fbpx

Не поглеждай нагоре – наистина идва астероид

Гледахте ли вече нашумелия постапокалиптичен сатиричен филм Don’t look up? Той излезе на Бъдни вечер и вече счупи рекордите по гледаемост на Netflix. В него Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс се опитват да предупредят човечеството, че огромен астероид лети към земята и ще се удари в нашата планета само след 6 месеца, като сблъсъкът ще бъде катастрофален. Но никой не им обръща внимание.

Не като на кино обаче голям астероид наистина лети към земята, но следващата седмица няма да се удари в нея, а ще се разминат, за щастие.

Астероид с диаметър 1.1 км ще прелети край Земята на 18 януари.

Той ще премине на разстояние 1.2 милиона мили от нашата планета, като се движи със скорост 47 344 мили в час, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти на НАСА, който проследява потенциално опасни комети и астероиди, които могат да се сблъскат с нашата планета.


Приближаващият се астероид е известен като 7482 (1994 PC1) и е открит през 1994 г.. Никой не очаква 7482 (1994 PC1) да удари Земята, но според прогнозите на НАСА това е най-близкото преминаване на астероида през следващите два века. Прелитането се очаква да се случи във вторник, 18 януари в 16.51 часа (ЕТ).Това няма да е най-големият астероид, минавал някога покрай Земята. Тази чест принадлежи на астероида 3122 Флоренция (1981 ET3), който прелетя и пропусна да се сблъска със Земята на 1 септември 2017 г. Този астероид е с размер между 2,5 и 5,5 мили широк и ще премине отново на 2 септември 2057 г.

Малко вероятно е 7482 (1994 PC1) да може да се вижда с просто око, но астрономи любители с малък телескоп би трябвало да могат да го видят.

През септември тази година космически кораб на НАСА планирано ще се блъсне в астероид, за да промени движението му в космоса – технология за тестване, разработена, за да отклони удар от астероид, който би бил запалаха за планетата ни.

Мисията DART или Тестът за пренасочване на двоен астероид ще се прицели в Диморфос, малка луна, обикаляща около земния астероид Дидимос.

Откриването на заплаха от близки до Земята обекти или NEO, които потенциално биха могли да причинят сериозни щети, е основен фокус на НАСА и други космически организации по света.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More