fbpx

Опознайте Норвегия

Разпростираща се от умерена европейска ширина до Арктическия кръг, Норвегия има огромна площ, но е с население под пет милиона – майката природа е господарка тук и това се вижда навсякъде.

Западното крайбрежие на Норвегия е дълго над 25 000 км, накъсано и осеяно с острови – фиордите на Geirangerfjord и Nærøyfjord дори са обявени за обекти на ЮНЕСКО за световно наследство.

Далече от брега пейзажът на Норвегия е планински и див, пълен с изненадващо оживени градове и традиционни села. В далечния север на Норвегия саамите все още пасат северни елени, докато безстрашните пътешественици се събират тук за да карат шейни с хъски и да се наслаждават на северното сияние.

Можете да отидете и още по-на север – норвежкият архипелаг Свалбард предлага възможност да видите полярни мечки под среднощното слънце.

Препоръчваме ви:

Карайте каяк около малките рибарски общности на Сомарьой, високо в Арктическия кръг, по време на среднощното слънце.

Гмуркайте с шнорхел заедно с косатки (да, наистина) или ги наблюдавайте от уюта на лодка в Tysfjord, Северна Норвегия.

Потопете се в Согнефиорд и околния суров западен бряг – някои от най-зашеметяващите пейзажи на Норвегия.

Научете древни митове и легенди на отдалечения и красив остров Selja, на 15 минути с лодка от Selje, южно от Олесунн.

Лагерувайте безплатно около Preikestolen (Pulpit Rock), карсив скалист ръб с изглед към прекрасния Lysefjord.

Потърсете полярни мечки и морж от палубата на експедиционен кораб, докато пътувате около Шпицберген.

Опознайте небето и северното сияние в далечния север на Норвегия.

Намерете безплатни неща за правене (музеи, паркове, горски походи…) в Осло, красивата столица на Норвегия.

Съвети към туристите

В Норвегия се възползвайте максимално от закуската на шведска маса в хотела, това ще намали разходите. Потърсете пунктовете за градски велосипеди, където можете да наемете колело на ниски цени (предлагат се в Осло, Тронхайм и извън него). Ако пътувате през лятото, когато слънцето едва залязва, носете маска за очи.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече