fbpx

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел.

Нидерландският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб.

Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е мобилен музей. За създаването му е била необходима дървесина колкото от 12 000 дървета.

Дълъг е 119 метра (390 фута), широк 30 метра (98 фута) и висок 23 метра (75 фута).

Завършен през 2012 г., Ноевият ковчег е технически негоден за плаване, но може да бъде преместван от пристанище на пристанище с помощта на влекачи.

Въпреки че размерите са с библейски пропорции, дървото е много по-трудно за копиране.  Библията отбелязва, че Ной е използвал „гоферово дърво“; тази модерна реплика е построена от американски кедър и бор.

Според Wikipedia самото строителство е отнело 4 години и около 4 милиона евро.

Какво има вътре?

Ноевият ковчег включва фантастичен набор от статуи на животни, представящи обитателите на библейския ковчег.

Техните редици се подсилват от малка зоологическа градина, включваща предимно птици, зайци и други малки животни.

Ковчегът разполага и с ресторант и два киносалона.

Обиколките на ковчега е с образователна цел – за да се образоват посетителите за библейското значение на този кораб.

Мечтата на Йохан Хуйберс била Huibers да откара ковчега до други страни, като Израел, Англия, САЩ и дори части от Южна Америка. Всички тези планове обаче се осуетили от опасения за сигурността.

Още любопитни факти:

Това не е първият ковчег, който Йохан е построил.

Преди да направи тази пълномащабна реплика, той сътворил един по-малък такъв. Той е бил с  по-дребни размери, за да може да се движи по холандските канали.

Йохан Хуйберс, строителят на новия Ноев ковчег, заедно с разходите за дървените животни в естествен размер, е похарчил повече от 1,5 милиона долара за завършването му.

И въпреки че се е превърнал в своеобразна туристическа атракция, той е и символ на религиозното спасение на времето.

Йохан е всеотдаен християнин и всеки ден чете Библията.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече