fbpx

Падането на метеор стои зад библейската история за Содом и Гомор

Един ден преди около 3600 години жителите на древен град в Близкия изток, който днес се нарича Тал ел-Хамам, били заети с ежедневните си дейности, без да имат представа, че невидима ледена космическа скала се движи към тях с скорост около 61 000 км/ч.

Проблясвайки през атмосферата, скалата избухнала в масивна огнена топка на около 4 километра над земята. Взривът е бил около 1000 пъти по-мощен от атомната бомба в Хирошима. Шокираните жители на града, които погледнали към огненото кълбо, били заслепени моментално. Температурата на въздуха бързо се повишила до над 3600 градуса по Целзий. Дрехите и дърветата избухнали пламъци. Мечове, копия и керамика започнали да се топят. Почти веднага целият град изгаря.

Движейки се с около 1200 км/ч, ударната вълна била по-мощна от най-лошото торнадо, регистрирано някога. Смъртоносните вихрушки разрушили всяка сграда. Нито един от 8000-те души или животни в града не оцелели – телата им били разкъсани, а костите им – раздробени.

Около минута по-късно, на 22 км западно от Тал ел-Хамам, ударната вълна удря и библейския град Йерихон. Стените на Йерихон се сриват и градът изгаря до основи.

Всичко това звучи като кулминацията на холивудския филм. Как да разберем, че се е случило наистина близо до Мъртво море в Йордания преди хилядолетия?

Получаването на отговори изисква близо 15 години старателни разкопки, извършвани от стотици хора. Както и подробни анализи на изкопания материал от повече от две дузини учени в 10 щата в САЩ, Канада и Чехия. Екипите включват археолози, геолози, геохимици, геоморфолози, минералози, палеоботаници, седиментолози, експерти по космическо въздействие и лекари.

Никой не е съвсем сигурен какво се е случило, но това разрушение не е причинено от вулкан, земетресение или война. Нито един от тези явления не е в състояние да топи метал и керамика.

За да разбере истинската причина, групата използва т.нар. калкулатор на удара и моделира сценарии, които отговарят на намерените доказателства. Този калкулатор позволява на изследователите да оценят многото детайлно това космическо събитие въздействие, на базата на сравнения с други известни сблъсъци и ядрени детонации.

Изглежда, че виновникът в Тал ел-Хамам е бил астероид, подобен на този, който събори 80 милиона дървета в Тунгускаата тайга в Русия през 1908 г. Или вероятно по-малка версия на гигантската скала с широчина километри, унищожила динозаврите преди 65 милиона години.

Остава обаче загадката защо градът и над 100 други населени места в района са изоставени в продължение на няколко века след това опустошение. Възможно е високите нива на сол, депозирани по време на удара, да са направили невъзможно отглеждането на култури. Все още не е сигурно, но е възможно експлозията да е изпарила или разляла токсични нива на солена вода от Мъртво море в долината. Без посеви никой не би могъл да живее в долината до 600 години, докато минималните валежи в този пустинен климат измият солта от полетата.

източник: hicomm.bg

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече