Не пътувайте до Южна Африка

Обединеното кралство, Германия и Италия станаха последните държави, които откриха случаи на новия вариант на коронавирус Omicron, докато все повече нации наложиха ограничения за пътуване от страни в Южна Африка.

Omicron, определен като „вариант на безпокойство“ от здравната агенция на ООН, е потенциално по-заразен от предишните варианти, въпреки че експертите все още не знаят дали ще причини повече или по-малко тежък COVID-19 в сравнение с други щамове.

Двата случая на Omicron, открити в Обединеното кралство в събота, са свързани с пътуване до Южна Африка, каза британският здравен министър Саджид Джавид. Малко по-късно министър-председателят Борис Джонсън очерта мерки, които включват по-строги правила за тестване за хора, пристигащи в страната, но които не ограничават социалната активност, освен изискването за носене на маски в някои условия.

Министерството на здравеопазването в германската провинция Бавария също обяви два потвърдени случая на варианта. Двама души са влязли през летището в Мюнхен на 24 ноември, преди Германия да определи Южна Африка като зона с вирусен вариант и сега са изолирани, каза министърът, като посочи изрично, че хората са пътували от Южна Африка.

В Италия Националният здравен институт съобщи, че случай на новия вариант е бил открит в Милано при човек, идващ от Мозамбик.

Чешките здравни власти също заявиха, че проучват предполагаем случай на варианта на човек, който е прекарал известно време в Намибия, докато датското здравно министерство заяви, че вероятно е открило Omicron при двама души, пристигнали от Южна Африка.

В същото време британски учен заяви, че вариантът на коронавирус Omicron „не е бедствие“ и някои хора „силно надценяват ситуацията“. Микробиологът проф. Калъм Семпъл твърди, че ваксините “все още вероятно ще ни предпазят от тежко заболяване”.

Запитан дали хората трябва да се страхуват от новия вариант, проф. Семпъл, който е член на Научната консултативна група за извънредни ситуации на правителството на Обединеното кралство, каза пред BBC Breakfast: „Това не е бедствие и въпреки, че някои от моите колеги казват „това е ужасно”, мисля, че те силно надценяват ситуацията”.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More