fbpx

Не пътувайте до Южна Африка

Обединеното кралство, Германия и Италия станаха последните държави, които откриха случаи на новия вариант на коронавирус Omicron, докато все повече нации наложиха ограничения за пътуване от страни в Южна Африка.

Omicron, определен като „вариант на безпокойство“ от здравната агенция на ООН, е потенциално по-заразен от предишните варианти, въпреки че експертите все още не знаят дали ще причини повече или по-малко тежък COVID-19 в сравнение с други щамове.

Двата случая на Omicron, открити в Обединеното кралство в събота, са свързани с пътуване до Южна Африка, каза британският здравен министър Саджид Джавид. Малко по-късно министър-председателят Борис Джонсън очерта мерки, които включват по-строги правила за тестване за хора, пристигащи в страната, но които не ограничават социалната активност, освен изискването за носене на маски в някои условия.

Министерството на здравеопазването в германската провинция Бавария също обяви два потвърдени случая на варианта. Двама души са влязли през летището в Мюнхен на 24 ноември, преди Германия да определи Южна Африка като зона с вирусен вариант и сега са изолирани, каза министърът, като посочи изрично, че хората са пътували от Южна Африка.

В Италия Националният здравен институт съобщи, че случай на новия вариант е бил открит в Милано при човек, идващ от Мозамбик.

Чешките здравни власти също заявиха, че проучват предполагаем случай на варианта на човек, който е прекарал известно време в Намибия, докато датското здравно министерство заяви, че вероятно е открило Omicron при двама души, пристигнали от Южна Африка.

В същото време британски учен заяви, че вариантът на коронавирус Omicron „не е бедствие“ и някои хора „силно надценяват ситуацията“. Микробиологът проф. Калъм Семпъл твърди, че ваксините “все още вероятно ще ни предпазят от тежко заболяване”.

Запитан дали хората трябва да се страхуват от новия вариант, проф. Семпъл, който е член на Научната консултативна група за извънредни ситуации на правителството на Обединеното кралство, каза пред BBC Breakfast: „Това не е бедствие и въпреки, че някои от моите колеги казват „това е ужасно”, мисля, че те силно надценяват ситуацията”.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More