fbpx

Някои от най-известните водопади в света

Красивите гледки на водопадите са любими дестинации за множество туристи и разбира се – локации, където можете да направите ефектни снимки и селфита.

Водопадът Анхел във Венецуела

С наистина внушителните си 979 м. Angel Falls е най-високият водопад в света. За посетителите на Венецуела той е абсолютно задължителна атракция. Angel Falls е обявен и за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Твърди се, че е открит от известния изследовател сър Уолтър Роли при търсенето на митичния град Ел Дорадо.

Кога да отидете? Повечето, ако не и всички речни пътувания, се провеждат между юни и декември, когато нивата на водата са достатъчно високи, за да осигурят безопасно преминаване на реката и тогава гледките са най-впечатляващи. Пътуванията по друго време на годината може да не са възможни, така че планирайте добре.

Водопадът Игуасу в Аржентина и Бразилия

Подобно на Ниагарския водопад, водопадът Игуасу е специален за две държави, тъй като е разположен на границата на Аржентина и Бразилия. Но ако двата печата в паспорта ви не са достатъчна причина да идете там, ето още една – този водопад се счита и за най-голямата водопадна система в света. Въпреки че Игуасу е висок само 82 метра, водната му завеса се простира на над 1600 м.  Казват, че когато Елеонора Рузвелт го видяла, възкликнала „Горката Ниагара!“ Не й вярвате? Отидете да го видите сами.

Кога да отидете? Водната пелена е живописна целогодишно, така че най-доброто време да отидете зависи от вашата програма. През месеците декември, януари и февруари паданията са най-силни, но времето може да е влажно и дъждовно. През март – април и август – септември ще ви посрещнат по-сухи климатични условия, но и туристите тогава може да са повече тук.

Водопад Виктория, Замбия и Зимбабве

Не е изненадващо, че в доста класации под №1 е най-известният водопад в света: водопадът Виктория. Той се намират на границата на Замбия и Зимбабве и е достъпен от едноименния град в Западна Зимбабве. Защо водопадът Виктория е номер едно? Въпреки че технически не е най-високият (само 107 м) или най-широкият, водопад Виктория е известен като най-големия в света заради впечатляващият поток бързо падаща –  като лист – вода. Затова много посетители на Африка предприемат специално пътуване до Замбия или Зимбабве, само за да видят тази  гледка, описана от мнозина като нещо, което може да ти се случи само веднъж в живота. Става популярен туристически обект в началото на миналия век, но популярността на водопада  Виктория не спира да расте и през последните години.

Кога да отидете? Целогодишно умереният климат  около водопада Виктория го прави привлекателна дестинация по всяко време.  Лятото обаче може да бъде горещо и прекалено сухо. За да видите най-добре водната завеса в цялото й великолепие, най-ясното небе е между март и август.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече