fbpx

Не ходете в Кабул!

Отряди на талибаните навлязоха днес в Кабул, но престрелки за афганистанската столица не се водят, съобщават високопоставени представители на правителството, което тази сутрин изгуби контрол над почти цялата страна. САЩ евакуират последните 50-ина служители на посолството си, които работят от международното летища, а дипломати на страни от ЕС са се преместили “на сигурно място”.

Командирите на талибаните казват, че са поели контрола над афганистанския президентски дворец. Президентът Ашраф Гани напусна страната по-рано днес. Появиха се кадри как Гани се качва на смаолет. Според някои данни той е заминал за Таджикистан, а оттам – за трета държава.

Според многобройни медии американският флаг на посолството на САЩ в Кабул е свален. Съобщава се още, че американският посланик и знамето са на летището в Кабул, единственият изход от афганистанската столица, заобиколена от талибаните.

След завземането на столицата на Афганистан от бойци на талибаните, местните правоохранителни органи отказаха да работят и да изпълняват задълженията си, съобщава агенция РИА Новости.

„Полицията в Кабул напусна базите и участъците си“, каза източникът на агенцията. По-рано представители на талибаните обявиха завземането на цялата територия на Афганистан. След като президентът на републиката се оттегли, страната започна да формира временно правителство.

По време на нашествието си талибаните освободиха стотици опасни затворници от затвор край Кабул, който се счита за най-големия в страната. Освободените терористи и убийци масово се отправят към столицата. В същото време местните жители започнаха да напускат града, което предизвика мащабни задръствания по пътищата.

Историята на Кабул се простира в над 3000 години, и заради стратегическото си положение като част от търговските пътища в Южна и Централна Азия за влиянието над града са се водили много битки. През 1504 г. Бабур завладява Кабул и го използва като свой център за действия до 1526 г., подготвяйки своя план за завладяването на Индия. През 1776 г. Тимур Шах Дурани обявява Кабул за столица на съвременен Афганистан. След инвазията на Съветските войски през 80-те градът е сцена на усилени военни действия и постоянна битка със съпротивата.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече