fbpx

Не поглеждай нагоре – наистина идва астероид

Гледахте ли вече нашумелия постапокалиптичен сатиричен филм Don’t look up? Той излезе на Бъдни вечер и вече счупи рекордите по гледаемост на Netflix. В него Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс се опитват да предупредят човечеството, че огромен астероид лети към земята и ще се удари в нашата планета само след 6 месеца, като сблъсъкът ще бъде катастрофален. Но никой не им обръща внимание.

Не като на кино обаче голям астероид наистина лети към земята, но следващата седмица няма да се удари в нея, а ще се разминат, за щастие.

Астероид с диаметър 1.1 км ще прелети край Земята на 18 януари.

Той ще премине на разстояние 1.2 милиона мили от нашата планета, като се движи със скорост 47 344 мили в час, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти на НАСА, който проследява потенциално опасни комети и астероиди, които могат да се сблъскат с нашата планета.


Приближаващият се астероид е известен като 7482 (1994 PC1) и е открит през 1994 г.. Никой не очаква 7482 (1994 PC1) да удари Земята, но според прогнозите на НАСА това е най-близкото преминаване на астероида през следващите два века. Прелитането се очаква да се случи във вторник, 18 януари в 16.51 часа (ЕТ).Това няма да е най-големият астероид, минавал някога покрай Земята. Тази чест принадлежи на астероида 3122 Флоренция (1981 ET3), който прелетя и пропусна да се сблъска със Земята на 1 септември 2017 г. Този астероид е с размер между 2,5 и 5,5 мили широк и ще премине отново на 2 септември 2057 г.

Малко вероятно е 7482 (1994 PC1) да може да се вижда с просто око, но астрономи любители с малък телескоп би трябвало да могат да го видят.

През септември тази година космически кораб на НАСА планирано ще се блъсне в астероид, за да промени движението му в космоса – технология за тестване, разработена, за да отклони удар от астероид, който би бил запалаха за планетата ни.

Мисията DART или Тестът за пренасочване на двоен астероид ще се прицели в Диморфос, малка луна, обикаляща около земния астероид Дидимос.

Откриването на заплаха от близки до Земята обекти или NEO, които потенциално биха могли да причинят сериозни щети, е основен фокус на НАСА и други космически организации по света.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече