fbpx

Опознайте Норвегия

Разпростираща се от умерена европейска ширина до Арктическия кръг, Норвегия има огромна площ, но е с население под пет милиона – майката природа е господарка тук и това се вижда навсякъде.

Западното крайбрежие на Норвегия е дълго над 25 000 км, накъсано и осеяно с острови – фиордите на Geirangerfjord и Nærøyfjord дори са обявени за обекти на ЮНЕСКО за световно наследство.

Далече от брега пейзажът на Норвегия е планински и див, пълен с изненадващо оживени градове и традиционни села. В далечния север на Норвегия саамите все още пасат северни елени, докато безстрашните пътешественици се събират тук за да карат шейни с хъски и да се наслаждават на северното сияние.

Можете да отидете и още по-на север – норвежкият архипелаг Свалбард предлага възможност да видите полярни мечки под среднощното слънце.

Препоръчваме ви:

Карайте каяк около малките рибарски общности на Сомарьой, високо в Арктическия кръг, по време на среднощното слънце.

Гмуркайте с шнорхел заедно с косатки (да, наистина) или ги наблюдавайте от уюта на лодка в Tysfjord, Северна Норвегия.

Потопете се в Согнефиорд и околния суров западен бряг – някои от най-зашеметяващите пейзажи на Норвегия.

Научете древни митове и легенди на отдалечения и красив остров Selja, на 15 минути с лодка от Selje, южно от Олесунн.

Лагерувайте безплатно около Preikestolen (Pulpit Rock), карсив скалист ръб с изглед към прекрасния Lysefjord.

Потърсете полярни мечки и морж от палубата на експедиционен кораб, докато пътувате около Шпицберген.

Опознайте небето и северното сияние в далечния север на Норвегия.

Намерете безплатни неща за правене (музеи, паркове, горски походи…) в Осло, красивата столица на Норвегия.

Съвети към туристите

В Норвегия се възползвайте максимално от закуската на шведска маса в хотела, това ще намали разходите. Потърсете пунктовете за градски велосипеди, където можете да наемете колело на ниски цени (предлагат се в Осло, Тронхайм и извън него). Ако пътувате през лятото, когато слънцето едва залязва, носете маска за очи.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More