fbpx

Омикрон предсказан във филм от 1963 година? Не, това е колаж!

В социалните мрежи се разпространява плакат, за който се твърди, че филм от 1963 г. е предсказал „Вариантът Omicron“ – също като името на новия вариант на Covid-19, открит в Южна Африка. Но това е фотомонтаж, направен от постер за друг филм.

Плакатът на филма, озаглавен “The Omicron Variant”, показва окървавена ръка с мъж и жена, гледащи към небето, в психеделична обстановка. Подзаглавието на английски език гласи: „Денят, в който Земята беше превърната в гробище“.

Някои потребители във Facebook твърдят, че филмът, заснет преди повече от 50 години, е закодирано тайно съобщение за това какво ни чака в наши дни.

Но истината е, че плакатът, използван в тези публикации, не съществува, тъй като става дума за колаж и заглавието е променено. Оригиналното заглавие на филма от постера е “Фаза IV” (“Sucesos en la IV Fase”, на испански).

Това е филм от 1974 г., режисиран от Саул Бас, в който учен открива, че космосът влияе на определени видове мравки в Аризона. Те стават особено агресивни и дори нападнат хората, за да господстват на Земята…

… Но филмът „Омикрон“ съществува

Явно има объркване на два филма, защото все пак има филм „Omicron“ (не „The Omicron Variant“) и той е пародия на научнофантастичен филм. Заснет е през 1963 г. и е режисиран от Уго Грегорети.

В него извънземно влиза в тялото на земянин, за да научи повече за планетата и да завладее човешката раса.

И това не е всичко. Има и филм „Посетител от планетата Омикрон“ (излязъл през 2013 г.), към който сега се наблюдава подновен интерес след появата на варианта на COVID-19 – Омикрон.

Така че това не е първият път, когато в интернет се появяват псевдофакти, които “доказват”, че пандемията Covid-19 е била предвидена: картина, която твърди, че показва “живота през 2022 г.”, и доклад от 1956 г., в които е описана глобална епидемия, идваща от Азия през 2020 г., бяха тиражирани в мрежата още през октомври 2020 г.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More