fbpx

Парадът за Деня на Свети Патрик се завръща след 3 години пауза

В ирландският граг Голуей ще има парад за Деня на Свети Патрик за пръв път от 2019 г. Тогава той беше отменен заради началото на пандемията от ковид.

Градският съвет планира да проведе серия от събития по време на дългия празничен уикенд през март (17-20 март), за да отбележи Деня на Свети Патрик. Програмата ще включва първия парад на града за националния празник от 2019 г. насам.

Промените, направени в традиционния маршрут тогава, ще останат в сила за 2022 г., като участниците ще преминат от University Road, над моста Salmon Weir, до Eglinton Street и Eyre Square.

Градският съвет също така планира да има увеселително градче на открито с ретро забавления и семейни занимания, по време на дългия празничен уикенд.

Денят на Свети Патрик е голям културен и религиозен празник, отбелязва се на 17 март, датата на смъртта на светеца, който е най-големият покровител на Ирландия.

Денят на Свети Патрик (ок. . 385 – c. 461) е обявен за официален християнски празник в началото на 17 век. На този ден се почита паметта на Свети Патрик, идването на християнството в Ирландия и се празнува наследството и културата на ирландците като цяло. Тържествата обикновено включват публични паради и фестивали, céilís и носенето на зелено облекло или трилистник. Великия пост за ядене и пиене на алкохол не важат за този ден, което превръща деня и в своеобразан празник на ирландска бира.

Денят на Свети Патрик е официален празник в Република Ирландия, Северна Ирландия, канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор и британската отвъдморска територия Монсерат. Денят се празнува в много държави – повече от всеки друг национален фестивал.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More