fbpx

Осло – град в залива

Малката столица на Норвегия Осло може да е скъпа, но допълнителните разходи си заслужават преживяването. Като зелена столица на Европа, тя често се възприема по-скоро като гигантски открит парк – красив и очарователен – дори когато вали. Добавете към това някои музеи за история, култура и изкуство от световна класа и оживена целогодишна музикална сцена и със сигурност ще имате запомнящо изживяване.

Прекарайте няколко часа сред природата в Hovedøya

Местните хора наричат ​​Осло „синьото и зеленото с град между тях“, тъй като въпреки интензивното градско усещане, Осло все още е запазил връзката си с красивата и впечатляваща природа, която е достъпна само за минути, независимо къде си.

Ако се качите на фериботите B1, B2, B3 или B4 от Aker Brygge те ще ви отведат до почти необитаеми острови за не повече от 20 минути, а после можете да се скитате в гората, да сложите одеяло за пикник или да си направите плаж и да поплувате. Това е идеалният начин за релакс в топлите дни, преди да се върнете в града за вечерта.

Тръгнете по крайбрежието на река Акер, докато стигнете до пазарите

Неделя е страхотен ден да използвате краката си, като предприемете спокоен поход нагоре по река Акер. Близо до върха има два удобно разположени пазара около Blå и Ingensteds в Grünerløkka, пълни с трикотаж, бижута, керамика, стъкло, вълна, дрехи, играчки, картини, чанти и любопитни антики, които е малко вероятно да намерите никъде другаде.

Разходката обхваща голяма част от индустриалното наследство на Осло – преминаването през моста Aamodt дава красива гледка към водопада и към сградите на някогашните фабрики, които сега са кампусът на Университета по изкуствата в Осло.

Направете си селфи в Парка на скулптурите

Паркът на скулптурите в парка Фрогнер разполага с повече от 200 атлетични и игриви скулптури от Густав Вигеланд от бронз, гранит и чугун. Те улавят различната човешката форма – мъж, жена и дете – в безброй атрактивни пози. Най-известни са The Angry Boy, The Monolith и The Wheel of Life. Това е  една от най-добрите туристически атракции на Норвегия, с повече от един милион посетители годишно.

Ако търсите добро социално съдържание, паркът е рай за любителите на фотоси, с всяка скулптура – от забавните до сериозните, като всяка може да стане стори за вашия Instagram или Snapchat. Забавлявайте се!

Опознайте норвежците в градския музей в Осло

Норвежците могат да изглеждат срамежливи в началото. Така че, ако не сте добре запознати с  тяхната история, струва си да посетите градския музей в Осло, удобно разположен до Парка на скулптурите. Музеят представя историята на града през очите на неговото население – една трета от които са от ненорвежки произход. Това е забавен и вдъхновяващ начин да опознаете по-добре заобикалящата ви среда – особено възстановките на интериора в частни жилища на различни семейства в Осло.

След научите историята на хората, тръгнете на безплатна 15-минутна обиколка на кметството на Осло. Открито през 1950 г., кметството на Осло е административният орган на града и седалището на градския съвет. Въпреки своя занижен функционалистичен екстериор, сградата е украсена с експонати на голямото норвежко изкуство от 1900-1950 г., с мотиви от норвежката история и култура.

За повече информация можете да посетите сайта на Осло: https://www.visitoslo.com/

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More