fbpx

Някои нови тенденции в пътуването през 2022 г. и след това

Наближава краят на годината и това времето, в което се очертават прогнозните тенденции в туристическата индустрия, които ще повлияят значително на световния туризъм. Заради  пандемията от COVID-19 трудно може да се предвиди какво точно ще се случи, затова по-скоро това са някои ценности и принципи, които ще помогнат на индустрията да се насочи към по-здравословно и по-устойчиво бъдеще. От информация чрез иновации до все по-важната роля на туристическите компании, ето ключови тенденции в пътуването, които очакваме да видим през 2022 г.:

1. Пътуването с технологични възможности ще бъде от съществено значение

Не може да се подценява фактът, че ролята на технологиите в пътуванията ще продължи да нараства по важност през 2022 г. и след това. От дигитални паспорти за ваксини до известия за пътуване в реално време, технологичните решения ще играят основна роля за информиране на туристите и за предоставяне на насоки при всички решения за пътуване.

Тъй като много държави започнаха вече да допускат на територията си ваксинирани пътници, изискванията за тестване, карантини и формуляри все още ще варират между различните дестинации. Предоставянето на ясни и актуални изисквания за международни пътувания – плюс навременни актуализации, ако условията за пътуване се променят – ще бъде от съществено значение за подкрепата на туристите по време на тяхното пътуване.

Освен това безконтактната технология ще продължи да улеснява преживяването при пътуване. Туристическите компании вече са възприели иновативни технологични решения, за да запазят безопасността на пътуващите и да осигурят незабавен достъп до помощ и информация. Безконтактно регистриране и качване на борда, възможността за поръчка на храна или услуги чрез приложение или поддържавнето на комуникация  чрез Whatsapp или чат са решения, които осигуряват допълнително спокойствие на пътника.

Също така има очаквания приложението на AR/VR технологиите да нарасне при дейности като виртуални обиколки на стаи под наем, апартаменти, кабини на самолети, музеи и различни атракции. Тези технологии помагат на пътниците да проучат по-задълбочено дестинацията, осигурявайки им увереност при планиране на пътуването.

2. Персонализирането и ясните насокипо-важни от всякога

Тенденцията е туристите да търсят все повичи експертни насоки за всеки аспект от пътуването си. Докато в минали години планирането на пътуване можеше да се е случи чрез перглед на сайтове или леко сърфиране в мрежата, сега има много повече неща за обмисляне. Например, как се развива процесът на ваксинация в дадена дестинация? Има ли възможност за посещение на ресторанти или театри? За много пътници създаването на ежедневни маршрути вече е много по-сложен и ангажиращ процес.

Пътуването не е вече  просто от точка А до точка Б, необходими са повече детайли за планиране и предвиждане.

3. Предпочитани планове и преживявания през 2022 г.

Тъй като пътниците вече обмислят своите пътувания през 2022 г., обогатяването на преживяванията при пътуване е на първо място. Много пътници се стремят да се свържат отново с любимите си хора, а почивките на открито осигуряват както почивка, така и социална дистанция, което мнозина търсят  при тези условия. Пътуващите ще търсят все повече локации, което не са толкова масови или хитови, които да предлагат  възможности за дейности, насочени към природата – като еко туризъм, фотография или каяк.

А когато става въпрос за настаняване, чистотата и сигурността са задължителни. Скорошно проучване на Европейската комисия за пътуване показва, че над половината от анкетираните лица, които обмислят пътуване през следващата година, предпочитат да отседнат в хотели или  курорти, а не да наемат краткосрочно други места за настаняване. Като  допреди пандемията беше обратното.

Силата на доверената марка дава увереност, че ще бъдат спазени основните здравни мерки.

4. Мерките, насочени към безопасността и здравето, ще стават все по-важни

Наред с приоритизирането на здравето и уелнес, както и търсеното на убежище в природата, пътниците ще се стремят да инвестират в марки, които споделят тези убеждения. Например, скорошно проучване в ДСАЩ установи, че 70% от анкетираните пътници смятат, че паспортите за ваксина трябва да се изискват за международни пътувания.

Изследванията показват, че пътуващите се чувстват по-сигурни, когато се прилагат мерки, насочени към здравето в местата за хранене, търговията на дребно и туристическите дестинации, така че това ще продължи да бъде тенденция за пътуване през 2022 г. Туристическите компании трябва не само да подчертават собствените си инициативи за безопасност, но и местните атракции, които правят допълнителни усилия за общественото здраве. Такова съдържание не само информира пътуващите, но вдъхновява и радва.

В заключение

След почти две години на несигурност все още не можем да сме 100% ясни как изглежда бъдещето на пътуванията, но поне можем да видим повече светлина на хоризонта. Изискванията за пътуване, протоколите за здраве и почистване, мерките за безопасност и устойчивостта ще бъдат важни теми през 2022 г. Пътуващите отново ще започнат да мечтаят за пътувания на дълги разстояния и мечтани ваканции, но все още ще има фокус върху плановете на открито и социално отдалечените дестинации.

От технологична страна „безконтактното“ ще бъде активна тенденция през следващата година и туристическите компании ще трябва да намерят начини да дават повече насоки и персонализирана подкрепа на своите клиенти в тяхното пътуване през дигитални и иновативни преживявания.

Приятни и безопасни пътешествия през 2022!

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More