fbpx

“Ориент Експрес” спря в Русе

Легендарният влак “Ориент Експрес”, който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе, съобщи БТА. Множество русенци – предимно родители с деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи.

В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 83 туристи от различни държави. Най-много са американците и англичаните. Храната е разнообразна, като в менюто се включва и местно ястие от всяка страна, през която влакът преминава.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души.

Стефано Гамбилоне, който е стюард във влака, каза пред БТА, че преживяването е като да се пренесеш в миналото. “Защото всеки ден е като да живееш през 20-те години на миналия век. Във влака е много хубаво, защото хората, които пътуват с нас, винаги празнуват нещо и всеки път е забавно”, каза Стефано.

Началникът Централната жп гара в Русе Радослав Турлаков обясни, че в крайдунавския град влакът ще бъде зареден с вода, ще премине технически преглед и гранична проверка. “До Русе е теглен с два дизелови румънски локомотива. За Варна ще потегли с новия електрически локомотив на БДЖ “Хан Кардам”, обясни Турлаков.

В Истанбул композицията трябва да пристигне утре.

“Ориент Експрес” ще мине отново през Русе на 3 септември тази година, когато ще престои на гарата 101 минути.

През последните две години заради пандемията от коронавирус пътешествието с луксозния влак, което се организира веднъж годишно по маршрута Париж – Истанбул, не се състоя.

БТА припомня, че за последно композицията спря на гарата в Русе на 27 август 2019 година. Тогава във влака пътуваха 91 туристи от 12 държави.

източник: БТА

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече