fbpx

Откриха скална рисунка на последния вавилонски цар

Археолозите откриха впечатляващо 2550-годишно изображение на последния вавилонски цар, издълбано в скала в Саудитска Арабия. Резбата показва цар Набонид, държащ скиптър и заобиколен от религиозни символи: полумесец, змия, цвете и слънце. Цар Набонид е последният цар преди персийското владичество да завладее региона. Резбата е открита в северната част на Саудитска Арабия Ал Хайл. Тази област е известна с вавилонски артефакти като крепости и паметници.

Въпреки че изследователите все още дешифрират значението на символите, някои предполагат, че те могат да бъдат свързани с божества в месопотамския пантеон, представляващи звездата на Ищар, крилатия диск на бога на слънцето Шамаш и полумесеца на лунното божество Син – бог, закрилник на цар Набонид.

Археолозите също така са установили, че сцената включва 26 реда клинопис, древна писмена система, използвана в Близкия изток, което ги прави най -дългият надпис, открит някога в кралство Вавилония.

Цар Набонид царува над Вавилония от 556 г. пр. н. е. до 539 г. пр. н. е., като сяда на трона след убийството на момчето-цар Лабаши-Мардук. Легендата разказва, че майката на Лабаши-Мардук е била жрица на бога на луната Син, за когото е известно, че е бил покровител на Набонид.

Има редица стенописи, изобразяващи цар Набонид, някои от които много приличат на наскоро откритата резба – те го показват как държи скиптър, докато е заобиколен от религиозни символи.

Ал Хаит, който в древни времена е бил известен като „Фадак“, има голямо историческо значение от първото хилядолетие пр. н. е. до ранната ислямска ера.

Изследователи, които преди това са работили в района, са открили други надписи, споменаващи Набонид от времето на неговото управление до края на държавата, когато кралството е паднало под властта на персийския цар Кир.

Вавилония е държава в древна Месопотамия, която е основана преди повече от 4000 години като малък пристанищен град на река Ефрат. По време на цялото си съществуване обаче градът се превърнал в един от най -големите в древния свят.

В своя разцвет Вавилония се простира от Персийския залив до Средиземно море. Цар Набонид е бил част от неовавилонската империя, която е последната месопотамска империя, управлявана от монарси, родени в района. Неовавилонската империя стана най-мощната държава в света, след като победи асирийците при Ниневия през 612 г. пр.н.е. Неовавилонската империя, подобно на по-ранната Вавилония, е краткотрайна. През 539 г. пр. н. е., по-малко от век след основаването си, персийският цар Кир Велики завладява Вавилон, който попада под персийския контрол.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече