fbpx

Откриха скална рисунка на последния вавилонски цар

Археолозите откриха впечатляващо 2550-годишно изображение на последния вавилонски цар, издълбано в скала в Саудитска Арабия. Резбата показва цар Набонид, държащ скиптър и заобиколен от религиозни символи: полумесец, змия, цвете и слънце. Цар Набонид е последният цар преди персийското владичество да завладее региона. Резбата е открита в северната част на Саудитска Арабия Ал Хайл. Тази област е известна с вавилонски артефакти като крепости и паметници.

Въпреки че изследователите все още дешифрират значението на символите, някои предполагат, че те могат да бъдат свързани с божества в месопотамския пантеон, представляващи звездата на Ищар, крилатия диск на бога на слънцето Шамаш и полумесеца на лунното божество Син – бог, закрилник на цар Набонид.

Археолозите също така са установили, че сцената включва 26 реда клинопис, древна писмена система, използвана в Близкия изток, което ги прави най -дългият надпис, открит някога в кралство Вавилония.

Цар Набонид царува над Вавилония от 556 г. пр. н. е. до 539 г. пр. н. е., като сяда на трона след убийството на момчето-цар Лабаши-Мардук. Легендата разказва, че майката на Лабаши-Мардук е била жрица на бога на луната Син, за когото е известно, че е бил покровител на Набонид.

Има редица стенописи, изобразяващи цар Набонид, някои от които много приличат на наскоро откритата резба – те го показват как държи скиптър, докато е заобиколен от религиозни символи.

Ал Хаит, който в древни времена е бил известен като „Фадак“, има голямо историческо значение от първото хилядолетие пр. н. е. до ранната ислямска ера.

Изследователи, които преди това са работили в района, са открили други надписи, споменаващи Набонид от времето на неговото управление до края на държавата, когато кралството е паднало под властта на персийския цар Кир.

Вавилония е държава в древна Месопотамия, която е основана преди повече от 4000 години като малък пристанищен град на река Ефрат. По време на цялото си съществуване обаче градът се превърнал в един от най -големите в древния свят.

В своя разцвет Вавилония се простира от Персийския залив до Средиземно море. Цар Набонид е бил част от неовавилонската империя, която е последната месопотамска империя, управлявана от монарси, родени в района. Неовавилонската империя стана най-мощната държава в света, след като победи асирийците при Ниневия през 612 г. пр.н.е. Неовавилонската империя, подобно на по-ранната Вавилония, е краткотрайна. През 539 г. пр. н. е., по-малко от век след основаването си, персийският цар Кир Велики завладява Вавилон, който попада под персийския контрол.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече