Пет неща, които трябва да видите в Таджикистан

Планинската република Таджикистан е една от най-добре пазените тайни на Азия. След  независимостта на страната преди 30 години сравнително малък брой приключенски туристи са открили нейните необикновени природни пейзажи и исторически забележителности. И докато други популярни планински дестинации като Непал и Ладакх привличат хиляди и са потърпевши от свръхтуризъм, скромният Таджикистан едва сега започва да разкрива всичко, което може да предложи. Туристите-пионери, които посещават тази част на Централна Азия, имат богат избор от културни обекти и туристически пътеки, където ще бъдат радушно посрещнати.  Ито някои от най-добри неща за разглеждане и правене в Таджикистан.

Фанските планини

Планините Фан са в северозападната част на Таджикистан и са лесно достъпни от столицата Душанбе. Макар и по-малко известни от Памир, Фанските планини са не по-малко впечатляващи, особено връх Чимтарга, който се издигат на 5489 м. Възможно е да отидете на трекинг във Фанските планини между май и октомври, а късната пролет и началото на лятото са особено красиви, тъй като тогава ливадите са изпълнени с алпийски цветя. Ако не разполагате с време, може да помислите и за еднодневна екскурзия до Искандеркул, едно от най-живописните места на Фан. Това е тюркоазено езеро, кръстено на Александър Велики, а наблизо има и водопад.

Гарм Чашма

Гарм Чашма на таджикски означава „горещи извори“. Легендата разказва, че Али, зет на пророка Мохамед, ударил земята с меча си, докато се биел с дракон, и оттам избълвала гореща вода. В продължение на хиляди години минералните находища са създали скала, подобна на меренга, с басейн в центъра. Ще го намерите на юг от Хорог на Памирската магистрала. Водата излиза от земята при около 65 градуса по Целзий и много местни хора идват тук да се къпят и да търсят изцеление, тъй като се казва, че минералната вода може да лекува повече от 70 различни здравословни състояния. Сесиите за къпане са разделени по пол, тъй като повечето къпещи се предпочитат да плуват голи.

Каракул

Каракул означава “Черно езеро” и се намира почти на самия връх на света. На 3960 м надморска височина, това е едно от най-високите езера в света, по-високо дори от Титикака. Каракул се намира в рамките на таджикския национален парк, който е естествен обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Комбинацията от екосистеми го прави важно местообитание за птици, включително редки видове като глави гъски, тибетски рябчик, жълтоклюн кашлица и кавказка голяма розова чинка. В Каракул няма хотели, но в селото има няколко къщи за настаняване, където можете да се насладите на местното гостоприемство.

Изгубеният град на замъка Карон

Не само в филмите с Индиана Джоунс има изчезнали градове. Понякога се случва и в реалния живот! Карон някога е бил процъфтяващо селище над река Пандж. Имало голяма крепост,  храмове на водата и огъня, златни мини и работилници, както и стадион за поло с места за 10 000 зрители. И тогава Карон изчезва… Той беше преоткрит от археолозите едва през 2012 г. и те още разкопават огромен обект, наречен „Мачу Пикчу на Таджикистан“. Много малко обиколки спират тук, но тези, които го правят, са за завладяващ урок по история, както и невероятна гледка към крепостта и околните планини.

Памирската магистрала

Памирската магистрала в Таджикистан е не само най-известната туристическа атракция на страната, но също предлага едно от най-големите пътешествия в света. Повечето туристи избират да разгледат магистралата Памир с кола, но малцина  – безстрашни и много здрави физически, решават да изминат пътя с велосипед.

Най-популярният маршрут върви на юг от Душанбе през хълмове и след това следва афганистанско-таджикската граница по река Пандж до Хорог, врата към Памир. Тогава пътят и пейзажите стават значително по-диви, когато пресичате отдалеченото плато Мургаб в планините Памир, достигайки висока точка от 4655 м. Самата надморска височина ще ви спре дъха!

Приятно пътуване!

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More