fbpx

“Ориент Експрес” спря в Русе

Легендарният влак “Ориент Експрес”, който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе, съобщи БТА. Множество русенци – предимно родители с деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи.

В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 83 туристи от различни държави. Най-много са американците и англичаните. Храната е разнообразна, като в менюто се включва и местно ястие от всяка страна, през която влакът преминава.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души.

Стефано Гамбилоне, който е стюард във влака, каза пред БТА, че преживяването е като да се пренесеш в миналото. “Защото всеки ден е като да живееш през 20-те години на миналия век. Във влака е много хубаво, защото хората, които пътуват с нас, винаги празнуват нещо и всеки път е забавно”, каза Стефано.

Началникът Централната жп гара в Русе Радослав Турлаков обясни, че в крайдунавския град влакът ще бъде зареден с вода, ще премине технически преглед и гранична проверка. “До Русе е теглен с два дизелови румънски локомотива. За Варна ще потегли с новия електрически локомотив на БДЖ “Хан Кардам”, обясни Турлаков.

В Истанбул композицията трябва да пристигне утре.

“Ориент Експрес” ще мине отново през Русе на 3 септември тази година, когато ще престои на гарата 101 минути.

През последните две години заради пандемията от коронавирус пътешествието с луксозния влак, което се организира веднъж годишно по маршрута Париж – Истанбул, не се състоя.

БТА припомня, че за последно композицията спря на гарата в Русе на 27 август 2019 година. Тогава във влака пътуваха 91 туристи от 12 държави.

източник: БТА

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече