fbpx

Най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023 – 1 част

Смяната на самолети с влакове е един от най-добрите начини да намалите въглеродния си отпечатък, коментира Euronews Travel. Докато пътуването без самолет набира скорост, европейските пътувания с влак преживяват ренесанс.

Дълго чаканият European Sleeper, белгийско-холандски социален кооператив, ще пусне първия си маршрут – от Брюксел до Берлин през Амстердам – на 25 май 2023 г. И вероятно ще бъде доста търсен, така че не чакайте – билетите са в продажба вече.

Само с една смяна пътниците на European Sleeper ще могат да пътуват до Париж, Лондон, Прага и Варшава. От 2024 г. планът предвижда услугата да се разшири до Дрезден и Прага.

Промяната на начина, по който пътувате, е един от най-добрите начини за намаляване на въглеродния ви отпечатък. Като пример, полетът от Лондон до Париж отделя 14 пъти повече CO2 от пътуването с влак.

За щастие страните в ЕС инвестират в железници, които осигуряват по-добри и по-бързи връзки от всякога.

Австрия

От Виена до Париж с Nightjet

Австрийската национална железопътна фирма ÖBB е инициатор за възраждането на спалните влакове в Европа с Nightjet от 2016 г. насам. В края на 2021 г. тя стартира нов маршрут между Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването отнема 14 часа и се изпълнява три пъти седмично в двете посоки, с цени от около 30 евро за място до 120 евро и нагоре за лично купе.

През лятото на 2023 г. Nightjet ще пусне влакове от ново поколение, които се конкурират с първокласни полети по комфорт. Очаквайте безжични станции за зареждане, безплатен Wi-Fi, съхранение на оборудване за велосипеди и снежни спортове и частни отделения със собствени душове и тоалетни.

От Виена до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. От тук можете да вземете влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Чехия

От Прага до Цюрих с ČD

През декември 2022 г. националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) пусна нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътуване, възраждане на услуга, затворена през 2017 г., ще отнеме малко по-малко от 14 часа. Пътуващите ще имат редица различни опции за тарифи, от кушетки с шест легла до луксозни спални отделения със собствени тоалетни и душове.

Билетите за легло в кушет с шест легла започват от €49,90.

Франция

От Париж до Берлин с TGV (стартира през 2024 г.)

Франция и Германия обявиха нов влаков маршрут TGV между Париж и Берлин, който трябва да започне да се движи през 2024 г.

Понастоящем пътуването между двете столици изисква пътниците да се прекачват на отделна гара като Кьолн или Франкфурт. Новата високоскоростна връзка ще позволи на пътниците да изминат пътуването за около седем часа.

От Париж до Венеция със среднощни влакове (2025)

Френският стартъп Midnight Trains ще свърже Франция и Италия с нова нощна влакова услуга от Париж до Венеция през Милано от 2025 г., подкрепена от Европейската комисия. Това ще направи по-бързо и по-лесно за пътуващите от Обединеното кралство да вземат влака до Италия.

Ot Париж до Мадрид с Trenitalia (започва в края на 2024 г.)

През декември 2022 г. FS Italiane Group – собственикът на италианската национална държавна железопътна линия Trenitalia – обяви планове за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa между Париж и Мадрид.

Новият влак ще свързва Париж и Барселона, където съществуващата високоскоростна услуга вече се движи до испанската столица. Предвижда се да стартира в края на 2024 г. с намеци, че допълнителни услуги могат да свържат Мадрид с Италия през Франция.

Германия

От Берлин до Стокхолм със Snälltåget

Шведската железопътна компания Snälltåget пренасочи своята влакова услуга от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като същевременно я разшири до Стокхолм. Пълното пътуване отнема малко под 17 часа с цени за директна услуга от около 50 евро.

Oт Мюнхен до Генуа и Ла Специя с Nightjet
Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук е възможно пътуване до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

От Щутгарт до Загреб и Риека с Nightjet и EuroNight

В новото си разписание за 2023 г. Nightjet разшири своята услуга със спален влак от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, за да започне в Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще минава и до крайбрежния хърватски град Риека с общо време за пътуване от около 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, докато услугата до хърватските и словенските столици се управлява от хърватските железници HŽ и словенските железници SŽ под EuroNight на ÖBB.

Втората част можете да намерите тук:

пътешествия любопитно

Най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023 – 2 част

Промяната на начина, по който пътуваме, е един от най-добрите начини за намаляване на въглеродния ви отпечатък. Например, полетът от Лондон до Париж отделя 14 пъти повече CO2 от пътуването с влак. Ето втората част на най-добрите влакови маршрути в Европа за 2023! Италия От Генуа – Неапол с NTV Italo В края на 2021 […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Идват “Белите ми нощи” на Маргарита Петкова

Нова поетична кнога ще представи Маргарита Петкова. Премиерата на „Белите ми нощи“ (Издателска къща „Персей“) ще бъде на 15 март в Националната библиотека, съобщава artday.bg. „Белите ми нощи ме сполетяха внезапно. И сами започнаха да се пишат. При мен всички стихове така идват – самостоятелно, без да ме питат, без да мога да ги управлявам […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Малък пътеводител на Ханой – 2 част

Когато посещавате Ханой, най-добре е просто да прекарате един ден в скитане из района и да се изгубите в малките улички и алеи. Можете просто да се разходите из френския колониален стар квартал, да разгледате открити пазари и магазини, да опитате местна храна от уличния продавач на храна или да изпиете чаша виетнамско кафе в […]

прочетете повече