fbpx

Охридското езеро през есента

Охридското езеро е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа. Неговото значение е признато и от ЮНЕСКО – районът в близост до езерото е обявен за обект на световното наследство. А НАСА която кръщава Охрид едно от езерата на Титан, най-големия спътник на Сатурн. Езерото се намира не територията на Северна  Македония и Албания.

Охрид е най-големият град на езерото. Тук има много неща за правене и можете да прекарате един цял ден в разходка. Само в Охрид има 365 църкви! Освен това има паркове, паметници и поредица от приятни кафенета, които буквално са разположени до  водата. Ако сте тук с кола, не забравяйте да вземете малко пари със себе си, за да платите за паркинг, който не е безплатен в града.

Църквата „Свети Йоан Богослов“, известна като „Свети Йоан Канео“ се е превърнал в пощенска картичка не само за самото езеро, но и за цялата Северна Македония. И това не е чудно, понеже поради местоположението върху скалата, тук се открива идеална гледка. Годината на построяване на тази православна църква датира от 13-ти век, като се смята, че нейната архитектура е вдъхновена от арменските църкви.

Античният театър в Охрид показва влиянието на Римската империя в района. Театърът вероятно е съществувал 200 години преди новата ера и е бил използван за срещи, битки на гладиатори и по-късно за екзекуции.

Крепостта на Самуил е друга местна забележителност. Някои от портите и кулите на крепостта все още стоят и са достъпни за посетители срещу входна такса. Разходката е кратка, но предлага страхотни панорамни гледки към Охридското езеро и целия град.

Манастирът „Свети Наум” без съмнение е едно от най-интересните места за посещение. Намира се почти на границата с Албания, но недалеч от град Охрид (29 км). Можете лесно да стигнете до там с кола или с туристически автобус.

Територията около манастира е реновирана и е достъпна за туристи. Основната забележителност е самият манастир „Свети Наум”, който включва една от най-красивите познати християнски православни църкви. Тя е толкова стара (смята се, че е построена през 905 г. сл. н. е.), че каменните стъпала на пода на църквата са идеално загладени от посетителите, които са идвали в църквата в продължение на векове. Стените и стенописите отразяват усещането на многото поколения, които са се разхождали из коридорите на тази малка църква. Нямате право да правите снимки вътре, но може би това е добре, защото така можете усетите пълното спокойствие и духовността на това място.

пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече