fbpx

Опознайте Норвегия

Разпростираща се от умерена европейска ширина до Арктическия кръг, Норвегия има огромна площ, но е с население под пет милиона – майката природа е господарка тук и това се вижда навсякъде.

Западното крайбрежие на Норвегия е дълго над 25 000 км, накъсано и осеяно с острови – фиордите на Geirangerfjord и Nærøyfjord дори са обявени за обекти на ЮНЕСКО за световно наследство.

Далече от брега пейзажът на Норвегия е планински и див, пълен с изненадващо оживени градове и традиционни села. В далечния север на Норвегия саамите все още пасат северни елени, докато безстрашните пътешественици се събират тук за да карат шейни с хъски и да се наслаждават на северното сияние.

Можете да отидете и още по-на север – норвежкият архипелаг Свалбард предлага възможност да видите полярни мечки под среднощното слънце.

Препоръчваме ви:

Карайте каяк около малките рибарски общности на Сомарьой, високо в Арктическия кръг, по време на среднощното слънце.

Гмуркайте с шнорхел заедно с косатки (да, наистина) или ги наблюдавайте от уюта на лодка в Tysfjord, Северна Норвегия.

Потопете се в Согнефиорд и околния суров западен бряг – някои от най-зашеметяващите пейзажи на Норвегия.

Научете древни митове и легенди на отдалечения и красив остров Selja, на 15 минути с лодка от Selje, южно от Олесунн.

Лагерувайте безплатно около Preikestolen (Pulpit Rock), карсив скалист ръб с изглед към прекрасния Lysefjord.

Потърсете полярни мечки и морж от палубата на експедиционен кораб, докато пътувате около Шпицберген.

Опознайте небето и северното сияние в далечния север на Норвегия.

Намерете безплатни неща за правене (музеи, паркове, горски походи…) в Осло, красивата столица на Норвегия.

Съвети към туристите

В Норвегия се възползвайте максимално от закуската на шведска маса в хотела, това ще намали разходите. Потърсете пунктовете за градски велосипеди, където можете да наемете колело на ниски цени (предлагат се в Осло, Тронхайм и извън него). Ако пътувате през лятото, когато слънцето едва залязва, носете маска за очи.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече