fbpx

Откриха скална рисунка на последния вавилонски цар

Археолозите откриха впечатляващо 2550-годишно изображение на последния вавилонски цар, издълбано в скала в Саудитска Арабия. Резбата показва цар Набонид, държащ скиптър и заобиколен от религиозни символи: полумесец, змия, цвете и слънце. Цар Набонид е последният цар преди персийското владичество да завладее региона. Резбата е открита в северната част на Саудитска Арабия Ал Хайл. Тази област е известна с вавилонски артефакти като крепости и паметници.

Въпреки че изследователите все още дешифрират значението на символите, някои предполагат, че те могат да бъдат свързани с божества в месопотамския пантеон, представляващи звездата на Ищар, крилатия диск на бога на слънцето Шамаш и полумесеца на лунното божество Син – бог, закрилник на цар Набонид.

Археолозите също така са установили, че сцената включва 26 реда клинопис, древна писмена система, използвана в Близкия изток, което ги прави най -дългият надпис, открит някога в кралство Вавилония.

Цар Набонид царува над Вавилония от 556 г. пр. н. е. до 539 г. пр. н. е., като сяда на трона след убийството на момчето-цар Лабаши-Мардук. Легендата разказва, че майката на Лабаши-Мардук е била жрица на бога на луната Син, за когото е известно, че е бил покровител на Набонид.

Има редица стенописи, изобразяващи цар Набонид, някои от които много приличат на наскоро откритата резба – те го показват как държи скиптър, докато е заобиколен от религиозни символи.

Ал Хаит, който в древни времена е бил известен като „Фадак“, има голямо историческо значение от първото хилядолетие пр. н. е. до ранната ислямска ера.

Изследователи, които преди това са работили в района, са открили други надписи, споменаващи Набонид от времето на неговото управление до края на държавата, когато кралството е паднало под властта на персийския цар Кир.

Вавилония е държава в древна Месопотамия, която е основана преди повече от 4000 години като малък пристанищен град на река Ефрат. По време на цялото си съществуване обаче градът се превърнал в един от най -големите в древния свят.

В своя разцвет Вавилония се простира от Персийския залив до Средиземно море. Цар Набонид е бил част от неовавилонската империя, която е последната месопотамска империя, управлявана от монарси, родени в района. Неовавилонската империя стана най-мощната държава в света, след като победи асирийците при Ниневия през 612 г. пр.н.е. Неовавилонската империя, подобно на по-ранната Вавилония, е краткотрайна. През 539 г. пр. н. е., по-малко от век след основаването си, персийският цар Кир Велики завладява Вавилон, който попада под персийския контрол.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More