fbpx

Падането на метеор стои зад библейската история за Содом и Гомор

Един ден преди около 3600 години жителите на древен град в Близкия изток, който днес се нарича Тал ел-Хамам, били заети с ежедневните си дейности, без да имат представа, че невидима ледена космическа скала се движи към тях с скорост около 61 000 км/ч.

Проблясвайки през атмосферата, скалата избухнала в масивна огнена топка на около 4 километра над земята. Взривът е бил около 1000 пъти по-мощен от атомната бомба в Хирошима. Шокираните жители на града, които погледнали към огненото кълбо, били заслепени моментално. Температурата на въздуха бързо се повишила до над 3600 градуса по Целзий. Дрехите и дърветата избухнали пламъци. Мечове, копия и керамика започнали да се топят. Почти веднага целият град изгаря.

Движейки се с около 1200 км/ч, ударната вълна била по-мощна от най-лошото торнадо, регистрирано някога. Смъртоносните вихрушки разрушили всяка сграда. Нито един от 8000-те души или животни в града не оцелели – телата им били разкъсани, а костите им – раздробени.

Около минута по-късно, на 22 км западно от Тал ел-Хамам, ударната вълна удря и библейския град Йерихон. Стените на Йерихон се сриват и градът изгаря до основи.

Всичко това звучи като кулминацията на холивудския филм. Как да разберем, че се е случило наистина близо до Мъртво море в Йордания преди хилядолетия?

Получаването на отговори изисква близо 15 години старателни разкопки, извършвани от стотици хора. Както и подробни анализи на изкопания материал от повече от две дузини учени в 10 щата в САЩ, Канада и Чехия. Екипите включват археолози, геолози, геохимици, геоморфолози, минералози, палеоботаници, седиментолози, експерти по космическо въздействие и лекари.

Никой не е съвсем сигурен какво се е случило, но това разрушение не е причинено от вулкан, земетресение или война. Нито един от тези явления не е в състояние да топи метал и керамика.

За да разбере истинската причина, групата използва т.нар. калкулатор на удара и моделира сценарии, които отговарят на намерените доказателства. Този калкулатор позволява на изследователите да оценят многото детайлно това космическо събитие въздействие, на базата на сравнения с други известни сблъсъци и ядрени детонации.

Изглежда, че виновникът в Тал ел-Хамам е бил астероид, подобен на този, който събори 80 милиона дървета в Тунгускаата тайга в Русия през 1908 г. Или вероятно по-малка версия на гигантската скала с широчина километри, унищожила динозаврите преди 65 милиона години.

Остава обаче загадката защо градът и над 100 други населени места в района са изоставени в продължение на няколко века след това опустошение. Възможно е високите нива на сол, депозирани по време на удара, да са направили невъзможно отглеждането на култури. Все още не е сигурно, но е възможно експлозията да е изпарила или разляла токсични нива на солена вода от Мъртво море в долината. Без посеви никой не би могъл да живее в долината до 600 години, докато минималните валежи в този пустинен климат измият солта от полетата.

източник: hicomm.bg

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече