Откриха скална рисунка на последния вавилонски цар

Археолозите откриха впечатляващо 2550-годишно изображение на последния вавилонски цар, издълбано в скала в Саудитска Арабия. Резбата показва цар Набонид, държащ скиптър и заобиколен от религиозни символи: полумесец, змия, цвете и слънце. Цар Набонид е последният цар преди персийското владичество да завладее региона. Резбата е открита в северната част на Саудитска Арабия Ал Хайл. Тази област е известна с вавилонски артефакти като крепости и паметници.

Въпреки че изследователите все още дешифрират значението на символите, някои предполагат, че те могат да бъдат свързани с божества в месопотамския пантеон, представляващи звездата на Ищар, крилатия диск на бога на слънцето Шамаш и полумесеца на лунното божество Син – бог, закрилник на цар Набонид.

Археолозите също така са установили, че сцената включва 26 реда клинопис, древна писмена система, използвана в Близкия изток, което ги прави най -дългият надпис, открит някога в кралство Вавилония.

Цар Набонид царува над Вавилония от 556 г. пр. н. е. до 539 г. пр. н. е., като сяда на трона след убийството на момчето-цар Лабаши-Мардук. Легендата разказва, че майката на Лабаши-Мардук е била жрица на бога на луната Син, за когото е известно, че е бил покровител на Набонид.

Има редица стенописи, изобразяващи цар Набонид, някои от които много приличат на наскоро откритата резба – те го показват как държи скиптър, докато е заобиколен от религиозни символи.

Ал Хаит, който в древни времена е бил известен като „Фадак“, има голямо историческо значение от първото хилядолетие пр. н. е. до ранната ислямска ера.

Изследователи, които преди това са работили в района, са открили други надписи, споменаващи Набонид от времето на неговото управление до края на държавата, когато кралството е паднало под властта на персийския цар Кир.

Вавилония е държава в древна Месопотамия, която е основана преди повече от 4000 години като малък пристанищен град на река Ефрат. По време на цялото си съществуване обаче градът се превърнал в един от най -големите в древния свят.

В своя разцвет Вавилония се простира от Персийския залив до Средиземно море. Цар Набонид е бил част от неовавилонската империя, която е последната месопотамска империя, управлявана от монарси, родени в района. Неовавилонската империя стана най-мощната държава в света, след като победи асирийците при Ниневия през 612 г. пр.н.е. Неовавилонската империя, подобно на по-ранната Вавилония, е краткотрайна. През 539 г. пр. н. е., по-малко от век след основаването си, персийският цар Кир Велики завладява Вавилон, който попада под персийския контрол.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More