fbpx

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл „Софийски солисти“

На 8 май в зала „България“ маестро Найден Тодоров ще се изправи за първи път пред камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в концерт, посветен на 60-годишнината на състава. В дебюта си с изявените музиканти Найден Тодоров е избрал програма с творби от Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор и Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър. Солисти на вечерта са Петър Македонски и Надежда Цанова.

Още със създаването си Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ прави заявка за висок професионализъм и безапелационно се налага като незаобиколим фактор в музикалния живот в страната. Благодарение на техните гастроли, изкуството на виртуозните музиканти става познато и уважавано в повече от 53 страни в света, като за изминалите 60 години съставът има повече от 2500 концерта у нас и в чужбина. Ръководители на „Софийски солисти“ са били Васил Казанджиев, Емил Табаков, а от 1988 г. до днес – от Пламен Джуров.

За мен е чест да дирижирам тези изключителни музиканти, които притежават техническо  съвършенство, изискан стил, внимателно подбран репертоар и истинска, чиста любов към професията ни. „Софийски солисти“ винаги са били символ на класическата музика у нас и съм щастлив, че мога да музицирам на една сцена с тях“ – казва Найден Тодоров.

Концертът със „Софийски солисти“ ще се състои само седмица след бляскавия концерт на Соня Йончева в Театре дел Лисеу – Барселона, който Найден Тодоров дирижира по нейна покана. Той ще бъде диригент и на концерта ѝ в Сънтори Хол в Токио през юли.  

На 5 май Найден Тодоров ще дирижира Софийската филхармония в концерт със солист световноизвестния цигулар Рей Чен. 
На 17 май маестрото за втори път ще поведе Софийската филхармония за гастрол в Златната зала на Музикферайн – Виена.
Отново със Софийската филхармония в зала „България“ Найден Тодоров ще дирижира концертите със звездната пианистка  Мария Жоао Пиреш на 19 юни и с българският виртуоз Евгени Божанов, японската цигуларка Акико Суванаи и световно признатия цигулар Еманюел Чекнаворян на 23 юни.

На 9 и 10 септември в Античния театър – Пловдив Найден Тодоров ще застане пред Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас.  

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече