fbpx

Немрут – Тронът на боговете в Турция

Знаете ли къде на Земята е най-красив изгревът на слънцето? Може да бъта посочени много места на планетата ни, но едно от тях със сигурност ще бъде планината Немрут, от върха на която се открива великолепна гледка на изгрева на слънцето.

Естествено тази планина не е известна само с това.

Известен  като планината Nemrut (или Nemrut Dagi на турски език), високите 7 000 фута високи планински къщи са исторически обект, различен от всеки друг в страната. Забележителен за древния гробничен и храмов комплекс, който включва множество масивни статуи на гръцки и персийски богове, зашеметяващият обект е построен от крал Антиох I през 62 г. пр. Хр. И днес се смята за най-значимият паметник на Кралство Комагени.

След внезапната смърт на Александър Велики и падането на неговата империя, простираща се от Гърция и Македония в Индия, се създават много нови царства и едно от тях е царството на Комагените – малко, независимо кралство което се е намирало в южната част на Анадола.

Неголямото Комагенско царство със столица в Самосата се отделя от държавата на Селевкидите през 163 пр.н.е.. Комагенските царе от управляващата династия са с ирански произход и се смятат за наследници Дарий I, имайки тесни роднински връзки с династията на Селевкидите. Историята на Комагенското царство не е отбелязана с особено значими събития. Царете на Комагена успяват да опазят в продължение на 2 века своята независимост. След смъртта на Антиох III Комагенски Комагена е присъединена към римската провинция Сирия.

Скоро след това римския император Калигула през 38 г. отново възстановява на Комагенския престол Антиох IV Комагенски, който скоро сам и сваля. През 46 г. император Клавдий отново поставя Антиох на престола. През 72 г. император Веспасиан окончателно присъединява земите на Комагена към римската империя. Нейната бивша столица Самосата е преименувана от римляните и започва да се нарича Флавия. Съхранен исторически паметник е гробницата на цар Антиох в Немрут.

Крал Антиох I, който царувал над Кралството на Комагена от 70 г. пр. Хр. До 36 г. пр.н.е., вероятно е най-известен с това, че е създал кралски култ за поклонението си и факта, че често е изобразяван в компанията на гръцки и източни божества, които са били тясно свързани.

Този по-скоро ексцентричен древен цар проследил слизането си от Александър Велики от страната на майка си и от Дариус Велики от баща си и очевидно искал да напусне трайно наследство, каквото правели  известните му прадеди, затова поръчал  строителството на сега известеният  комплекс Mount Nemrut.

Кралят избрал  това конкретно място, защото искал  комплексът да бъде по-близо до боговете, надявайки се, че той също ще бъде запомнен завинаги като цар, който построил  такова великолепно религиозно светилище.

Съставен от 50 000 кубически метра чакъл, планината Nemrut измерва на впечатляващ височина от 164 фута и покрива площ от не по-малко от 492 фута в диаметър. От това, което можем да видим, е лесно да заключим, че е нужно доста дълго време и впечатляващ брой работници преди комплекса да е бил приключил.

Понякога наричан Тронът на боговете, мястото се състоело  от три тераси на източната, северната и западната страна, всички заобиколени от колосални статуи на гръцки и персийски богове, включително тези на Аполон и Зевс.

През вековете статуите са загубили главите си, които паднали  на по-ниско ниво поради честите земетресения в региона или поради иконоборството. Експерти твърдят, че веднъж са високи 30 фута и че тяхното създаване е очевидно повлияно както от гръцкото, така и от персийското изкуство, тъй като независимото царство Комаген е било  разположено между двете големи цивилизации.

Въпреки това, тези впечатляващи статуи са били  загубени с течение на времето, само за да бъдат преоткрити през 1881 г. от Карл Сестер, германски пътни инженер. Скоро екип от немски археолози пристигнал  на мястото, но това отнело  70 години, преди археологическата дейност да започне.

От 1987 г. насам планината Nemrut е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и през 1988 г. е създадена като национален парк.

Ако пристигнете тук, можете да посетите също така и дрги исторически забележителности и природни красоти като надгробния хълм Каракуш, Йеникале, моста Джендере, античния град Арсения, язовира Кяхта, където ще можете да опитате вкуса и на прясната риба, приготвена по местни рецепти.

Също така ще можете да пробвате и други различни деликатеси и гозби от регионалната кухня. Не забравяйте да си купите като сувенири и прекрасните ръчно тъкани килимчета.

Планината Немрут ви чака със своята тайнствена гробница и великолепен изгрев на слънцето.

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече