fbpx

Някои от най-известните водопади в света

Красивите гледки на водопадите са любими дестинации за множество туристи и разбира се – локации, където можете да направите ефектни снимки и селфита.

Водопадът Анхел във Венецуела

С наистина внушителните си 979 м. Angel Falls е най-високият водопад в света. За посетителите на Венецуела той е абсолютно задължителна атракция. Angel Falls е обявен и за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Твърди се, че е открит от известния изследовател сър Уолтър Роли при търсенето на митичния град Ел Дорадо.

Кога да отидете? Повечето, ако не и всички речни пътувания, се провеждат между юни и декември, когато нивата на водата са достатъчно високи, за да осигурят безопасно преминаване на реката и тогава гледките са най-впечатляващи. Пътуванията по друго време на годината може да не са възможни, така че планирайте добре.

Водопадът Игуасу в Аржентина и Бразилия

Подобно на Ниагарския водопад, водопадът Игуасу е специален за две държави, тъй като е разположен на границата на Аржентина и Бразилия. Но ако двата печата в паспорта ви не са достатъчна причина да идете там, ето още една – този водопад се счита и за най-голямата водопадна система в света. Въпреки че Игуасу е висок само 82 метра, водната му завеса се простира на над 1600 м.  Казват, че когато Елеонора Рузвелт го видяла, възкликнала „Горката Ниагара!“ Не й вярвате? Отидете да го видите сами.

Кога да отидете? Водната пелена е живописна целогодишно, така че най-доброто време да отидете зависи от вашата програма. През месеците декември, януари и февруари паданията са най-силни, но времето може да е влажно и дъждовно. През март – април и август – септември ще ви посрещнат по-сухи климатични условия, но и туристите тогава може да са повече тук.

Водопад Виктория, Замбия и Зимбабве

Не е изненадващо, че в доста класации под №1 е най-известният водопад в света: водопадът Виктория. Той се намират на границата на Замбия и Зимбабве и е достъпен от едноименния град в Западна Зимбабве. Защо водопадът Виктория е номер едно? Въпреки че технически не е най-високият (само 107 м) или най-широкият, водопад Виктория е известен като най-големия в света заради впечатляващият поток бързо падаща –  като лист – вода. Затова много посетители на Африка предприемат специално пътуване до Замбия или Зимбабве, само за да видят тази  гледка, описана от мнозина като нещо, което може да ти се случи само веднъж в живота. Става популярен туристически обект в началото на миналия век, но популярността на водопада  Виктория не спира да расте и през последните години.

Кога да отидете? Целогодишно умереният климат  около водопада Виктория го прави привлекателна дестинация по всяко време.  Лятото обаче може да бъде горещо и прекалено сухо. За да видите най-добре водната завеса в цялото й великолепие, най-ясното небе е между март и август.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More