.

Подобни системи, разработени като част от BrainGate, транскрибират невронна активност в текст в продължение на няколко години, но много предишни интерфейси се фокусираха върху различни мозъчни метафори за обозначаване кои знаци да се напишат – като например посочване и щракване с компютърен курсор, контролиран от мозъка.

Не беше известно обаче колко добре невронните репрезентации на почерка – по-бързо и сръчно двигателно умение – могат да бъдат задържани в мозъка, нито колко добре биха могли да бъдат използвани за комуникация с мозъчно-компютърен интерфейс.

При тестовете мъжът успя да постигне скорост на писане от 90 знака в минута (около 18 думи в минута) с приблизително 94 процента точност (и до 99 процента точност с активирана автокорекция).

снимка: BrainGate
източник: hicomm.bg

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More