fbpx

Не пътувайте до Южна Африка

Обединеното кралство, Германия и Италия станаха последните държави, които откриха случаи на новия вариант на коронавирус Omicron, докато все повече нации наложиха ограничения за пътуване от страни в Южна Африка.

Omicron, определен като „вариант на безпокойство“ от здравната агенция на ООН, е потенциално по-заразен от предишните варианти, въпреки че експертите все още не знаят дали ще причини повече или по-малко тежък COVID-19 в сравнение с други щамове.

Двата случая на Omicron, открити в Обединеното кралство в събота, са свързани с пътуване до Южна Африка, каза британският здравен министър Саджид Джавид. Малко по-късно министър-председателят Борис Джонсън очерта мерки, които включват по-строги правила за тестване за хора, пристигащи в страната, но които не ограничават социалната активност, освен изискването за носене на маски в някои условия.

Министерството на здравеопазването в германската провинция Бавария също обяви два потвърдени случая на варианта. Двама души са влязли през летището в Мюнхен на 24 ноември, преди Германия да определи Южна Африка като зона с вирусен вариант и сега са изолирани, каза министърът, като посочи изрично, че хората са пътували от Южна Африка.

В Италия Националният здравен институт съобщи, че случай на новия вариант е бил открит в Милано при човек, идващ от Мозамбик.

Чешките здравни власти също заявиха, че проучват предполагаем случай на варианта на човек, който е прекарал известно време в Намибия, докато датското здравно министерство заяви, че вероятно е открило Omicron при двама души, пристигнали от Южна Африка.

В същото време британски учен заяви, че вариантът на коронавирус Omicron „не е бедствие“ и някои хора „силно надценяват ситуацията“. Микробиологът проф. Калъм Семпъл твърди, че ваксините “все още вероятно ще ни предпазят от тежко заболяване”.

Запитан дали хората трябва да се страхуват от новия вариант, проф. Семпъл, който е член на Научната консултативна група за извънредни ситуации на правителството на Обединеното кралство, каза пред BBC Breakfast: „Това не е бедствие и въпреки, че някои от моите колеги казват „това е ужасно”, мисля, че те силно надценяват ситуацията”.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече