fbpx

Най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023 – 2 част

Промяната на начина, по който пътуваме, е един от най-добрите начини за намаляване на въглеродния ви отпечатък. Например, полетът от Лондон до Париж отделя 14 пъти повече CO2 от пътуването с влак. Ето втората част на най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023!

Италия

От Генуа – Неапол с NTV Italo

В края на 2021 г. италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo стартира услуга за Генуа, свързваща преди това слабо свързания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Пътуването от Генуа до Неапол отнема малко под седем часа и струва от около 80 евро на връщане.

14 дни в Италия: Пълно ръководство за пътуване с влак за кратка обиколка на страната
Пътуване из Европа с влак? Това са най-добрите железопътни карти, които можете да закупите

От Милано до Париж с Frecciarossa
Също в края на 2021 г. Frecciarossa – високоскоростното подразделение на италианския национален влаков оператор Trenitalia – пусна луксозен нов влак между Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предишните услуги по този маршрут, влакът отнема малко под седем часа. Билетите са толкова евтини, колкото €29 – въпреки че се напръскате с тарифа за изпълнителен директор, за да пътувате в удобен фотьойл.

Португалия

От Порто до Лисабон и Виго с иберийската високоскоростна железопътна мрежа (строителството започва през 2024 г.)

Португалия одобри планове за високоскоростна железопътна линия между Лисабон, Порто и Виго. Той ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, която обединява страната и я свързва с Испания.

В момента пътуването с влак между Порто и Лисабон отнема почти три часа. Новата железопътна връзка ще намали времето за пътуване до само 1 час и 15 минути. В крайна сметка новата линия ще свърже португалските градове с Виго в Испания.

Нидерландия

От Амстердам до Австрия със Ski Express на TUI

Любителите на снежните спортове се подготвят за нов нощен влак, който тръгва между Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

„Ski Express“ на TUI ще тръгва от Амстердам всеки петък вечер между 23 декември и 31 март. След като напусне холандската столица в 17:30, услугата ще спре в Утрехт, след което ще продължи директно към Австрия.

От Амстердам до Цюрих с Nightjet

Воденият от Австрия пионер в нощните влакове Nightjet стартира маршрут между Амстердам и Цюрих в края на 2021 г. Тръгва в 20:30 ч. и пристига в 8:05 ч. сутринта.

Опциите за спане варират от кушетки (от около 60 €) до спални кабини (от около 120 €).

От Амстердам до Барселона с European Sleeper (пролет 2025 г.)

Холандско-белгийският влаков оператор European Sleeper, който скоро ще стартира, се надява да пусне нова услуга за нощен влак от Амстердам до Барселона през пролетта на 2025 г. Това значително ще подобри железопътните връзки север-юг в Европа.

Испания

От Мадрид до Аликанте и Валенсия с Ouigo

През ноември 2022 г. Ouigo, собственост на SNCF, стартира нов високоскоростен и евтин маршрут между Мадрид и Валенсия. От 27 март той ще се движи и до Аликанте. Билетите първоначално ще бъдат на цена от 9 евро в една посока с един куфар, но ще струват около 30 евро след периода на стартиране.

През 2023 г. Ouigo планира да разшири услугата си, за да достигне до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

Oт Барселона до Мадрид с Iryo

Пътуването между столицата на Испания и най-добрия туристически град стана по-бързо и по-евтино през ноември 2022 г. с тази нова високоскоростна железопътна услуга от Iryo.

Iryo – консорциум между испанската авиокомпания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia – управлява 16 влака за връщане дневно между Барселона и Мадрид, като отнема само 2,5 часа в посока и струва само 18 евро.

Мадрид до Марсилия през Барселона с Ренфе (започва в средата на 2023 г.)
Испанската държавна железопътна мрежа е настроена да пусне нови високоскоростни AVE услуги до Франция през 2023 г. Очаква се влаковете първоначално да се движат в алтернативни дни, но по-късно ще бъдат увеличени до два пъти на ден.

От Барселона до Лион през Монпелие и Ним с Ренфе (средата на 2023 г.)

Планът на Renfe да разшири своите влакови услуги във Франция включва още един нов маршрут, който трябва да стартира по-късно тази година между Барселона и Лион.

Други маршрути до Париж се очакват до края на годината.

Словения

От Любляна до Будапеща с унгарските железници

Пуснат през декември 2021 г. влакът на унгарските железници от Любляна, Словения до Будапеща, Унгария, минава през Грац в Австрия за живописно пътуване. Пътуването отнема 7,5 часа, а цените започват от €16 в едната посока.

Швеция

От Стокхолм до Хамбург със SJ EuroNight

Пуснат през септември 2022 г., нощният влак Стокхолм Централен до Хамбург-Алтона се захранва от възобновяема енергия. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и пристига в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген.

Най-евтиният вариант е място във вагон (от €25). Легло в общо отделение започва от 45 евро, докато самостоятелно отделение за двама души с мивка започва от 165 евро. Самостоятелните отделения за един до трима души се предлагат със собствен душ, тоалетна и закуска, започващи от около 205 евро. Предлагат се и купета за влакове, подходящи за домашни любимци.

В комбинация със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се използва и за пътуване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Искате ли да опитате пътуване без полет през 2023 г.? Разгледайте новите европейски спални и супер високоскоростни влакове
Пътуване без полет: Най-добрите места в Европа, за да видите Северното сияние с влак

Швейцария

Oт Цюрих до Рим с Nightjet
На пресконференция през 2020 г. Nightjet обяви, че ще пусне нов нощен влак между Цюрих и Рим през зимата на 2022 г. Остава да видим дали плановете ще се осъществят по график. В момента единствените маршрути на оператора в Рим включват Виена, Залцбург, Филах и Мюнхен.

Великобритания

От Лондон до Бордо с HS1 (приблизително 2026 г.)

Британската High Speed 1 (HS1), която управлява железопътната линия в тунела под Ламанша, се подготвя да пусне нов маршрут от Лондон до Бордо. В момента пътниците трябва да преминат през Париж, за да стигнат до френския винен регион, като времето за пътуване е почти шест часа. Новата линия ще заобиколи столицата и ще намали времето за пътуване до около пет часа.

Приятно пътуване с влаковите маршрути!
Първата част можете да намерите тук:

пътешествия любопитно сладък сън

Най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023 – 1 част

Смяната на самолети с влакове е един от най-добрите начини да намалите въглеродния си отпечатък, коментира Euronews Travel. Докато пътуването без самолет набира скорост, европейските пътувания с влак преживяват ренесанс. Дълго чаканият European Sleeper, белгийско-холандски социален кооператив, ще пусне първия си маршрут – от Брюксел до Берлин през Амстердам – на 25 май 2023 г. […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Идват “Белите ми нощи” на Маргарита Петкова

Нова поетична кнога ще представи Маргарита Петкова. Премиерата на „Белите ми нощи“ (Издателска къща „Персей“) ще бъде на 15 март в Националната библиотека, съобщава artday.bg. „Белите ми нощи ме сполетяха внезапно. И сами започнаха да се пишат. При мен всички стихове така идват – самостоятелно, без да ме питат, без да мога да ги управлявам […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Малък пътеводител на Ханой – 2 част

Когато посещавате Ханой, най-добре е просто да прекарате един ден в скитане из района и да се изгубите в малките улички и алеи. Можете просто да се разходите из френския колониален стар квартал, да разгледате открити пазари и магазини, да опитате местна храна от уличния продавач на храна или да изпиете чаша виетнамско кафе в […]

прочетете повече