fbpx

Осло – град в залива

Малката столица на Норвегия Осло може да е скъпа, но допълнителните разходи си заслужават преживяването. Като зелена столица на Европа, тя често се възприема по-скоро като гигантски открит парк – красив и очарователен – дори когато вали. Добавете към това някои музеи за история, култура и изкуство от световна класа и оживена целогодишна музикална сцена и със сигурност ще имате запомнящо изживяване.

Прекарайте няколко часа сред природата в Hovedøya

Местните хора наричат ​​Осло „синьото и зеленото с град между тях“, тъй като въпреки интензивното градско усещане, Осло все още е запазил връзката си с красивата и впечатляваща природа, която е достъпна само за минути, независимо къде си.

Ако се качите на фериботите B1, B2, B3 или B4 от Aker Brygge те ще ви отведат до почти необитаеми острови за не повече от 20 минути, а после можете да се скитате в гората, да сложите одеяло за пикник или да си направите плаж и да поплувате. Това е идеалният начин за релакс в топлите дни, преди да се върнете в града за вечерта.

Тръгнете по крайбрежието на река Акер, докато стигнете до пазарите

Неделя е страхотен ден да използвате краката си, като предприемете спокоен поход нагоре по река Акер. Близо до върха има два удобно разположени пазара около Blå и Ingensteds в Grünerløkka, пълни с трикотаж, бижута, керамика, стъкло, вълна, дрехи, играчки, картини, чанти и любопитни антики, които е малко вероятно да намерите никъде другаде.

Разходката обхваща голяма част от индустриалното наследство на Осло – преминаването през моста Aamodt дава красива гледка към водопада и към сградите на някогашните фабрики, които сега са кампусът на Университета по изкуствата в Осло.

Направете си селфи в Парка на скулптурите

Паркът на скулптурите в парка Фрогнер разполага с повече от 200 атлетични и игриви скулптури от Густав Вигеланд от бронз, гранит и чугун. Те улавят различната човешката форма – мъж, жена и дете – в безброй атрактивни пози. Най-известни са The Angry Boy, The Monolith и The Wheel of Life. Това е  една от най-добрите туристически атракции на Норвегия, с повече от един милион посетители годишно.

Ако търсите добро социално съдържание, паркът е рай за любителите на фотоси, с всяка скулптура – от забавните до сериозните, като всяка може да стане стори за вашия Instagram или Snapchat. Забавлявайте се!

Опознайте норвежците в градския музей в Осло

Норвежците могат да изглеждат срамежливи в началото. Така че, ако не сте добре запознати с  тяхната история, струва си да посетите градския музей в Осло, удобно разположен до Парка на скулптурите. Музеят представя историята на града през очите на неговото население – една трета от които са от ненорвежки произход. Това е забавен и вдъхновяващ начин да опознаете по-добре заобикалящата ви среда – особено възстановките на интериора в частни жилища на различни семейства в Осло.

След научите историята на хората, тръгнете на безплатна 15-минутна обиколка на кметството на Осло. Открито през 1950 г., кметството на Осло е административният орган на града и седалището на градския съвет. Въпреки своя занижен функционалистичен екстериор, сградата е украсена с експонати на голямото норвежко изкуство от 1900-1950 г., с мотиви от норвежката история и култура.

За повече информация можете да посетите сайта на Осло: https://www.visitoslo.com/

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече