fbpx

Осемте стадиона за Световното в Катар са напълно климатизирани

Всички осем стадиона на Катар за световно първенство имат напълно функционален климатик. Остават само няколко дни до най-голямото футболно събитие тази година. И този път то ще бъде точно… преди Коледа.

За първи път световното първенство по футбол ще се проведе през зимата, заради горещия климат в страната от Близкия изток.

През юни и юли, типичният период за турнира, средните температури в Катар са безумните 42 градуса по Целзий – затова търнирът по футбол беше преместен за ноември и декември.

Но дори и сега очакваните температури са около 24 градуса по Целзий – така че Катар трябваше да въведе мерки за допълнително охлаждане на своите стадиони за играчите и феновете.

Бяха инсталирани климатици на всеки стадион, изпомпвайки хладен въздух благодарение на решетките на трибуните и дюзите на терена.

Технологията за охлаждане, която включва използването на слънчева енергия, е разработена със съдействието на Катарския университет.

Но д-р Сауд Абдулазиз Абдул Гани, професор в Колежа по инженерство към университета и подходящо наречен „д-р Кул“, ръководи всичко това.

„Ние не просто охлаждаме въздуха, ние го почистваме“, обясни той в интервю за FIFA.com. „Ние пречистваме въздуха за зрителите. Например хората, които имат алергии, няма да имат проблеми на нашите стадиони, тъй като имаме най-чистия въздух.

Предварително охладеният въздух влиза през решетки, вградени в трибуните и големи дюзи покрай терена. Използвайки техниката на циркулация на въздуха, охладеният въздух след това се изтегля обратно, охлажда се отново, филтрира се и се изтласква, където е необходимо.

„Най-важното нещо за ефективно охлаждане е да не искате външният вятър да влиза в стадиона. Ето защо размерът и дизайнът на стадиона трябва да бъдат проучени и съответно променени, така че да блокират навлизането на топлия въздух в стадиона”, коментира експертът.

Световното първенстов по футбол се открива с мача Катар и Еквадор на 20 ноември, неделя.

На другия ден, 21 неомври, Сенегал играе срещу Нидерландия на стадион Ал Тумама, а Англия се изправя срещу Иран на Международния стадион Халифа.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече