fbpx

Откриха Алеята на Воев в Борисовата

21 май е рождената дата на големия поет и кузикант Димитър Воев от “Нова генерация”. А тази година се навършват и 30 години от ранната му смърт, когато той напусна този свят едва на 27.

По този повод една от главните алеи в Борисовата градина в София вече носи неговото име. Това стана факт след събиране на подписка от над 230 интелектуалци от цялата страна – университетски преподаватели, писатели, поети, журналисти, артисти, художници, музиканти и безспорни публични фигури, които настояха за красивия акт, в почит на Димитър Воев.

Официалното откриване на алеята беше днес в от 16:00 ч. в Борисовата градина на алеята между Лятната естрада и Детската площадка “Слончето”.

А довечера – от 18:00 ч., в клуб “Маймунарника” в Борисовата градина ще има концерт Алея “Нов живот” с участието на Константин & Никол, Ша-ша; Терпентина, Тонодеро, Bingo Symphony Orchestra, „Анимационерите“,  „Абсолютно начинаещи“, „Ревю“.

В различни колаборации в концерта ще се включат още – Кирил Маричков, Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и др.

На голям екран в клуба ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев.

На събитието ще се предлагат книгите “Непрочетено” от Димитър Воев, “Поздрави от мен боговете” и “Цветя от края на 80-те”, както и тениски и дискове на “Нова Генерация” и другите банди.

Вход – свободен. Край на събитието – 24:00 ч.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече