fbpx

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел.

Нидерландският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб.

Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е мобилен музей. За създаването му е била необходима дървесина колкото от 12 000 дървета.

Дълъг е 119 метра (390 фута), широк 30 метра (98 фута) и висок 23 метра (75 фута).

Завършен през 2012 г., Ноевият ковчег е технически негоден за плаване, но може да бъде преместван от пристанище на пристанище с помощта на влекачи.

Въпреки че размерите са с библейски пропорции, дървото е много по-трудно за копиране.  Библията отбелязва, че Ной е използвал „гоферово дърво“; тази модерна реплика е построена от американски кедър и бор.

Според Wikipedia самото строителство е отнело 4 години и около 4 милиона евро.

Какво има вътре?

Ноевият ковчег включва фантастичен набор от статуи на животни, представящи обитателите на библейския ковчег.

Техните редици се подсилват от малка зоологическа градина, включваща предимно птици, зайци и други малки животни.

Ковчегът разполага и с ресторант и два киносалона.

Обиколките на ковчега е с образователна цел – за да се образоват посетителите за библейското значение на този кораб.

Мечтата на Йохан Хуйберс била Huibers да откара ковчега до други страни, като Израел, Англия, САЩ и дори части от Южна Америка. Всички тези планове обаче се осуетили от опасения за сигурността.

Още любопитни факти:

Това не е първият ковчег, който Йохан е построил.

Преди да направи тази пълномащабна реплика, той сътворил един по-малък такъв. Той е бил с  по-дребни размери, за да може да се движи по холандските канали.

Йохан Хуйберс, строителят на новия Ноев ковчег, заедно с разходите за дървените животни в естествен размер, е похарчил повече от 1,5 милиона долара за завършването му.

И въпреки че се е превърнал в своеобразна туристическа атракция, той е и символ на религиозното спасение на времето.

Йохан е всеотдаен християнин и всеки ден чете Библията.

любопитно пътешествия

Хайде на баня в Банкя!

От днес банята в Банкя отваря врати за посетители. Реставрирахме Царската баня в автентичния вид на всеки детайл. Тя беше в изключително тежко състояние, оставена да се руши. От днес всеки, които желае може да използва термалната зона на минералната баня, СПА центъра, който се намира в сутерена, както и автентичните термални басейни. Банята засега […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Нов хит на Fabrizio Parisi & The Editor с певицата DIA

Духът на Пирин планина, преведен през вековете и облечен в модерно звучене и клубен бийт, оживява в новия сингъл на Fabrizio Parisi & The Editor и с гласа на певицата DIA – „Tearful“. Песента е част от първия български етно-хаус албум WIND OF EAST, а видеото към сингъла излиза днес. В “Tearful” е втъкана една […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Кога е най-доброто време да посетим Пулия?

Пулия, разположена на юг, в петата на Италия, притисната между Йонийско и Адриатическо море, се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации в Италия. Този район предлага древни градове с дълга история, величествени църкви, причудливи къщи трули с конични покриви, страхотни хотели масерия (тип “селски сгради”), които са преустроени от традиционни укрепени имения и много […]

прочетете повече