fbpx

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор.

„Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще събере почитателите на валсовете на Щраус на площада пред катедралата на 8 август от 20.30 часа. Концерти ще има още във Велико Търново и Варна.

Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят. Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Известните новогодишни виенски концерти задължително включват в репертоара си Щраус. Освен негови творби, в концерта са предвидени и други музикални бижута от негови съвременници, както и произведения на цялата династия Щраус.

Сред най-разпознаваемите перли, на които софийската публика ще може да се наслади, са „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“ и още избрани арии, валсове и полки. Репертоарът на оркестъра е верен на виенския музикален стил и иинтерпретирането  на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дългогодишен опит в работата си с изпълнители на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки специално за „своя“ оркестър. През цялата си активна дейност като диригент и покрай многобройните турнета по света той намира време да отрази писмено музикалните идеи, които постоянно го съпътстват. Така например възникват валсовете „Виенчанката“, „Нощи в Букурещ“, „Разходка в Рим“, а също и „Галоп за свекърви“ – всичките написани специално за Оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го наричан „крал на валса и полката“.

Петър Хосек, управляващ директор на дворцовия оркестър, обеща и още музикални изненади, като намекна, че е възможно музикантите не само да свирят, но също и да пеят. Петър Хосек е е силно впечатлен от критичната българската публика. Според думите му концертът пред „Александър Невски“ ще бъде за музикантите уникално събитие, което се случва веднъж в живота.

Концертмайстор на Оркестъра на замъка Шьонбрун е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. Тя е част от интернационалния музикален състав, в който влизат още унгарци, австралиец, музиканти от Латинска Америка и Южна Африка. Част от престижния Оркестър на двореца в Шьонбрун е и Светлозар Димитров, роден в Горна Оряховица, който от 30 години живее в австрийската столица. Той свири на различни видове ударни инструменти за оркестъра. Общото между всички оркестранти е, че те са учили във Виена.

„Благодарение на огромния си опит от представления сме успели според реакцията на публиката да определим кои произведения се харесват най-много. Така сме подбрали и творбите за софийската публика“, сподели Таня Джарова-Салустио.

Столична община е съорганизатор на музикалната вечер, включена в Календара на културните събития на града. „Идеята ни е в столицата да има ярки, видими събития, които поставят София на световната музикална карта.“, заяви заместник-кметът Мирослав Боршош. „Миналата година организирахме на същото място – един от символите на София – концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго, а тази ще зарадваме публиката с Щраус! Софийската публика е на световно ниво в изискванията си – особено в областта на класическата музика!“.

Концертът пред „Александър Невски“ е в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летен концерт под открито небе, който се провежда в пъстрите градини на забележителния дворец Шьонбрун. Оркестърът ползва сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион гости от цял свят вече са се наслаждавали на класическата музика в бляскавата дворцова обстановка. Докато първоначално оранжерията е била предвидена за съхранение на редки растения, Хабсбургите много скоро изменят предназначението й, устройвайки в нея пищни празненства. След грижливо обновяване портокаловата оранжерия днес отново служи изцяло на изкуството и културата. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някога дворецът не е имал собствен постоянен оркестър, Хабсбургите са канили за своите тържества най-популярните изпълнители. От 25 години е сформиран постоянен оркестър към един от най-красивите замъци в света.

 „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е  част от Календара на културните събития на София.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече