fbpx

Как вашата ваканция с куче да бъде безопасна на плажа?

Чудесно е, че по Черноморието имаме толкова много плажове – те са прекрасни места, където да се забавляваме с нашите кучета, особено когато грее слънце. Плажът обаче може да носи и скрити опасности, особено за нашите четириноги приятели. Ето 5 начина да предпазите вашето кученце, когато планирате пътуване до морето:

Проверете дали плажът е подходящ за кучета

Преди да отидете на който и да е плаж, винаги първо проверявайте дали кучетата са добре дошли там. Някои плажове допускат кучета само в определени периоди от годината или в определени райони. Можете да разберете дали плажът, който планирате да посетите, е подходящ за кучета, като потърсите онлайн или като проверите за знаци, когато пристигнете.

Както всяка друга разходка на куче, винаги почиствайте и отстранявайте отпадъците след вашето кученце – плажовете, подходящи за кучета, често имат лесно достъпни кошчета за изпражнения, за да поддържат плажа чист, безопасен и приятен за всички!

Бъдете наясно с опасностите на плажа

Един ден на плажа с вашия четириног приятел е идеалният забавен ден навън – обаче има няколко опасности, които могат да помрачат деня ви. Винаги е най-добре да сте наясно с тях, за да можете да предпазите вашето кученце.

Запазете самообладание
Докато времето може да изглежда по-хладно на морския бриз, не забравяйте, че температурите все още могат бързо да скочат – особено през летните месеци. Винаги предпазвайте кученцето си от топлинен удар, като се уверите, че има добра зона на сянка, където да седи, и прясна вода за пиене – можете дори да опитате да си направите свой собствен слънчев подслон, докато сте навън.

В разгара на лятото избягвайте да посещавате плажа през най-горещата част от деня – най-добре е рано сутрин и по-късно вечер, тъй като температурите обикновено са по-ниски. Освен това бъдете готови да се приберете вкъщи, когато вашето кученце има достатъчно сянка.

Счупено стъкло или остри предмети
Счупено стъкло или остри предмети, които могат да бъдат скрити в пясъка или сред камъчета, могат да порежат възглавничката на лапата на вашето куче, ако бъде настъпено. Уверете се, че държите комплекта за първа помощ под ръка и внимавайте за опасности, които могат да причинят нараняване. Ако кучето ви няма късмет и се пореже, уверете се, че поддържате раничката чиста, като я измиете добре с прясна вода и се опитайте да я покриете, преди да отидете на ветеринар.

Пясъкът
Вярвате или не, яденето и поглъщането на пясък всъщност може да причини стомашни проблеми на вашето куче, тъй като пясъкът може да се уплътни в корема му и да причини запушване.

Когато хвърляте играчки за вашето кученце на плажа, внимавайте то да не погълне случайно много пясък, докато си играе. Избирайте играчки, които събират по-малко пясък – например фризби, вместо мъхеста плажна топка – и не насърчавайте вашето куче да яде или дъвче пясъка, докато копае или играе – това може да помогне за предотвратяване на риска.

Морската вода
Пиенето на солена морска вода може да причини на кучето ви неприятен пристъп на болест и/или диария – и в някои случаи може да го направи сериозно болно и дехидратирано. Винаги вземайте много прясна вода от чешмата, заедно с купата за пътуване, за да спрете вашето кученце да се изкуши да пие вода от каменни басейни, локви или морето.

Ако вашето куче се е къпало, изплакнете го с прясна вода, когато се приберете вкъщи, за да не оближе солта от козината си – и не забравяйте да почистите ушите му, тъй като водата в ушния канал може да причини инфекция.

Бъдете внимателни, когато плувате в морето

Плуването е чудесно упражнение за кучетата и може да им помогне да се охладят в горещия ден. През повечето време това е безопасно и забавно занимание за вашето кученце – но е важно да сте наясно с опасностите, които могат да дойдат с плуването в морето, като същевременно знаете какво да правите в случай на спешност.

Винаги помнете, че не всички кучета са естествени плувци – някои кучета могат да се плашат от вълните! Никога не насилвайте кучето си в морето, оставете го да реши дали иска да се потопи или предпочита да остане с четирите си лапи здраво на сушата.

Ако вашето куче е нетърпеливо да се гмурне, но няма никакъв опит в плуването, ще трябва да научи как да плува, преди да се гмурне в океана. С вълните и теченията морето не е най-доброто място за първото им гмуркане и ще трябва да се научат да плуват в плитка, спокойна вода.

Независимо дали вашето куче е силен плувец, морето все още може да бъде непредсказуемо. Има много силни, подводни течения и дори спокойното изглеждащо море може да крие опасности. Това не означава, че не трябва да позволявате на вашето куче да плува, но винаги е най-добре да вземете мерки, за да го предпазите:

Прочетете предварително за теченията – има много уебсайтове, предназначени за плувци, които обсъждат безопасните места за плуване и зони, които може да имат опасни или силни течения. Те могат да ви помогнат да намерите безопасно място за плуване за вашето куче.
Когато пристигнете, проверете дали на плажа има дежурен спасител – спасителите са професионалисти, за да пазят вас и вашето куче.

Обърнете внимание на знаци или знамена, които ви предупреждават да не плувате – червеният флаг означава, че не трябва да плувате – нито вашето куче!

Ако морето изглежда опасно, не позволявайте на кучето си да плува – ако вълните са много големи или знаете, че приливът се обръща, то не е подходящо за вашето кученце.
Не позволявайте на вашето кученце да плува в морето, ако е много студено – кучетата могат да се борят, когато плуват в много студена вода!

Не забравяйте да проверите за прилива! Преди да се отправите към плажа, уверете се, че сте проверили времето за приливи и отливи. Независимо дали вашето кученце планира да се потопи в морето, вие не искате да бъдете откъснати от прилива!

Какво да правим при спешен случай
Ако вашето куче изпадне в беда, не влизайте във водата, за да му помогнете. Обадете се незабавно на спасител или на бреговата охрана. Също така е добра идея да продължите да викате кучето си от брега – това ще му даде сигнал накъде да плува, ако се дезориентира във вълните. Въпреки че е естествено да искате да защитите кучето си, влизането във водата може да изложи живота ви на опасност и да обърка кучето ви, тъй като не може да ви намери на брега. Оставането на плажа ще помогне на вашето куче да продължи да плува в правилната посока и означава, че бреговата охрана може да се съсредоточи върху спасяването му вместо вас.

Защитете кучето си от крайбрежните диви животни
Повечето собственици на кучета знаят, че е важно да са в безопасност около селскостопански животни и други диви животни, но какво ще кажете за плажа?

Крайбрежието е дом на всякакви животни, от птици и морски раковини до други морски обитатели. Ето как можете да сте в безопасност:

Птиците: Внимавайте за знаци, които ви казват да не влизате в определени зони – птиците, които гнездят на земята, се нуждаят от допълнителна защита и хората са трябва да ги пазят, особено когато има яйца. Дръжте кучето си на повод между март и август на тези плажове и във всички други райони, където смятате, че може да има диви животни, за да не безпокоят птиците.
Тюлените: Ако сте в район, известен с тюлени, дръжте кучето си на повод. Това е особено важно, когато наоколо има малки тюленчета – тюлените майки могат да защитават малките си.
Медузите: Медузите могат да ужилят неприятно както хората, така и кучетата, затова проверявайте водата преди плуване и не позволявайте на вашето кученце да подуши около измитите медузи на плажа – те все още могат да ужилят, дори когато са мъртви!
Водораслите: Водораслите могат да причинят стомашно разстройство, ако кучето ви яде твърде много – това може дори да причини запушване на червата. Морските водорасли може да се окажат покрити с други вещества, като масло или палмово масло от повредени кораби, които могат да бъдат силно токсични.

Сега – след като знаете доста за опасностите на плажа, можете да се посветите на приятна разходна по брега или да поплувате в морето с вашия домашен любимец. Забавлявайте се разумно!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече