fbpx

Остров Мърси в Есекс – идеалното място за почивка в хижа на плажа

Винаги има нещо вълнуващо в това да пресечeш тясна алея, за да стигнеш до остров, надявайки се приливът да не нахлуе внезапно и да залее пътя ти. Това е единственият достъп с кола и има моменти, когато е напълно покрит от морето.  Мърси е най-източно населеният остров в Обединеното кралство, дълъг пет мили и широк две мили. Тук няма хотели, само няколко стаи и хижи на плажа, много хижи.  Всъщност това са практични дървени къщи – цели редици, боядисани в различни ярки цветове. Някои от тях са доста луксозни.

Разполагат с напълно оборудвана кухня, две спални, една самостоятелна, баня и голям хол. Добавете централно отопление, няколко телевизора, безплатен Wi-Fi и веранда за ранните вечерни напитки  – и ще имате всичко необходимо. Не можем да видим морето, но плажът е само на пет минути и дори има отопляем басейн.

Плажовете на Мърси не са чак толкова привлекателни – при отлив разкриват дълъг участък от кал, а при прилив по-голямата част от пясъка. Все пак водата в устието на Блекуотър е по-топла от морето и е отлична за плуване.

Водните спортове са хит тук, тъй като морето обикновено е спокойно – изберете между гребло, уиндсърф, каяк или джет. Има дори вътрешно езеро от шест акра, където можете да се научите да плавате.

Тук ще откриете пясъчни плажове, обградени с редици от хижи за къпане в пастелни цветове и почиващи англичани и чуждестранни туристи, скрити зад ветрозащитните съиръжения.

Голямата атракция тук е храната, по-специално морски дарове. Стридите Mersea със сигурност са най-добрите, които някога сте опитвали,  а и раците не са никак лоши. Можете да опитате тези морски дарове в Company Shed – обикновена барака край морето, където никой няма да ви спре, ако си носите хляб и вино и сeденете на общите маси. Само проверете дали заради Covid ограниченията ресторантът не е затворен.

Мърси има собственото лозе, скрито в центъра на острова.  Белие вина, произведени от немско грозде, се съчетават добре със стридите, а освен това тук правят и собствен джин и бира.

Малък ферибот, който взема само дванадесет души, е единственият друг начин да напуснете острова, ако не сте с автомобил или водата е заляла пътя.

На Мърси можете да прекарваме няколко дни в разглеждане на острова пеша. Възможно е да направите пълна обиколка и за един дълъг ден, но е по-добре да го разгледате на части, да спрете в шепата кръчми, дори да се потопите във водата. И да се отдадете на очарованието на тази част от Англия.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече