Охридското езеро през есента

Охридското езеро е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа. Неговото значение е признато и от ЮНЕСКО – районът в близост до езерото е обявен за обект на световното наследство. А НАСА която кръщава Охрид едно от езерата на Титан, най-големия спътник на Сатурн. Езерото се намира не територията на Северна  Македония и Албания.

Охрид е най-големият град на езерото. Тук има много неща за правене и можете да прекарате един цял ден в разходка. Само в Охрид има 365 църкви! Освен това има паркове, паметници и поредица от приятни кафенета, които буквално са разположени до  водата. Ако сте тук с кола, не забравяйте да вземете малко пари със себе си, за да платите за паркинг, който не е безплатен в града.

Църквата „Свети Йоан Богослов“, известна като „Свети Йоан Канео“ се е превърнал в пощенска картичка не само за самото езеро, но и за цялата Северна Македония. И това не е чудно, понеже поради местоположението върху скалата, тук се открива идеална гледка. Годината на построяване на тази православна църква датира от 13-ти век, като се смята, че нейната архитектура е вдъхновена от арменските църкви.

Античният театър в Охрид показва влиянието на Римската империя в района. Театърът вероятно е съществувал 200 години преди новата ера и е бил използван за срещи, битки на гладиатори и по-късно за екзекуции.

Крепостта на Самуил е друга местна забележителност. Някои от портите и кулите на крепостта все още стоят и са достъпни за посетители срещу входна такса. Разходката е кратка, но предлага страхотни панорамни гледки към Охридското езеро и целия град.

Манастирът „Свети Наум” без съмнение е едно от най-интересните места за посещение. Намира се почти на границата с Албания, но недалеч от град Охрид (29 км). Можете лесно да стигнете до там с кола или с туристически автобус.

Територията около манастира е реновирана и е достъпна за туристи. Основната забележителност е самият манастир „Свети Наум”, който включва една от най-красивите познати християнски православни църкви. Тя е толкова стара (смята се, че е построена през 905 г. сл. н. е.), че каменните стъпала на пода на църквата са идеално загладени от посетителите, които са идвали в църквата в продължение на векове. Стените и стенописите отразяват усещането на многото поколения, които са се разхождали из коридорите на тази малка църква. Нямате право да правите снимки вътре, но може би това е добре, защото така можете усетите пълното спокойствие и духовността на това място.

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More