fbpx

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл „Софийски солисти“

На 8 май в зала „България“ маестро Найден Тодоров ще се изправи за първи път пред камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в концерт, посветен на 60-годишнината на състава. В дебюта си с изявените музиканти Найден Тодоров е избрал програма с творби от Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор и Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър. Солисти на вечерта са Петър Македонски и Надежда Цанова.

Още със създаването си Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ прави заявка за висок професионализъм и безапелационно се налага като незаобиколим фактор в музикалния живот в страната. Благодарение на техните гастроли, изкуството на виртуозните музиканти става познато и уважавано в повече от 53 страни в света, като за изминалите 60 години съставът има повече от 2500 концерта у нас и в чужбина. Ръководители на „Софийски солисти“ са били Васил Казанджиев, Емил Табаков, а от 1988 г. до днес – от Пламен Джуров.

За мен е чест да дирижирам тези изключителни музиканти, които притежават техническо  съвършенство, изискан стил, внимателно подбран репертоар и истинска, чиста любов към професията ни. „Софийски солисти“ винаги са били символ на класическата музика у нас и съм щастлив, че мога да музицирам на една сцена с тях“ – казва Найден Тодоров.

Концертът със „Софийски солисти“ ще се състои само седмица след бляскавия концерт на Соня Йончева в Театре дел Лисеу – Барселона, който Найден Тодоров дирижира по нейна покана. Той ще бъде диригент и на концерта ѝ в Сънтори Хол в Токио през юли.  

На 5 май Найден Тодоров ще дирижира Софийската филхармония в концерт със солист световноизвестния цигулар Рей Чен. 
На 17 май маестрото за втори път ще поведе Софийската филхармония за гастрол в Златната зала на Музикферайн – Виена.
Отново със Софийската филхармония в зала „България“ Найден Тодоров ще дирижира концертите със звездната пианистка  Мария Жоао Пиреш на 19 юни и с българският виртуоз Евгени Божанов, японската цигуларка Акико Суванаи и световно признатия цигулар Еманюел Чекнаворян на 23 юни.

На 9 и 10 септември в Античния театър – Пловдив Найден Тодоров ще застане пред Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас.  

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More