fbpx

От Амстердам до Берлин с влак: планирайте пътуването си

Амстердам и Берлин са две от най-добре свързаните столици в Европа. Въпреки че можете лесно да летите между двете дестинации, е по-евтино и по-лесно да пътувате с влак. Пътуването от 642 км отнема само 6 часа и 22 минути, което означава, че можете да обядвате край някой канал в Амстердам и все пак да стигнете до центъра на Берлин за вечеря.

Всички влакове тръгват от Amsterdam Centraal, централната жп гара на града. Удобно разположен в сърцето на столицата, тя е проектирана от Pierre Cuypers, който е автор и ан Rijksmuseum. Всички влакове стигат до на Берлин Hauptbahnhof, близо до Правителствения квартал. Повечето хора избират директен влак, но влаковете с едно или две прекачвания са по-чести и също толкова бързи. Повечето маршрути спират в Хановер, което е на около две трети от пътуването.

Deutsche Bahn е единственият влаков оператор, който обслужва този маршрут, което прави планирането на пътуването ви по-лесно. Националната железопътна компания на Германия предлага парк от високоскоростни влакове InterCity и ICE между двете столици. Директните влакове обикновено използват влаковете InterCity, които, макар и да не са толкова лъскави като влаковете ICE, все пак достигат 200 км/ч. Ако сте избрали влак, който изисква смяна, може да имате късмета и да си напарвите кратко пътуване с един от по-новите влакове на ICE. Те достигат до 300 км/ч и имат сравнително висококачествен интериор.

Пътниците могат да избират между две класи: втора и първа. Във влаковете на InterCity втора класа е достатъчно удобна. Седалките обикновено са еднопосочни в салон с отворен план, въпреки че има маси за четирима души. Повечето вагони от първа класа са отворени салони, въпреки че някои влакове разполагат с по-традиционните шестместни отделения със странична врата. Във влаковете ICE има малко повече място за краката във втора класа с щепсел на всяка седалка, докато в първа класа пътниците могат да седят самостоятелно на удобни, кожени седалки.

В по-голямата си част влаковете InterCity и ICE имат на борда вагон-бистро, в който се продават чай и кафе, алкохолни и безалкохолни напитки, закуски и топли ястия. За разлика от повечето ресторанти на борда, горещата храна се сервира на ястия от порцелан, а не на хартиена чиния. Пътуващите в първа класа също могат да поръчат храна и напитки на местата си. Влаковете ICE предлагат също безплатен WiFi във всички вагони, специални зони за използване на мобилни телефони и тихо пътуване и безплатни вестници за първокласни пътници.

Има два вида билети, които можете да закупите предварително: Flexpreis и Flexpreis Plus или Sparpreis и Super Sparpreis. Flexipreis е гъвкав билет на пълна цена, който може да бъде закупен онлайн или в деня на пътуването за фиксирана цена. Те се възстановяват и могат да се използват във всеки влак, така че няма нужда да правите резервация на място. Flexipreis Plus е същият като Flexipreis, но предлага по-добри условия за възстановяване и включва резервации на места. Sparpreis е предварителен билет с ограничена наличност, който позволява пътуване само с този конкретен влак. Цените варират и не са разрешени промени и възстановяване на суми.

График на влака

Маршрутът между Амстердам и Берлин е добре обслужен, с влакове на всеки два часа и дори повече опции, ако желаете да скочите в Хановер между тях. Най-ранният влак от понеделник до събота е в 05:02, който пристига точно навреме за обяд в 11:22. Последният влак тръгва в 17:10 и пристига шест часа по-късно в 23:07 през Хановер.

Цени и резервиране на билети

Можете да резервирате влакове до шест месеца преди датата на заминаване, въпреки че датите след промяната в разписанието от средата на декември обикновено се отварят едва в средата на октомври. Билетите от Амстердам до Берлин започват от 37,90 евро за билети втора класа и 56,90 евро за първа класа. Деца на възраст до шест години също са безплатни, без билет. Освен това децата на възраст 6–15 години са безплатни, когато са придружени от възрастен, който плаща такса.

Препоръчваме да резервирате билети чрез Omio, водещ европейски уебсайт за сравнение на билети за влак, който гарантирано ще намерите най-евтината налична цена. Процесът на резервация е лесен и отнема само няколко минути и дори не е нужно да създавате акаунт. Резервирайте своите билети на Omio.com.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече