fbpx

Отбелязваме Деня на Свети Патрик със зелена бира

Днес, 17 март, е Денят на Свети Патрик, покровител на Ирландия.

Денят на Свети Патрик е празникът на Свети Патрик, покровител на Ирландия. Първоначално празнуван с религиозни празници и служби, Денят на Свети Патрик се превърна в светски празник на ирландската култура, когато достигна Съединените щати заедно с ирландските имигранти.

Денят на Свети Патрик първоначално се е празнувал в Ирландия с религиозни служби и празници в чест на Свети Патрик, един от светците покровители на Ирландия. Когато ирландските имигранти донесоха традициите на деня на Свети Патрик в Съединените щати, денят се превърна в светски празник на ирландската култура.

Свети Патрик е мисионер от 5-ти век в Ирландия, който се смята за донасянето на християнството в Ирландия. Той става легендарна фигура до края на 7 век и се смята за светец-покровител на Ирландия.

Роден в римска Великобритания в края на 4 век, той е отвлечен на 16-годишна възраст и отведен в Ирландия като роб. Той избяга, но се завърна около 432 г., за да обърне ирландците към християнството. До смъртта си на 17 март 461 г. той е създал манастири, църкви и училища. Около него са израснали много легенди – например, че е прогонил змиите от Ирландия и е използвал трилистника, за да обясни Троицата. Ирландия отбелязва деня с религиозни служби и празници.

Емигрантите, особено в Съединените щати, превърнаха Деня на Свети Патрик в до голяма степен светски празник на веселие и празнуване на ирландските неща. Градовете с голям брой ирландски имигранти, организират най-мащабните празненства, които включваха големи паради. Бостън провежда първия си парад за деня на Свети Патрик през 1737 г., последван от Ню Йорк през 1762 г. От 1962 г. Чикаго оцветява реката си в зелено, за да отбележи празника. (Въпреки че синьото е цветът, традиционно свързван със Свети Патрик, сега зеленото обикновено се свързва с деня.)

Ирландците и неирландците обикновено участват в „носенето на зелено“ – носейки зелено облекло или детелина, ирландския национален план, на ревера. Телешкото месо и зелето също се свързват с празника и дори бирата се боядисва в зелено за празника. Въпреки че някои от тези практики в крайна сметка са възприети от самите ирландци, мнозина смятат, че това до голяма степен е заради туристите.

изкуство любопитно

Идава каналът за деца в предучилищна възраст Cartoonito

От 18 март най-малките и техните родители ще могат да прекарват времето си щастливо и безопасно сред доверени герои. Ще се смеят заедно с тях и ще гледат анимационни предавания, направени от световноизвестни създатели – „Batwheels”, „Бъгс Бъни Строители“, „Паячето Лукас“, „КоКомелон“ и още много. В България Cartoonito замества канала Boomerang. Ребрандирането е част от глобалната стратегия на Warner Bros. Discovery. Тяхната цел е да унифицират имената на каналите по отношение […]

прочетете повече
спорт любопитно

NOVA излъчва квалификациите за UEFA EURO 2024

Ключовите квалификации, които ще дадат възможност на 20 отбора да се класират директно за UEFA EURO 2024™ ще бъдат излъчени на живо в спортните канали от портфолиото на Нова Броудкастинг Груп в периода 23 март – 21 ноември. След като придоби ексклузивните права за телевизионно излъчване и на трите цикъла от Европейските квалификации в периода 2022-2028 година, с изключение на мачовете […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Супер групата „Легендите“ се завръща с национално турне

След нeколкогодишно прекъсване на изявите си група „Легендите“ се завръща на българската музикална сцена.  “Легендите” е супер група, която обединява легендарни музиканти от 3 поколения в общ проект, който преразказва по различен начин историята на българскатa рок музика от последните 40 години. В нея участват имена с огромен професионален опит, които предлагат едно живо изпълнение, […]

прочетете повече