fbpx

Охридското езеро през есента

Охридското езеро е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа. Неговото значение е признато и от ЮНЕСКО – районът в близост до езерото е обявен за обект на световното наследство. А НАСА която кръщава Охрид едно от езерата на Титан, най-големия спътник на Сатурн. Езерото се намира не територията на Северна  Македония и Албания.

Охрид е най-големият град на езерото. Тук има много неща за правене и можете да прекарате един цял ден в разходка. Само в Охрид има 365 църкви! Освен това има паркове, паметници и поредица от приятни кафенета, които буквално са разположени до  водата. Ако сте тук с кола, не забравяйте да вземете малко пари със себе си, за да платите за паркинг, който не е безплатен в града.

Църквата „Свети Йоан Богослов“, известна като „Свети Йоан Канео“ се е превърнал в пощенска картичка не само за самото езеро, но и за цялата Северна Македония. И това не е чудно, понеже поради местоположението върху скалата, тук се открива идеална гледка. Годината на построяване на тази православна църква датира от 13-ти век, като се смята, че нейната архитектура е вдъхновена от арменските църкви.

Античният театър в Охрид показва влиянието на Римската империя в района. Театърът вероятно е съществувал 200 години преди новата ера и е бил използван за срещи, битки на гладиатори и по-късно за екзекуции.

Крепостта на Самуил е друга местна забележителност. Някои от портите и кулите на крепостта все още стоят и са достъпни за посетители срещу входна такса. Разходката е кратка, но предлага страхотни панорамни гледки към Охридското езеро и целия град.

Манастирът „Свети Наум” без съмнение е едно от най-интересните места за посещение. Намира се почти на границата с Албания, но недалеч от град Охрид (29 км). Можете лесно да стигнете до там с кола или с туристически автобус.

Територията около манастира е реновирана и е достъпна за туристи. Основната забележителност е самият манастир „Свети Наум”, който включва една от най-красивите познати християнски православни църкви. Тя е толкова стара (смята се, че е построена през 905 г. сл. н. е.), че каменните стъпала на пода на църквата са идеално загладени от посетителите, които са идвали в църквата в продължение на векове. Стените и стенописите отразяват усещането на многото поколения, които са се разхождали из коридорите на тази малка църква. Нямате право да правите снимки вътре, но може би това е добре, защото така можете усетите пълното спокойствие и духовността на това място.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Wizz Air с нов маршрут: София – Ереван

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивия авиопревозвач в световен мащаб*, добавя нов вълнуващ маршрут към мрежата си – от София до Ереван. Полетите до столицата на Армения ще стартират от 29 април 2023 г. и ще бъдат изпълнявани 2 пъти седмично. С този уникален маршрут услугите на авиокомпанията от България ще достигнат до 61 нискотарифни маршрута до […]

прочетете повече
пътешествия

“Голямото преследване” – с втори сезон по NOVA

С втори сезон и нов пети преследвач на 6 февруари в ефира на NOVA стартира телевизионната игра за ум и ловкост „Голямото преследване“. От понеделник до петък в 18:00 ч. емблематичният водещ Ники Кънчев ще отправя предизвикателства под формата на интересни въпроси към участниците в студиото, които ще трябва с бързи реакции и хладнокръвие да дадат верния отговор. Срещу […]

прочетете повече