fbpx

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел.

Нидерландският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб.

Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е мобилен музей. За създаването му е била необходима дървесина колкото от 12 000 дървета.

Дълъг е 119 метра (390 фута), широк 30 метра (98 фута) и висок 23 метра (75 фута).

Завършен през 2012 г., Ноевият ковчег е технически негоден за плаване, но може да бъде преместван от пристанище на пристанище с помощта на влекачи.

Въпреки че размерите са с библейски пропорции, дървото е много по-трудно за копиране.  Библията отбелязва, че Ной е използвал „гоферово дърво“; тази модерна реплика е построена от американски кедър и бор.

Според Wikipedia самото строителство е отнело 4 години и около 4 милиона евро.

Какво има вътре?

Ноевият ковчег включва фантастичен набор от статуи на животни, представящи обитателите на библейския ковчег.

Техните редици се подсилват от малка зоологическа градина, включваща предимно птици, зайци и други малки животни.

Ковчегът разполага и с ресторант и два киносалона.

Обиколките на ковчега е с образователна цел – за да се образоват посетителите за библейското значение на този кораб.

Мечтата на Йохан Хуйберс била Huibers да откара ковчега до други страни, като Израел, Англия, САЩ и дори части от Южна Америка. Всички тези планове обаче се осуетили от опасения за сигурността.

Още любопитни факти:

Това не е първият ковчег, който Йохан е построил.

Преди да направи тази пълномащабна реплика, той сътворил един по-малък такъв. Той е бил с  по-дребни размери, за да може да се движи по холандските канали.

Йохан Хуйберс, строителят на новия Ноев ковчег, заедно с разходите за дървените животни в естествен размер, е похарчил повече от 1,5 милиона долара за завършването му.

И въпреки че се е превърнал в своеобразна туристическа атракция, той е и символ на религиозното спасение на времето.

Йохан е всеотдаен християнин и всеки ден чете Библията.

пътешествия любопитно

5 древни селища, които да посетите в Йордания, без Петра

Има много древни селища за изследване в Йордания, извън археологическия град Петра. Така че, ако сте тръгнали натам, идете до Джераш, Умм ар-Расас и по-далеч… Петра несъмнено оглавява списъка на туристическите  аткракции в пустинното кралство. Бихте могли да прекарате седмица или повече, като се изгубите в живата история на Петра. Но ако сте стигнали до […]

Read More
изкуство любопитно

Ирина Флорин се завръща с “Носталгия”

Поп певицата Ирина Флорин представи новия си музикален проект “Носталгия”, който ще е част от предстоящия й албум. Видеоклипът дело на Васил Стефанов е първият й самостоятелен от три години насам. “Чувствах се така, сякаш за първи път заставам пред камера, въпреки че по време на социалната изолация, дошла с коронавируса, направихме страхотно home видео […]

Read More
изкуство любопитно

Идва “Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа”

През 2023 година настава време за разплата. Време за “Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа“! В най-новия филм от изключителната поредица, белязала завинаги не само шпионския екшън жанр, но и развлекателното кино като цяло, миналото се завръща и поставя Итън Хън пред дилема със смъртоносни последици – дилема, която отпраща него и екипа му на […]

Read More