fbpx

Не ходете в Кабул!

Отряди на талибаните навлязоха днес в Кабул, но престрелки за афганистанската столица не се водят, съобщават високопоставени представители на правителството, което тази сутрин изгуби контрол над почти цялата страна. САЩ евакуират последните 50-ина служители на посолството си, които работят от международното летища, а дипломати на страни от ЕС са се преместили “на сигурно място”.

Командирите на талибаните казват, че са поели контрола над афганистанския президентски дворец. Президентът Ашраф Гани напусна страната по-рано днес. Появиха се кадри как Гани се качва на смаолет. Според някои данни той е заминал за Таджикистан, а оттам – за трета държава.

Според многобройни медии американският флаг на посолството на САЩ в Кабул е свален. Съобщава се още, че американският посланик и знамето са на летището в Кабул, единственият изход от афганистанската столица, заобиколена от талибаните.

След завземането на столицата на Афганистан от бойци на талибаните, местните правоохранителни органи отказаха да работят и да изпълняват задълженията си, съобщава агенция РИА Новости.

„Полицията в Кабул напусна базите и участъците си“, каза източникът на агенцията. По-рано представители на талибаните обявиха завземането на цялата територия на Афганистан. След като президентът на републиката се оттегли, страната започна да формира временно правителство.

По време на нашествието си талибаните освободиха стотици опасни затворници от затвор край Кабул, който се счита за най-големия в страната. Освободените терористи и убийци масово се отправят към столицата. В същото време местните жители започнаха да напускат града, което предизвика мащабни задръствания по пътищата.

Историята на Кабул се простира в над 3000 години, и заради стратегическото си положение като част от търговските пътища в Южна и Централна Азия за влиянието над града са се водили много битки. През 1504 г. Бабур завладява Кабул и го използва като свой център за действия до 1526 г., подготвяйки своя план за завладяването на Индия. През 1776 г. Тимур Шах Дурани обявява Кабул за столица на съвременен Афганистан. След инвазията на Съветските войски през 80-те градът е сцена на усилени военни действия и постоянна битка със съпротивата.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече