fbpx

На прохлада в Гренландия?

Независимо дали искате да се отдадете на релакс сред айсбергите на север, като пренебрегнете круизните кораби или предпочитате да се разходите из покритите със зелени поля планини на юг, Гренландия е пълна с контрасти.

Ако търсите спокойствие и тишина, отправете се към отдалечената, сурова пустиня на Арктическия кръг или към изолирания и богат на култура изток.

В каквато и посока да тръгнете, Гренландия със сигурност ще ви предложи приключение за цял живот. Започнете да планирате пътуването си сега.

Къде в Гренландия?

Независимо дали искате да се носите покрай гигантски ледени блокове с каяк, да наблюдавате скачащи през леда полярни мечки или да стъпите на твърда земя, Гренландия предлага приключения, подходящи за всеки тип пътник.

Северна Гренландия

Тук е за всички пристрастени към айсбергаите, пристрастени към слънцето и любителите на кучета. Северната част на Гренландия е за вас. Карайте своя собствена кучешка шейна, докато можете да опитате свежия въздух и да оцените зашеметяващата природа, която минава покрай вас. Не пропускайте включения в списъка на ЮНЕСКО айсфиорд Илулисат, където айсберги блестят на повърхността на водата като хиляди парчета стъкло под слънце, което никога не залязва.

Южна Гренландия

Един поглед на юг и ще разберете как Гренландия е получила името си. Разходете се от ферма на ферма през планините, гледайки надолу към морския лед, който “тече” покрай вас. Почувствайте топло посрещане от селата, които посещавате, и слушайте културните истории на местните. Загрейте се в естествен горещ извор и оценете силата и красотата на природата навсякъде около вас.

Арктическият кръг

Град Сисимиут, с оранжевото си сияние, излъчващо топлина от ярко оцветените си къщи, е истински комфорт в огромния, отдалечен и суров Арктически кръг. Сисимиут е идеалната база за приключения, откъдето можете да се разходите из безкрайния пейзаж с бял прах, да наблюдавате полярни мечки, арктически лисици и китове и да карате каяк сред блестящите айсберги. Ако искате истинско полярно приключение, това е за вас.

Източна Гренландия

Изтокът е за тези, които обичат да излизат навън през цялата година. Тази доминирана от планината част на страната предлага изобилие от възможности да сложите ски, да карате каяк, да се изкачите по най-стръмните склонове и да се разходите по ледената шапка. Не забравяйте да спрете, за да оцените уникалната култура на инуитските общности на изток. Дръжте очите си отворени и стискайте палци за северното сияние.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече