fbpx

Охридското езеро през есента

Охридското езеро е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа. Неговото значение е признато и от ЮНЕСКО – районът в близост до езерото е обявен за обект на световното наследство. А НАСА която кръщава Охрид едно от езерата на Титан, най-големия спътник на Сатурн. Езерото се намира не територията на Северна  Македония и Албания.

Охрид е най-големият град на езерото. Тук има много неща за правене и можете да прекарате един цял ден в разходка. Само в Охрид има 365 църкви! Освен това има паркове, паметници и поредица от приятни кафенета, които буквално са разположени до  водата. Ако сте тук с кола, не забравяйте да вземете малко пари със себе си, за да платите за паркинг, който не е безплатен в града.

Църквата „Свети Йоан Богослов“, известна като „Свети Йоан Канео“ се е превърнал в пощенска картичка не само за самото езеро, но и за цялата Северна Македония. И това не е чудно, понеже поради местоположението върху скалата, тук се открива идеална гледка. Годината на построяване на тази православна църква датира от 13-ти век, като се смята, че нейната архитектура е вдъхновена от арменските църкви.

Античният театър в Охрид показва влиянието на Римската империя в района. Театърът вероятно е съществувал 200 години преди новата ера и е бил използван за срещи, битки на гладиатори и по-късно за екзекуции.

Крепостта на Самуил е друга местна забележителност. Някои от портите и кулите на крепостта все още стоят и са достъпни за посетители срещу входна такса. Разходката е кратка, но предлага страхотни панорамни гледки към Охридското езеро и целия град.

Манастирът „Свети Наум” без съмнение е едно от най-интересните места за посещение. Намира се почти на границата с Албания, но недалеч от град Охрид (29 км). Можете лесно да стигнете до там с кола или с туристически автобус.

Територията около манастира е реновирана и е достъпна за туристи. Основната забележителност е самият манастир „Свети Наум”, който включва една от най-красивите познати християнски православни църкви. Тя е толкова стара (смята се, че е построена през 905 г. сл. н. е.), че каменните стъпала на пода на църквата са идеално загладени от посетителите, които са идвали в църквата в продължение на векове. Стените и стенописите отразяват усещането на многото поколения, които са се разхождали из коридорите на тази малка църква. Нямате право да правите снимки вътре, но може би това е добре, защото така можете усетите пълното спокойствие и духовността на това място.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More