fbpx

Не поглеждай нагоре – наистина идва астероид

Гледахте ли вече нашумелия постапокалиптичен сатиричен филм Don’t look up? Той излезе на Бъдни вечер и вече счупи рекордите по гледаемост на Netflix. В него Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс се опитват да предупредят човечеството, че огромен астероид лети към земята и ще се удари в нашата планета само след 6 месеца, като сблъсъкът ще бъде катастрофален. Но никой не им обръща внимание.

Не като на кино обаче голям астероид наистина лети към земята, но следващата седмица няма да се удари в нея, а ще се разминат, за щастие.

Астероид с диаметър 1.1 км ще прелети край Земята на 18 януари.

Той ще премине на разстояние 1.2 милиона мили от нашата планета, като се движи със скорост 47 344 мили в час, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти на НАСА, който проследява потенциално опасни комети и астероиди, които могат да се сблъскат с нашата планета.


Приближаващият се астероид е известен като 7482 (1994 PC1) и е открит през 1994 г.. Никой не очаква 7482 (1994 PC1) да удари Земята, но според прогнозите на НАСА това е най-близкото преминаване на астероида през следващите два века. Прелитането се очаква да се случи във вторник, 18 януари в 16.51 часа (ЕТ).Това няма да е най-големият астероид, минавал някога покрай Земята. Тази чест принадлежи на астероида 3122 Флоренция (1981 ET3), който прелетя и пропусна да се сблъска със Земята на 1 септември 2017 г. Този астероид е с размер между 2,5 и 5,5 мили широк и ще премине отново на 2 септември 2057 г.

Малко вероятно е 7482 (1994 PC1) да може да се вижда с просто око, но астрономи любители с малък телескоп би трябвало да могат да го видят.

През септември тази година космически кораб на НАСА планирано ще се блъсне в астероид, за да промени движението му в космоса – технология за тестване, разработена, за да отклони удар от астероид, който би бил запалаха за планетата ни.

Мисията DART или Тестът за пренасочване на двоен астероид ще се прицели в Диморфос, малка луна, обикаляща около земния астероид Дидимос.

Откриването на заплаха от близки до Земята обекти или NEO, които потенциално биха могли да причинят сериозни щети, е основен фокус на НАСА и други космически организации по света.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече