fbpx

Парадът за Деня на Свети Патрик се завръща след 3 години пауза

В ирландският граг Голуей ще има парад за Деня на Свети Патрик за пръв път от 2019 г. Тогава той беше отменен заради началото на пандемията от ковид.

Градският съвет планира да проведе серия от събития по време на дългия празничен уикенд през март (17-20 март), за да отбележи Деня на Свети Патрик. Програмата ще включва първия парад на града за националния празник от 2019 г. насам.

Промените, направени в традиционния маршрут тогава, ще останат в сила за 2022 г., като участниците ще преминат от University Road, над моста Salmon Weir, до Eglinton Street и Eyre Square.

Градският съвет също така планира да има увеселително градче на открито с ретро забавления и семейни занимания, по време на дългия празничен уикенд.

Денят на Свети Патрик е голям културен и религиозен празник, отбелязва се на 17 март, датата на смъртта на светеца, който е най-големият покровител на Ирландия.

Денят на Свети Патрик (ок. . 385 – c. 461) е обявен за официален християнски празник в началото на 17 век. На този ден се почита паметта на Свети Патрик, идването на християнството в Ирландия и се празнува наследството и културата на ирландците като цяло. Тържествата обикновено включват публични паради и фестивали, céilís и носенето на зелено облекло или трилистник. Великия пост за ядене и пиене на алкохол не важат за този ден, което превръща деня и в своеобразан празник на ирландска бира.

Денят на Свети Патрик е официален празник в Република Ирландия, Северна Ирландия, канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор и британската отвъдморска територия Монсерат. Денят се празнува в много държави – повече от всеки друг национален фестивал.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече