fbpx

Пет неща за правене в Талин през есента

При положение, че една  трета от естонците живеят в столицата, можете да бъдете сигурни, че в Талин има какво да правите или видите през цялата година. Когато жегата на лятото напусне града и дните станат по-кратки през есента, градът остава красива дестинация.

Паркът Кадриор

Точно на изток от Стария град на Талин ще откриете най-впечатляващия парк на града – паркът Кадриорг. Той е създаден през 18 век и със сигурност е най -доброто място в града за релаксираща разходка. Докато някои райони от него са превърнати в официални градини, по-голямата част от парка има естествен пейзаж с ливади и горски насаждения, които стават златисти през есента.

Ако трябва да се скриете от дъжда, можете да посетите един от няколкото музея, които се намират в парка. Паркът всъщност е част от имението на двореца Кадриорг. В двореца, който е с барокова архитектура и е построен за Петър Велики, сега се помещава Музеят на изкуствата Кадриорг, показващ стотици картини от 16-ти до 20-ти век на западни и руски художници, както и скулптури и други произведения. Другите музеи, които са разположени в парка,са KUMU (Музей на естонското изкуство), Музеят Микели и Детският музей Miiamilla.

Музеят на открито

На десет минути път с кола от центъра на Талин се намерите Естонския музей на открито, на запад от града. Той разполага с реконструирано историческо рибарско селище и пешеходни пътеки. Музеят е посветен на естонската история и традиции. През есента там се организират доста събития около дни като Деня на естонския хляб (13 септември), за естонците хлябът е основна храна и културен идентификатор). Или Ден на лука и рибата (3 октомври), който се празнува чрез предаване на знанията на староверците за зеленчуковото градинарство и риболова.

Хълмът Тоомпеа

Векове наред Старият град на Талин е разделен на две части: хълмът Тоомпеа и Долен град. Хълмът Тоомпеа се счита за родното място на Талин, особено площад на замъка (Lossi plats), който е точно между седалището на естонското правителство в замъка Тоомпеа и катедралата „Александър Невски”. Ако искате да избягате от шума и суетата на града, без да напускате Стария град, Датската кралска градина ви очаква. Там ще намерите дървета, пейки, малки кътчета, в които да се скриете, и невероятна гледка към кулата на църквата Нигулисте, която се намира в Долния град.

Блатото Виру

Блато? Да, блато. Естония е на трето място в света по блатните езера На 45 минути път с кола източно от града, търсачите и любителите на природата ще намерят националния парк Lahemaa. Това е най-големият национален парк в Естония и предлага живописни крайбрежия, буйни гори и блатото Виру. Крайбрежна алея образува 3,5 км пътека през 235 хектара блато. На половината път от крайбрежната алея ще намерите наблюдателна кула с красива гледка към околността. Пътеката ще ви запознае с пейзажа и растителността, характерни за Естония. Тук промените в цвета през есента са особено забележими и приятни.

Ботаническата градина и телевизионната кула

Ботаническата градина на Талин е гледка, която трябва да се види, независимо дали вали или не. Градината от 123 хектара има експозиции на открито и оранжерии, които представят над 8000 вида. Обширните оранжерии са отворени целогодишно и съдържат всичко от бананови  до домашни растения.

Ако предпочитате гледка от високо, няма да пропуснете посещението на телевизионната кула, която е точно до Ботаническата градина. Кулата е най-високата сграда в страната, от върха й можете да се насладите на панорамна гледка към града, морето и околността. Ако искате да проверите дали имате световъртеж, можете да излезете на наблюдателната площадка или да направите „разходка по ръба“.

Приятен престой в Талин!

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More