fbpx

“Ние притежаваме този град” – сериал по действителен случай от Балтимор

Новият сериал на HBO „Ние притежаваме този град“ събира за пореден път Джордж Пеликанос и Дейвид Саймън (Нюйоркска комбина и Наркомрежа), и добавя към тази печеливша комбинация режисьора Рейналдо Маркъс Грийн (Методът Уилямс). “Ние притежаваме този град” описва възхода и падането на оперативната група за проследяване на оръжия към полицейското управление в Балтимор и корупцията и моралния срив, сполетели американския град, в който толерирането на сделките с наркотици е отстоявано за сметка на същността на полицейската работа. Първият от общо шестте едночасови епизода вече е наличен в стрийминг платформата HBO Max. Нов епизод ще бъде достъпен всеки следващ вторник.

Освен изпълнителните продуценти Пеликанос, Саймън, Ноубъл и Бърнс и ко-изпълнителния продуцент Уилям Ф. Зорзи, “Ние притежаваме този град” обединява голяма част от талантите, познати ни от емблематичния “Наркомрежа”. Зрителите ще разпознаят  много от лицата в нови роли, като в актьорския състав виждаме Джейми Хектор, Даръл Брит-Гибсън, Доменик Ломбардоци, Трей Чейни, Дилейни Уилямс, Джърмейн Крауфорд, Ануан Глоувър, Крис Клантън, Нейтън Корбет, Мария Брум, Сюзън Рим и Майкъл Салкони.

Актьорския състав се допълва и от Маккинли Белчър III, Дагмара Доминчик, Роб Браун, Дон Харви, Дейвид Коренсует, Лари Мичъл, Иън Дъф и Лукас Ван Енген. 

Идеята за сериала се заражда, когато Кари Антолис, бивш изпълнителен директор в HBO, се обръща към Пеликанос с идеята за  адаптиране на книгата с разследвания на криминалния репортер Балтимор Сън Джъстин Фентън. След като се запознава с ръкописа, Пеликанос кани своите дългогодишни партньори, създателя на Наркомрежа Дейвид Саймън и изпълнителния продуцент Нина К. Ноубъл в проекта. Този сериал бележи тяхното завръщане в създаване на истории, разиграни в Балтимор.  

Докато историята в “Наркомрежа” е измислена и третира проблемите в полицията, произтичащи от борбата с наркотиците, развиваща се в началото на века, то “Ние притежаваме този град” се занимава със следващото поколение на войната с наркотиците и е базиран на реални случки от 2015-2017 година.

Новият сериал показва как липсата на механизъм за отчитане на заловените субстанции довежда до невъзможността на служителите на отдела да контролират оперативната група за проследяване на оръжия и до по-нататъшната неспособност да се дисциплинират злоупотребяващите с правомощията си. По време на скандала с GTTF (Gun Trace Task Force) през 2017 г., въпреки че има многобройни индикации за корупция в няколко отделения с цивилни полицаи, датиращи почти десетилетие назад, командирите на полицията в Балтимор вярват, че всяко улично подразделение, което може да внася постоянно оръжия и наркотици, трябва да бъде защитавано. “Ние притежаваме този град” изобразява неизбежната корупция в подобно подразделение, предвид свободата и липсата на безнаказаност.

Кой кой е в “Ние притежаваме този град”:

Джон Бернтал (Живите мъртви) е сержант Уейн Дженкинс от полицейското управление на Балтимор. Той е централната фигура в федералното дело за корупция, което се съсредоточава върху оперативната група за проследяване на оръжия – подразделение на полицията в цивилно облекло, чиито членове се израждат в група, която започва да преследва и ограбва граждани и наркодилъри. В следствие на това борбата с наркотиците и масовите арести в Балтимор излизат тотално извън контрол.

Вунми Мосаку (Страната на Лъвкрафт) е Никол Стийл, адвокат, назначен към отдела за граждански права на Министерството на правосъдието, който разследва полицейските практики в Балтимор преди наказателното разследване на Специалната група за проследяване на оръжие. Фокусирана върху създаването на доброволен, наблюдаван федерален указ за съгласие, насочен към реформа, работата на Стийл е съсредоточена върху системните причини, поради които корупцията в полицията и лошото поведение са извинени от прокурорите, съдиите и самото полицейско управление на Балтимор.

Джейми Хектор (Наркомрежа) е Шон М. Суитър, детектив от отдела за убийства в Балтимор, заловен в случая GTTF (Gun Trace Task Force) от 2017 година и призован да свидетелства пред федерално жури. Сутър открива, че не може да избяга от миналото си.

Маккинли Белчър III (Озарк) е Момоду „G Money“ Гондо – ветеран с 11 годишен стаж в Балтиморския полицейски департамент и член на оперативната група за проследяване на оръжие, замесен в грабежи, измами с извънреден труд и други корупционни действия. Той участва в операция, свързана с хероин, ръководена от Антонио „Брил“ Шропшир. Гондо служи като информатор и прикритие на Шропшир и в хода на разследването полага немалко усилия, за да скрие тази връзка.

Даръл Брит-Гибсън (Улицата на страха) е Джемел Раям, един от най-наглите нарушители, заловен в разследването на GTTF. Раям е извършвал рекет, изнудване, измами с извънреден труд, грабежи и незаконно задържане. Влизал е в жилища без заповед и е участвал в три стрелби, едната от които довежда до смъртен случай.  През годините той е обект на множество разследвания от Министерството на вътрешните работи, но се измъква почти без последствия.

Джош Чарлз (Добрата съпруга) е в ролята на Даниел Херсл –  нахално, самонадеяно ченге, известно сред жителите на Балтимор с бруталността си. Той е обект на множество жалби на граждани. Херсл е ефективно отстранен от Източния окръг преди да се премести в GTTF.

 Дагмара Доминчик (Джак Стронг) е в ролята на Ерика Дженсън, родена и работеща в Ню Йорк, след атентатът на 11 септември се присъединява към Бюрото. Заедно със служителя на оперативната група Джон Сиераки тя провежда федералното разследване на корумпираните служители на GTTF.

Роб Браун (Мъртва точка) е в ролята на Морис Уорд –  друг цивилен от оперативната група за проследяване на оръжия, който участва в много от грабежите, кражбите и незаконните дейности на звеното. Той все пак изпитва угризения и понякога изхвърля приходите от престъпленията. Когато е изправен пред федералното разследване и е обвинен с останалата част от звеното, той е сред първите, които недвусмислено сътрудничат на прокурорите.

Дон Харви (Нюйоркска комбина) е Джон Сиераки – второ поколение градско ченге, назначено към обществената работна група за корупция, работещо в офиса на ФБР в Удлоун. Сиераки предоставя на федералното разследване ключови познания за Балтиморския полицейски департамент и достъп до неговите бази данни.

Дейвид Коренсует е Дейвид Макдугъл – ветеран следовател от оперативната група за наркотици на окръг Харфорд. Макдугъл и детектив Скот Килпатрик, негов колега от отдела за наркотици в съседния окръг Балтимор, започват работата по случаите на свръхдози с наркотици, които задействат разплитането на случая GTTF.

Лари Мичъл (Патерно) е Скот Килпатрик – следовател ветеран от Оперативната група за наркотици на окръг Балтимор. Килпатрик и детектив Дейвид Макдугъл, негов колега от отдела за наркотици в съседния окръг Харфорд, започват работата по случаите на свръхдози с наркотици, които задействат разплитането на случая GTTF.

Иън Дъф (Юда и черният месия) е Ахмед Джаксън – бивш D.O.J. съдебен адвокат, който от наказателно преследване е преместен в Службата за граждански права. Джаксън е наскоро назначен в екипа на Никол Стийл и е ръководен от нея, докато разследват проблемите на системната полиция в Балтимор.

Дилейни Уилямс (Наркомрежа) е Кевин Дейвис – комисарят на полицията, нает след вълненията след смъртта на Фреди Грей. Той не успява да лавира между реформирането на полицейското управление на град Балтимор и желанията на кметството, лидерите на общността, полицейския синдикат, и неговите редови офицери.

Лукас Ван Енген (Град на хълма) е Лео Уайз – старши федерален прокурор в офиса на прокурора на САЩ в Балтимор и водещ прокурор, назначен към делото на Специалната група за проследяване на оръжие.

Ако искате да си припомните “Наркомрежа”, то всички 5 сезона на сериала също са налични за гледане наведнъж, както и трите сезона на Нюйоркска комбина. И двата сериала са в www.hbomax.com.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече