fbpx

Не ходете в Кабул!

Отряди на талибаните навлязоха днес в Кабул, но престрелки за афганистанската столица не се водят, съобщават високопоставени представители на правителството, което тази сутрин изгуби контрол над почти цялата страна. САЩ евакуират последните 50-ина служители на посолството си, които работят от международното летища, а дипломати на страни от ЕС са се преместили “на сигурно място”.

Командирите на талибаните казват, че са поели контрола над афганистанския президентски дворец. Президентът Ашраф Гани напусна страната по-рано днес. Появиха се кадри как Гани се качва на смаолет. Според някои данни той е заминал за Таджикистан, а оттам – за трета държава.

Според многобройни медии американският флаг на посолството на САЩ в Кабул е свален. Съобщава се още, че американският посланик и знамето са на летището в Кабул, единственият изход от афганистанската столица, заобиколена от талибаните.

След завземането на столицата на Афганистан от бойци на талибаните, местните правоохранителни органи отказаха да работят и да изпълняват задълженията си, съобщава агенция РИА Новости.

„Полицията в Кабул напусна базите и участъците си“, каза източникът на агенцията. По-рано представители на талибаните обявиха завземането на цялата територия на Афганистан. След като президентът на републиката се оттегли, страната започна да формира временно правителство.

По време на нашествието си талибаните освободиха стотици опасни затворници от затвор край Кабул, който се счита за най-големия в страната. Освободените терористи и убийци масово се отправят към столицата. В същото време местните жители започнаха да напускат града, което предизвика мащабни задръствания по пътищата.

Историята на Кабул се простира в над 3000 години, и заради стратегическото си положение като част от търговските пътища в Южна и Централна Азия за влиянието над града са се водили много битки. През 1504 г. Бабур завладява Кабул и го използва като свой център за действия до 1526 г., подготвяйки своя план за завладяването на Индия. През 1776 г. Тимур Шах Дурани обявява Кабул за столица на съвременен Афганистан. След инвазията на Съветските войски през 80-те градът е сцена на усилени военни действия и постоянна битка със съпротивата.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More