Няколко часа в Майорка

Спокойната гледка на Майорка и изобилната гледка към морето отдавна са превърнали това място в популярно място за пътуване за лятната ваканция. Той е убежище за тези, които търсят топлината на слънцето, благодарение на своите знойни лета, смекчени от морския бриз.

Като един от испанските Балеарски острови, може би вече знаете за прекрасните му брегове и пясъчни плажове, но какво ще кажете за възможностите за преходи в планинската верига Сера де Трамунтана или историческите забележителности, гравирани от художници като Антони Гауди?

Ето какво не трябва да пропускате, когато прекарате няколко дни на този красив остров.

Открийте стария град на Палма

Някои посетители ще се отправят направо към Кала Мондраго или Форментор за плажа, но Палма е идеално начало и място, където можете да разберете историческата и културната еволюция на острова. Известен курортен град и столица на Балеарските острови, този оживен митрополит в западното Средиземноморие предлага поглед върху общностите на маври и римляни, както и на католиците, живели тук от 123 г. пр.н.е.

Вижте Санта Мария; Кастел де Белвер, Кралски дворец на Ла Алмудайна; и намерете Mercat de l’Olivar, където можете да опитате вино и тапас в изпълнената със светлина историческа зала.

Разгледайте булевард Passeig des Born

Главната улица с дървета е мястото, където можете да се изгубите в лабиринта от алеи и да попаднете на бутикови магазини и ресторанти. В рамките на решетъчното оформление на Passeig des Born можете да намерите и множество художествени галерии като Berlin’s Kewenig – дом на безброй начинаещи художници.

Полюбувайте се на цветната керамика на Майорка в Terra Cuita. Насладете се на архитектурата на модернистичните сгради и направете спирка за тапас в Ombú. Насладете се на обилна вечеря в De Tokio a Lima, придружена от White Sangria, преди да продължите с разглеждането на оживения квартал Санта Каталина.

Завършете деня си като испанците и се отправете към коктейл клуб Clandestino за вечерна чаша с джин и тоник. Това място съчетава отпускаща атмосфера с лаундж вибрации и се рекламира като заведение, където свирят джаз, но можете и да поговорите с приятели.

Изисканото усещане за големия град се проектира и в бара, който е съкровищница от първокласни спиртни напитки. Освен G&T’s, трябва да опитате и класическия Negronis (€15), приготвен с джин или Campari и вермут, поднесени с натрошен лед и портокалова кора. Автентично испанско място? Може би не, но се препоръчва за почивка след натоварен ден или пътуване.

Вкусна закуска  

Не забравяйте да се насладите на обилна испанска закуска, преди да се отправите към плажа на Магалуф за припичане на слънцето. Седнете в El Rocío Santa Ponsa на тих ъгъл в квартал Santa Ponça.

Поръчката тук е чуро с прекрасна гъста гореща шоколадова напитка, чаша прясно изцеден портокалов сок и вкусни patatas bravas – местно пикантно картофено ястие, пържено дълбоко и покрито с пикантен сос (€7,50). Или изберете Le Cafe Flora – ресторант със специална закуска и пекарна точно зад ъгъла от Магалуф.

Насладете се на снежнобелите плажове

Късната сутрин е най-доброто време да идете до плажа Магалуф, преди да е станало твърде горещо и челната част на бреговата линия, държа около хиляда метра, да  се напълни с местни любители на плувните занимания.

Ако търсите спокойствието, идете на север до плажа Палманова. Там миля след миля ще откриете сравнително ситен пясък под същото релаксиращо, ведросиньо небе. Белият пясък е идеален за слънчеви бани, като можете да плувате навътре във водата за охлаждане. Ако огладнеете и испанската кухня вече ви е пленила, Bondi Beach Magaluf сервира вкусна и красиво поднесена паеля с впечатляващо коктейлно меню.

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More