fbpx

Откриха Алеята на Воев в Борисовата

21 май е рождената дата на големия поет и кузикант Димитър Воев от “Нова генерация”. А тази година се навършват и 30 години от ранната му смърт, когато той напусна този свят едва на 27.

По този повод една от главните алеи в Борисовата градина в София вече носи неговото име. Това стана факт след събиране на подписка от над 230 интелектуалци от цялата страна – университетски преподаватели, писатели, поети, журналисти, артисти, художници, музиканти и безспорни публични фигури, които настояха за красивия акт, в почит на Димитър Воев.

Официалното откриване на алеята беше днес в от 16:00 ч. в Борисовата градина на алеята между Лятната естрада и Детската площадка “Слончето”.

А довечера – от 18:00 ч., в клуб “Маймунарника” в Борисовата градина ще има концерт Алея “Нов живот” с участието на Константин & Никол, Ша-ша; Терпентина, Тонодеро, Bingo Symphony Orchestra, „Анимационерите“,  „Абсолютно начинаещи“, „Ревю“.

В различни колаборации в концерта ще се включат още – Кирил Маричков, Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и др.

На голям екран в клуба ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев.

На събитието ще се предлагат книгите “Непрочетено” от Димитър Воев, “Поздрави от мен боговете” и “Цветя от края на 80-те”, както и тениски и дискове на “Нова Генерация” и другите банди.

Вход – свободен. Край на събитието – 24:00 ч.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More