Не ходете в Кабул!

Отряди на талибаните навлязоха днес в Кабул, но престрелки за афганистанската столица не се водят, съобщават високопоставени представители на правителството, което тази сутрин изгуби контрол над почти цялата страна. САЩ евакуират последните 50-ина служители на посолството си, които работят от международното летища, а дипломати на страни от ЕС са се преместили “на сигурно място”.

Командирите на талибаните казват, че са поели контрола над афганистанския президентски дворец. Президентът Ашраф Гани напусна страната по-рано днес. Появиха се кадри как Гани се качва на смаолет. Според някои данни той е заминал за Таджикистан, а оттам – за трета държава.

Според многобройни медии американският флаг на посолството на САЩ в Кабул е свален. Съобщава се още, че американският посланик и знамето са на летището в Кабул, единственият изход от афганистанската столица, заобиколена от талибаните.

След завземането на столицата на Афганистан от бойци на талибаните, местните правоохранителни органи отказаха да работят и да изпълняват задълженията си, съобщава агенция РИА Новости.

„Полицията в Кабул напусна базите и участъците си“, каза източникът на агенцията. По-рано представители на талибаните обявиха завземането на цялата територия на Афганистан. След като президентът на републиката се оттегли, страната започна да формира временно правителство.

По време на нашествието си талибаните освободиха стотици опасни затворници от затвор край Кабул, който се счита за най-големия в страната. Освободените терористи и убийци масово се отправят към столицата. В същото време местните жители започнаха да напускат града, което предизвика мащабни задръствания по пътищата.

Историята на Кабул се простира в над 3000 години, и заради стратегическото си положение като част от търговските пътища в Южна и Централна Азия за влиянието над града са се водили много битки. През 1504 г. Бабур завладява Кабул и го използва като свой център за действия до 1526 г., подготвяйки своя план за завладяването на Индия. През 1776 г. Тимур Шах Дурани обявява Кабул за столица на съвременен Афганистан. След инвазията на Съветските войски през 80-те градът е сцена на усилени военни действия и постоянна битка със съпротивата.

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
изкуство любопитно

200 забележителни речи – в книга

„Имам една мечта“, „Властта на народа, от народа и за народа“, „Звездният им час“, „Съборете тази стена“, „Дай ми свобода или нека умра!“, „Най-сетне свободни!“ Това са едни от най-великите речи за всички времена. Зовящи за война или за мир, израз на гняв или в търсене на справедливост, призоваващи на бунт за свобода. В тази […]

Read More
любопитно

10 съвета как да предпазите кучето си през зимните месеци

Отново падна сняг навън и повечето кучета се радват да играят в преспите. Но не всички. Има някои важни правила, които да спазвате, когато излизате с вашия домашен любимец през студените месеци. 1. Завивайте ги по време на разходкаМоже да ви е уютно заедно на закрито, но кучето ви се нуждае от редовни разходки, независимо […]

Read More