fbpx

Нюрнберг – истинска баварска красота и зимна страна на чудесата!

Със сигурност сте чували, виждали или дори опитвали нещо, произхождащо от този вълшебен град в Германия. Нюрнберг е като оживяла приказка и впечатлява всеки пътник, както с баварската си архитектура, така и с традиционните деликатеси. Той е вторият по големина град във федерална провинция Бавария след Мюнхен с население от половин милион души и привлича както чуждестранни, така и местни туристи.

Разходете се в стария град на Нюрнберг

Нюрнберг е един от най-важните градове през Средновековието, но е почти напълно разрушен по време на Втората световна война. Днешният стар град или Altstadt е възстановен със запазване на същата архитектура, което дава усещане за друга епоха.

Най-важните забележителности на баварския град се намират в Altstadt, така че няма да ви е трудно да ги намерите. Един от тях е императорският замък на Нюрнберг, който е построен между 12-ти и 13-ти век. Заслужава си да се разходите поне във външния двор на историческия комплекс, който благодарение на местоположението си гледа към целия град. Стената, която огражда Altstadt, е едно от най-възхитителните укрепления в Европа поради внушителната си структура. Можете също така да разгледате почти 5-километровата пътека, успоредна на стените, която ще ви отведе до много красиви части на стария град. Вътре в стените ще намерите малка търговска зона със семейни магазини за занаяти, изработени от занаятчии по традиционния стар начин. В Handwerkerhof, както се нарича на немски, ще намерите, наред с други неща, магазини за керамика, стъклария и кожа. Част от стария град е главната търговска улица на Нюрнберг, където ще намерите голямо разнообразие от известни марки.

Полезен съвет: Във вашата разходка трябва да включите нюрнбергските колбаси, продавани по тротоарите. Придружени от пресен хляб, това са най-известните улични храни в града и са просто вкусни! Ако обаче предпочитате нещо по-леко, можете да опитате автентичните гевреци.

Посетете Германския национален музей

Едно пътуване никога не се счита за завършено, освен ако не посетите поне един музей във вашата дестинация. Germanisches Nationalmuseum има най-голямата колекция от немско изкуство в щата, с повече от 1 милион предмета. В музея ще намерите картини, скулптури, музикални инструменти с историческа стойност, както и голяма колекция от антични играчки и къщи за кукли.

Полезен съвет: Можете да комбинирате посещението си в музея, като пресечете пътя за правата на човека, който се намира в същия район. Това е впечатляващ паметник, посветен на световния мир, състоящ се от 27 колони с гравирани откъси от Всеобщата прокламация за правата на човека на всички езици!

Традиционна Коледа в Нюрнберг

Нюрнберг е известен със своите коледни празници, което се доказва от броя на туристите през този период. Днес това е най-популярната коледна дестинация в Германия с туристи и местни жители, достигащи 2 милиона посетители годишно. Живописните баварски сгради в съчетание с хилядите коледни лампички, които красят града по празниците, събуждат образи от приказка.

Коледният базар се организира всяка година на централния площад на стария град и всъщност е един от най-големите и най-старите в цяла Германия, тъй като първото писмено споменаване на коледния базар в Нюрнберг датира от 1628 г. В различните павилиони , можете да намерите, наред с други неща, ръчно изработени орнаменти, бижута, декоративни елементи, издълбани надписи с лични посвещения и много други.

Тази празнична атмосфера се допълва от множеството аромати на традиционни храни, сладкиши и напитки. Бисквитките Lebkuchen са много популярни и ще ги намерите навсякъде на коледния пазар. Това е вид сладки меденки, които се появяват за първи път през 13 век и все още са традиция на града. На коледния базар ще ги намерите или с шоколадово покритие, или украсени със сложни дизайни и форми.

Полевзен съвет: Изберете Lebkuchen с шоколад за ядене и с декорации за подарък!

Също така много популярният Glühwein е греяно вино с мед, канела и различни други подправки, сладко както на вкус, така и на аромат! Можете да го придружите с вкусни карамелизирани бадеми!

Историческа връзка с Втората световна война

За мнозина Нюрнберг е широко известен с връзката си с нацистите и и има основания за това. По време на възхода на нацистката партия градът заема важна позиция като център и отправна точка за огромни политически митинги. По-късно, в средата на Втората световна война, той се превръща във голям производствен център за военно оборудване.

След края на войната нацистите са съдени за престъпленията си срещу човечеството на известния Нюрнбергски процес. Процесите се състояха символично в същия град, който беше център на нацистката партия.

Документационният център на базата на митингите на нацистката партия (Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände) документира действията на нацистите, като дава цялостна картина на националсоциалистическата диктатура, както и историята на политическите митинги, които се провеждат в неговата сграда. Тази постоянна експозиция е с размер 4 квадратни километра и включва също аудио обиколки.

Но все пак миналото е само горчив спомен и Коледа тържествува в този красив баварски град!

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече