fbpx

Няма духове в Кронборг, замъкът на Хамлет в Дания

Поставете замъка на Хамлет, Кронборг, в списъка си с неща, които трябва да видите, докато сте в Дания! Независимо дали търсите неща за правене в близост до Копенхаген или имате повече време за разглеждане, намерете няколко часа, за да посетите най-известния замък в Дания, увековечен от Шекспир през 1600 г.

Замъкът Кронборг – домът на Хамлет

Това е той – истинският замък, в който Шекспир е поставил историята на Хамлет! Има много мистерии около Шекспир и дали той някога е посещавал замъка Кронборг е една от тях. В “Хамлет” Шекспир нарича замъка Кронборг Елсинор. Това се е превърнало в английското име на Helsingør, градът, където можете да посетите Kronborg.

Историята на замъка Кронборг (Елсинор)

Замъкът Кронборг съществува в Хелсингьор (Елсинор) от 1420 г. Оттогава е опожарявян до основи и възстановен, но винаги е запазвал жизненоважната си позиция в началото на Øresund Sound. Корабите, преминаващи в Балтийско море, плащали такси в замъка Кронборг, а Хелзингьор някога е бил един от най-важните градове в Европа. През 2000 г. замъкът Кронборг става част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът на Хамлет отвътре

Можете да научите богатата история на замъка Кронборг (Елсинор) на обиколки с екскурзовод всеки ден. Има 3 обиколки с различна дължина и някои са безплатни, след като веднъж сте платили, за да влезете в замъка. Проверете часовете и цените на обиколките с екскурзовод предварително.

Изследването на зловещите крипти и катакомби на замъка Кронборг е страхотно преживяване. Скрити дълбоко под замъка ще срещнете Холгер Датчанин (Holger Danske), внушителна каменна статуя. Датчанинът Холгер е легендарна фигура в датската култура. Ако Дания някога е в беда, той ще се събуди от скалния си трон под Хелсингьор и ще я защити!

Шекспиров фестивал в замъка на Хамлет

Всяко лято можете да се насладите на изпълнения на живо на най-великите пиеси на Шекспир от датски и международни компании, включително Royal Shakespeare Company. Има събития за Шекспир за цялото семейство на Шекспировия фестивал на HamletScenen в замъка Кронборг. Това е страхотен летен ден от Копенхаген.

Как да стигнете до замъка Кронборг

Ако сте с автомобил от Копенхаген, ще намерите замъка Кронборг на около час път нагоре по магистралата.

Можете също да отидете с влак от Копенхаген. Вземете влак DBS до Helsingør, на 45 минути от централната гара на Копенхаген.

Ако идвате от Швеция, можете да вземете ферибота от Швеция до Дания между Хелсингьор и Хелсингборг.

И не се страхувайте – няма да срещнете призрака на бащата на Хамлет!

*фото: Иво Тодоров

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече