fbpx

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна история, култура и изкуство. Галериите и музеите от световна класа в Париж ви позволяват да пътувате назад във времето с египтяните и римляните, да бъдете като хипнотизирани от импресионистични картини или от богатите цветове на Пикасо, или просто да останете поразени от архитектурата.

Колкото и да е красив Париж, впечатляващ и магически, той е и завладяващ. Няма да успеете да видите всяко съкровище или да посетите всеки музей при първото, второто или дори третото си пътуване, независимо колко плътно е натоварен графикът ви. За тези с ограничен бюджет или просто свикнали с безплатния достъп до много музеи в Лондон и Берлин, входните такси тук могат да бъдат малко високи. За да улесните избора си, ето нашия списък с най-добрите музеи в Париж, които не можете да пропуснете. А и цените не са непостижими.

Лувърът

Лувърът е не само най-добрият музей в Париж, но и най-големият музей на изкуството в света с около 35 000 изложени артефакта и произведения на изкуството. Първоначално използван като крепост, след това – кралски дворец, преди да бъде отворен за обществеността като музей през 1793 г., той е съкровищница за любителите на културата, изкуството, историята и архитектурата. Има по нещо за всеки, независимо дали това е Мона Лиза на Леонардо да Винчи, шедьоврите на Ботичели, статуята на Венера ди Мило или древни реликви.

Трябва да имате предвид е, че не можете да видите всичко с едно посещение. Музеят е разделен на три масивни крила и представлява почти цял град в себе си, с лабиринт от галерии, стълбища и коридори. Проучете предварително, за да решите какво трябва да видите. Това ще направи посещението ви по-приятно и ще ви спести часове на изтощение, когато ще бъдете погълнати от огромната колекция.

💰 Входна такса: €17, сайтът – тук.

💸 Безплатно, ако сте под 18 години или сте на възраст между 18 и 25 години и сте от държава от ЕС. 9 евро, ако сте на възраст между 18 и 25 години и сте от страна извън ЕС. Постоянната колекция е безплатна за всички в неделя от октомври до март.

Музеят д’Орсе

На второ място след Лувъра, тази галерия е задължителна. Колекцията започва там, където Лувърът завършва – около 1848 г. – и показва малко над 60 години история на изкуството от символизъм до реализъм, скулптура до фотография, до най-голямата колекция от импресионистични творби в света. Възхищавайте се на артистичното майсторство на хора като Моне, Ван Гог, Делакроа, Сезан, Корбе и Коро, за да назовем само няколко.

Произведенията на изкуството не са единствената привлекателна карта. Музеят първоначално е бил дворцова жп гара, проектирана от Виктор Лалу през 1900 г. През 2011 г. е претърпял реновация, добавяйки ресторант и външна платформа за наблюдение. Насочете се там за невероятни гледки към Sacré-Cœur на върха на Монмартър.

💰Вход: €16, сайтът – тук.

💸 Безплатно, ако сте под 18 години или сте на възраст между 18 и 25 години и сте от държава от ЕС. 9 евро, ако сте на възраст между 18 и 25 години и сте от страна извън ЕС. Безплатно за всички в първата неделя на месеца и 9 евро за всички в четвъртък вечер, от 18:00 часа.

Националният музей на Роден

Ако скулптурите и модерността са вашето нещо, тогава това е един от най-добрите музеи в Париж за вас. Имението, в което Огюст Роден – един от най-забележителните скулптори на Франция – прекарва последните години от живота си, сега съдържа огромна колекция от негови творби. Къщата датира от 18-ти век и показва произведения като великия Балзак, Бюргерите от Кале и Портите на ада, позволявайки на посетителите да проследят как той революционизира скулптурата от края на 19-ти век.

Перлата на Musee Rodin се намира в красивата, спокойна градина: The Thinker. Това е една от най-важните творби на Роден. Ще намерите и творби на Камил Клодел и Винсент ван Гог, които са били част от личната колекция на Роден.

💰Вход: €10, сайтът – тук.

💸 Безплатно, ако сте под 25 години.

Музеят Пикасо

Това е един от личните ми фаворити и нито един списък с музеи в Париж не би бил пълен без него. Разнообразието и красотата на произведенията тук са невероятни. Изложени са повече от 5000 картини, рисунки, гравюри, керамични произведения и скулптури на Пабло Пикасо. Зашеметяващата колекция проследява еволюцията на испанския художник през синия и розовия период до основите, които той създава за кубизма и модернизма. Музеят се помещава в Hôtel Salé, изящно частно имение, собственост на града, недалеч от мястото, където Пикасо е прекарал голяма част от живота си, живеейки и работейки.

💰 Вход: €12.50. Музеят е затворен в понеделник, сайтът – тук.

💸 €11, ако сте студент. Безплатно в неделя.

Музеят Мармотан-Клод Моне

Това е едно от скритите скъпоценни камъни на града и идеалният избор, ако търсите музеи в Париж, които са малко по-отъпкани пътеки. Той показва най-голямата колекция от творби на пионера на импресионизма Клод Моне, повечето от които са дарени от семейството на художника. Някои от най-забележителните произведения са „Импресионизъм, soleil levant“, което дава името на импресионизма. Не забравяйте да разгледате оживените творби на водната му градина в Живерни и творбите на други художници от времето на Моне като Реноар, Мане и Писаро.

💰Вход: €11, сайтът – тук.

💸 Безплатно, ако сте под 25 години.

Очаквайте 2-та част!

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече