fbpx

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук…

Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на дивата природа предлага безпрепятствен пейзаж от величествени планини, дълбоки фиорди, крякащи морски птици, дълги, покрити от прибоя плажове и малки, интересни рибарски селища.

Лофотенските острови е архипелаг в Норвежко море, край северозападното крайбрежие на Скандинавския полуостров, част от територията на Норвегия. Площ 1227 km². На югоизток протока Вестфиорд го отделя от континента, а на североизток протока Хадселфиорд – от архипелага Вестеролен. Включва 4 големи сотрова – Ауствогьоя (527 km²), Вествогьоя (411 km²), Москенесьой (186 km²) и Флакстадьоя (110 km²) и множество по-малки.

Бреговете му са предимно скалисти, силно разчленени от малки фиорди и само на отделни места има тесни участъци крайбрежна равнина. Релефът е основно планински с максимална височина връх Хигравстин 1146 m, на остров Ауствогьоя. Архипелагън е изграден основно от гранити, гнайси, сиенити и кристалинни шисти. Климатът е влажен, океански. Средна януарска температура около 0°С, средна юлска 12°С, годишна сума на валежите над 1000 mm. Голяма част от островите са заети от планинско-тундрова растителност и мочурища. Населението се занимава предимно с морски риболов (улов на селда и треска).

Населението му през 2013 г. е било 24 014 жители. Главно селище – Сволвер.

Ако търсите незабравими изживявания сред природата, Лофотен определено няма да ви подведе. Поради разнообразния пейзаж на района можете да отидете на туризъм, ски, риболов, океански рафтинг, езда или гмуркане. Лофотен е и едно от най-северните места за сърфиране в света.

Лофотен има силна връзка с епохата на викингите и в Lofotr Viking Museum в Борг можете да изследвате как са живели викингите в реконструкция на най-голямата викингска дълга къща, намирана някога от тази епоха. Сградата е с дължина 83 метра.

Поради топлото течение Гълфстрийм Лофотен има много по-мек климат от други части на света на същата географска ширина. Между края на май и средата на юли можете да изпитате среднощното слънце, докато северното сияние може да се наблюдава от септември до средата на април.

Риболовът е бил и все още е причината хората да живеят тук, а регионът е известен с многото си малки рибарски селища. Отседнете в Rorbu – стара рибарска хижа – и опитайте да ядете skrei, арктическа треска, и stockfish, сушена треска.

Бързо променящото се време и великолепните светлинни условия вдъхновяват художниците и ги привличат в тази област в продължение на няколко десетилетия, което се вижда от многото художествени галерии и фотоизложби.

Можете да намерите повече информация на официалния уебсайт на Лофотен.

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече