fbpx

Пет неща за правене в Талин през есента

При положение, че една  трета от естонците живеят в столицата, можете да бъдете сигурни, че в Талин има какво да правите или видите през цялата година. Когато жегата на лятото напусне града и дните станат по-кратки през есента, градът остава красива дестинация.

Паркът Кадриор

Точно на изток от Стария град на Талин ще откриете най-впечатляващия парк на града – паркът Кадриорг. Той е създаден през 18 век и със сигурност е най -доброто място в града за релаксираща разходка. Докато някои райони от него са превърнати в официални градини, по-голямата част от парка има естествен пейзаж с ливади и горски насаждения, които стават златисти през есента.

Ако трябва да се скриете от дъжда, можете да посетите един от няколкото музея, които се намират в парка. Паркът всъщност е част от имението на двореца Кадриорг. В двореца, който е с барокова архитектура и е построен за Петър Велики, сега се помещава Музеят на изкуствата Кадриорг, показващ стотици картини от 16-ти до 20-ти век на западни и руски художници, както и скулптури и други произведения. Другите музеи, които са разположени в парка,са KUMU (Музей на естонското изкуство), Музеят Микели и Детският музей Miiamilla.

Музеят на открито

На десет минути път с кола от центъра на Талин се намерите Естонския музей на открито, на запад от града. Той разполага с реконструирано историческо рибарско селище и пешеходни пътеки. Музеят е посветен на естонската история и традиции. През есента там се организират доста събития около дни като Деня на естонския хляб (13 септември), за естонците хлябът е основна храна и културен идентификатор). Или Ден на лука и рибата (3 октомври), който се празнува чрез предаване на знанията на староверците за зеленчуковото градинарство и риболова.

Хълмът Тоомпеа

Векове наред Старият град на Талин е разделен на две части: хълмът Тоомпеа и Долен град. Хълмът Тоомпеа се счита за родното място на Талин, особено площад на замъка (Lossi plats), който е точно между седалището на естонското правителство в замъка Тоомпеа и катедралата „Александър Невски”. Ако искате да избягате от шума и суетата на града, без да напускате Стария град, Датската кралска градина ви очаква. Там ще намерите дървета, пейки, малки кътчета, в които да се скриете, и невероятна гледка към кулата на църквата Нигулисте, която се намира в Долния град.

Блатото Виру

Блато? Да, блато. Естония е на трето място в света по блатните езера На 45 минути път с кола източно от града, търсачите и любителите на природата ще намерят националния парк Lahemaa. Това е най-големият национален парк в Естония и предлага живописни крайбрежия, буйни гори и блатото Виру. Крайбрежна алея образува 3,5 км пътека през 235 хектара блато. На половината път от крайбрежната алея ще намерите наблюдателна кула с красива гледка към околността. Пътеката ще ви запознае с пейзажа и растителността, характерни за Естония. Тук промените в цвета през есента са особено забележими и приятни.

Ботаническата градина и телевизионната кула

Ботаническата градина на Талин е гледка, която трябва да се види, независимо дали вали или не. Градината от 123 хектара има експозиции на открито и оранжерии, които представят над 8000 вида. Обширните оранжерии са отворени целогодишно и съдържат всичко от бананови  до домашни растения.

Ако предпочитате гледка от високо, няма да пропуснете посещението на телевизионната кула, която е точно до Ботаническата градина. Кулата е най-високата сграда в страната, от върха й можете да се насладите на панорамна гледка към града, морето и околността. Ако искате да проверите дали имате световъртеж, можете да излезете на наблюдателната площадка или да направите „разходка по ръба“.

Приятен престой в Талин!

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно… Помпей Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, […]

прочетете повече