fbpx

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 2 част

Продължаваме с нашия списък на най-добрите музеи в Париж, които не можете да пропуснете. А и цените за вход не са непостижими.

Център Помпиду

Ако поразителната фасада от смели основни цветове, открити тръбопроводи и метални стълби не го издаваше, Центърът Помпиду е посветен на всички неща, свързани с модерното изкуство. Когато отвори врати през 1977 г., той беше революционен и все още е революционен поради мултидисциплинарното си използване на пространството и факта, че съхранява най-голямата колекция от модерно изкуство в Европа.

Тук се съхраняват 50 000 творби на 5 000 художници, но само около 600 са изложени наведнъж. Центърът е дом на музей на изкуството, библиотека и изложбени пространства и пространства за представления. Цените варират според това какво търсите.

💰 Вход за музей: €14, сайтът – тук.

💸 €11, ако сте студент. Входът във вътрешния форум е безплатен, но струва изкачването на емблематичните ескалатори.

Musee des Arts Decoratifs

Това е Мека за тези с усет към модата, дизайна и обзавеждането. Ще намерите The Arts Décoratifs в странично крило на Лувъра. Обхваща три области на дизайна – изкуство, мода и реклама. Огромните 86 000 модни артикула и скици са изложени в модната и текстилната секция. Някои от по-известните изложени произведения са на Шанел, Пиер Балмен, Кристиан Дион и Ив Сен Лоран. Рекламната секция е също толкова впечатляваща с хиляди произведения на плакати, филми, реклами във вестници и промоционални материали, всички стари и нови. Един от най-добрите музеи в Париж за всеки, който се интересува повече от новите медии и формите на изкуството, които виждаме около нас ежедневно.

💰 Вход: цените на билетите варират според изложението.

Национален музей на Moyen-Age-Thermes

Тук ще намерите нещо специално, което се отличава от основните забележителности на града. Този интимен музей – известен просто като Клюни – предоставя различен поглед върху историята на Франция чрез изложените невероятни средновековни съкровища. Самата сграда е пример за готическа архитектура от 15-ти век и се намира извън утъпкания път, точно над най-добрите останки от римска баня в Париж. Само това си заслужава посещението.

Истинската звезда на спектакъла обаче е цикълът гоблени Дама и еднорог, който лежи сред красиви средновековни скулптури и емайли.

💰Вход: €8. Затворен вторник, сайтът – тук.

💸 €6 за студенти. Безплатно в първата неделя от месеца.

Музей на Жакмар Андрю

Това изящно имение от 19-ти век е дело на почитателите на изкуството от 19-ти век Едуар Андре и съпругата му Нели Жакмар. Двойката прекара голяма част от живота си в търсене на художествени съкровища в Европа. Докато се разхождате из сериозните салони и музикалната зала, ще намерите различни Рембрандове, Богородица с младенеца на Ботичели, фрески на Тиеполо и картини на Буше, Фрагонар и Натие, за да назовем само няколко. Завършете посещението си с обяд или сладкиши в елегантната чайна.

💰 Вход: €13,50, €11,50 намалена цена, сайтът – тук.

Музеят Нисим де Камондо

Върнете се в 18-ти век с колекцията от мебели, картини, гоблени и сребърни прибори, изложени в това имение. Уникалните и редки произведения подчертават как Париж се оказва в центъра на европейската търговия с изкуство през това време. Самата сграда е вдъхновена от Малкия Трианон във Версай.

💰 Вход: €9, €6,50 намалена цена, сайтът – тук.

Ла Мезон Руж

La Maison Rouge е посветен на новите съвременни артисти. Никога няма да видите една и съща колекция два пъти, тъй като изложбите непрекъснато се променят. Това произтича от желанието на куратора да покаже възможно най-много аспекти на ново и възникващо изкуство. Посетителите могат да разгледат монографичните изложби или да разгледат международните частни колекции на изкуството. Тук можете да откриете и прочутата френска култура на кафенета с възхитителната пекарна Rose.

💰 Вход: €10, €7 намалена цена, сайтът – тук.

Павилион де л’Арсенал

Градостроители и архитекти: изяжте сърцето си. Това е мястото да научите за градската и архитектурна еволюция на Париж. Постоянни колекции, фотобиблиотека, големи модели и временни експонати развеждат посетителите как е построен градът, как ще се развива и как историята е повлияла на неговия дизайн.

💸 Вход: свободен, сайтът – тук.

Приятна разходка из Париж!

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече