fbpx

Падането на метеор стои зад библейската история за Содом и Гомор

Един ден преди около 3600 години жителите на древен град в Близкия изток, който днес се нарича Тал ел-Хамам, били заети с ежедневните си дейности, без да имат представа, че невидима ледена космическа скала се движи към тях с скорост около 61 000 км/ч.

Проблясвайки през атмосферата, скалата избухнала в масивна огнена топка на около 4 километра над земята. Взривът е бил около 1000 пъти по-мощен от атомната бомба в Хирошима. Шокираните жители на града, които погледнали към огненото кълбо, били заслепени моментално. Температурата на въздуха бързо се повишила до над 3600 градуса по Целзий. Дрехите и дърветата избухнали пламъци. Мечове, копия и керамика започнали да се топят. Почти веднага целият град изгаря.

Движейки се с около 1200 км/ч, ударната вълна била по-мощна от най-лошото торнадо, регистрирано някога. Смъртоносните вихрушки разрушили всяка сграда. Нито един от 8000-те души или животни в града не оцелели – телата им били разкъсани, а костите им – раздробени.

Около минута по-късно, на 22 км западно от Тал ел-Хамам, ударната вълна удря и библейския град Йерихон. Стените на Йерихон се сриват и градът изгаря до основи.

Всичко това звучи като кулминацията на холивудския филм. Как да разберем, че се е случило наистина близо до Мъртво море в Йордания преди хилядолетия?

Получаването на отговори изисква близо 15 години старателни разкопки, извършвани от стотици хора. Както и подробни анализи на изкопания материал от повече от две дузини учени в 10 щата в САЩ, Канада и Чехия. Екипите включват археолози, геолози, геохимици, геоморфолози, минералози, палеоботаници, седиментолози, експерти по космическо въздействие и лекари.

Никой не е съвсем сигурен какво се е случило, но това разрушение не е причинено от вулкан, земетресение или война. Нито един от тези явления не е в състояние да топи метал и керамика.

За да разбере истинската причина, групата използва т.нар. калкулатор на удара и моделира сценарии, които отговарят на намерените доказателства. Този калкулатор позволява на изследователите да оценят многото детайлно това космическо събитие въздействие, на базата на сравнения с други известни сблъсъци и ядрени детонации.

Изглежда, че виновникът в Тал ел-Хамам е бил астероид, подобен на този, който събори 80 милиона дървета в Тунгускаата тайга в Русия през 1908 г. Или вероятно по-малка версия на гигантската скала с широчина километри, унищожила динозаврите преди 65 милиона години.

Остава обаче загадката защо градът и над 100 други населени места в района са изоставени в продължение на няколко века след това опустошение. Възможно е високите нива на сол, депозирани по време на удара, да са направили невъзможно отглеждането на култури. Все още не е сигурно, но е възможно експлозията да е изпарила или разляла токсични нива на солена вода от Мъртво море в долината. Без посеви никой не би могъл да живее в долината до 600 години, докато минималните валежи в този пустинен климат измият солта от полетата.

източник: hicomm.bg

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More