fbpx

Най-известните вулкани в Исландия

Исландският сериал на Netflix – “Katla”, в който загадъчни неща се случват около бълващия пепел едноименен вулкан, ни накара да се поровим в нета за вулканите на северната държава.  

Исландия е една от най-вулканично активните страни в света и това се дължи на нейното разположение. Земята е изградена от тектонски плочи и между тях има хребети. Средноатлантическият хребет се простира от север на юг по Атлантическия океан и през средата на Исландия. Това означава, че Исландия е както на северноамериканските, така и на евразийските тектонски плочи и е разкъсана между тях.

Исландия се отделя с около 2 см годишно, а това означава вулканично действие.

В Исландия има около 130 вулкана и от тях около 30 са активни. Освен това около 33% от цялата магма, която се е тичала на сушата през последното хилядолетие, е текла именно в Исландия. Това е доста впечатляващо!

И така, при наличието на толкова много вулкани, някой от тях известен ли е като Етна или Везувий?

Може би не толкова известен като Везувий, но имаме победител в състезанието „Колко трудно е да се произнесе името на този вулкан“.

Ейяфятлайокутъл – вулканът, който разтърси света

Помните ли 14 април 2010 г.? Последното изригване на този вулкан тогава блокира цяла Европа.

Името нa вулканa означава Ледник на островните планини и се намира точно  под шапката на ледника. Ето защо изригването беше толкова експлозивно –  трябваше да се измъкне изпод ледника и да избълва цялата си огнена мощ. Облакът от пепел спря полетитe в Европа с дни. Полетите от Исландия до САЩ обаче не спряха. Причината? Вятърът духаше пепелния облак към Европа, а не към Северна Америка. В резултат на това жителите на столичния район изобщо не са усетили ефекта на вулкана.

Бардарбунга – километрични полета от лава

Подобно на Ейяфятлайокутъл, Бардарбунга също е под ледена шапка, този път на ледника Vatnajökull, който е най-големият ледник в Европа. През 2014 г. изригването му продължи шест месеца и във въздуха бяха изхвърлени големи количества серен диоксид. Това направи качеството на въздуха в Исландия доста лошо, но не и смъртоносно. Това бе петото по големина изригване в историята на Исландия. Неговото лавово поле обхваща площ, по-голяма от Манхатън.

Лакагигар – вулканът, променил историята

Лаки, съкратено  от Лакагигар, започва да изригва в края на 18 век. Последвалото изригване продължило осем месеца и е най-опустошителното изригване в света през цялата човешка история. Лакагигар създава най-голямото поле от лава през последните 1000 години. То е с обем 12-14 км3 и обхваща площ от 580 км2.

С изригването дошли обилни количества пепел, както и изключително отровни газове, които се излели в горните слоеве на атмосферата и покрили Северното полукълбо. Естествено, последиците били най-лоши за Исландия – около 80% от овцете, 60% от конете и 50% от говедата загинали, както и около 10 000 души, което е около 20% от исландската нация по това време.

Масивният облак от пепел предизвикал спад в глобалните температури, което след това довело до липса на реколта в Европа. Възможно е също така да е причинило суша в Северна Африка и Индия, а денс някои историците смятат, че изригването е допринесло и за…  Френската революция.

Опасни ли с вулканичните изригвания днес?

Винаги има малка опасност от изригване, но не с мащабите на Ейяфятлайокутъл. От началото на 20-ти век е имало 43 изригвания, а Grímsvötn във ледника Vatnajökull, Hekla, Krafla и Askja са най-активните вулкани в Исландия. Средно в Исландия има изригване на всеки 4 години!

В наши дни вулканолозите разглеждат Катла, Хекла и Öræfajökull в ледника Ватнайокул като възможни вулкани, които скоро ще изригнат.

Тази пролет започна изригване на вулкан във Фаградалсфял на полуостров Рейкянес. След като е бил в латентно състояние в продължение на 800 години, вулканът е започнал да изригва на 19 март 2021 г. и все още продължава, въпреки че активността се прекъсва от края на юни. Вулканът е популярна туристическа атракция.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече