fbpx

Ден на бирата е, а Октоберфест се завръща наесен

Днес е голям летен празник. Световен ден на бирата. Трябва да се полее!

Само няколко часа преди него стана ясно, че годишните празненства на Октоберфест в Германия най-накрая могат да се върнат след двугодишна пауза поради пандемията от коронавирус. Това обяви ръководителят на емблематичния баварски бирен фестивал Клеменс Баумгартнер пред репортери в Мюнхен.

Баумгартнер използва местния мюнхенски разговорен език за Октоберфест, който се говори до голямата поляна, или Wiese, където се провеждат пиянските празненства.
Той каза, че популярният фестивал в баварската столица ще се проведе без пандемични ограничения от 17 септември до 3 октомври – националния празник на Германия.
„Ще се случи така, както го познаваме от 2019 г., а не по друг начин“, каза Баумгартнер.

Октоберфестът, който се провежда за първи път през 1810 г. в чест на брака на престолонаследника принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза, е бил отменян десетки пъти през своята над 200-годишна история поради войни и пандемии.

В годините преди епидемията от коронавирус около шест милиона почитатели на бирата посещаваха тържествата годишно, много от тях облечени в традиционни баварски облекла – жените в рокли дирндл, а мъжете в ледерхозен, или кожени панталони с дължина до коляното.
Около 487 пивоварни, ресторанти, скара за риба и месо, продавачи на вино и други ще присъстват на празненствата и тази година, а работното време ще бъде дори по-дълго от преди, като първите бирени шатри ще отворят в 9 сутринта и ще затварят в 22:30.

Халба бира от един литър ще струва между 12,60 и 13,80 евро тази година, което е увеличение от около 15% в сравнение с 2019 г., според официалния уебсайт на Октоберфест.

Типичните баварски ястия, продавани на Октоберфест, ще включват специалитети като „чиния за клане“ с кървавица, черен дроб и свинско шкембе; свинско печено, питки и кисело зеле, филийки печен вол или задушено еленско рагу с домашно приготвена спациална паста.

Добър апетит и наздраве!

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече