Пет причини да посетите Шефилд

Заобиколен от хълмове, които са част от района Peak District в Южен Йоркшир, Шефилд е известен най-вече с ролята си в индустриалната революция. Въпреки че все още е основен производител на стомана, в града има много повече от тежката индустрия.

Днес Шефилд е пълен със зелени площи и има спокойна атмосфера, която контрастира с динамичното му  ежедневие.

Музиката на живо е в сърцето  на града и от тук са тръгнали не малко популярни групи, включително Pulp, The Human League и Arctic Monkeys. Може би знаете също, че  Шефилд е и център на международно признати музикални и литературни фестивали.

Шефилд – градът на открито

Знаете ли, че Шефилд е най-зеленият град в света, като зелените  площи съставляват  61% от територията му? Или че тук има повече дървета на човек от населението от всеки друг град в Европа?

Нищо чудно, че Шефилд е наречен Градът на открито. Тук има какво да видите и ако пристигнете с влак, първото място, от което е добре да започнете, е Зимната градина. Това е най-голямата градска оранжерия в Обединеното кралство, където можете да откриете повече от 2000 растения от цял ​​свят.

Зимната градина е удобно разположена до галерия Millennium, безплатна художествена галерия, представяща художници от Шефилд и в момента включваща изложба, наречена „Earthbound“, която изследва връзката на човечеството с околната среда. Почитателите на изкуството трябва да разгледат и сравнително новата галерия Graves.

Какво си заслужава да се прави в Шефилд

Със своя хълмист терен и изобилие от паркове, Шефилд привлича запалени планински колоездачи, бегачи, плувци и катерачи, нетърпеливи да изследват скалите на Peak District. През  септември в Шефилд се провежда емблематичния за града полумаратон и 10-километрови бягания, които се движат на зигзаг по улиците на града.

Ако предпочитате по-бавно темпо, можете да участвате във фестивала за разходки в Шефилд, който също  е през септември. Той предлага повече от 30 пешеходни маршрута, за да се запознаете с културното наследството и историята на града.

Ежегодният фотомаратон в Шефилд, който се провежда всеки юли, винаги е приключение, подходящо за всички възрасти, и чудесна възможност да разгледате някои от градските пътеки.

Рай за кулинари

Със занаятчийските кафенета, вкусни пазари за улична храна, иновативни ресторанти, допълнени от процъфтяваща занаятчийска бира, Шефилд е и център за любителите на храната.

Разгледайте Peddler Market на Burton Road, пазар за храна на открито с улични търговци със спортни имена като „The Cookie Mumster“ и „Disco Fries“.

Kelham Island е изкуствен остров и бивш производствен обект, който е превърнат в серия от инди ресторанти, барове и работилници за художници. Това е малък рай за кулинарите и дом на емблематичната пътека на ейл, абсолютно задължителна за любителите на бирата.

Ако сте привърженици на по-изисканата кухня, изберете  Joro – ресторант, повлиян от природата, който притежава три звезди на AA, Selected MICHELIN Guide 2021 и има пет точки в The Good Food Guide за своите дегустационни менюта.

Пазарувайте, докато разглеждате

Hedgerow Market е оживен уличен пазар с улична храна, музика на живо и различни занаятчийски производители. Чисто новият пазар се намира в центъра на града и отваря врати на 18 септември от обяд до 18 часа. Местните търговци включват Gravel Pit, Nyoo Store и The Wood Enthusiast.

Можете да усъвършенствате занаятчийските си умения на фестивала Waterfront във Victoria Quays, който съчетава културата и природата със забавления и много дейности на открито. Освен сергии за изкуства и занаяти, ще има каменоделски работилници и безплатни разходки с лодка през целия ден.

пътешествия любопитно

Ноевият ковчег: нужни са 20 години, за да построи точното копие

Ковчегът на Йохан: така е известна холандската реплика на Ноевия ковчег, която човек е строил в продължение на 20 години и е постигнал точен модел. Холандският дърводелец и художник Йохан Хуйберс прекара близо две десетилятия в планирането и изграждането на забележителния кораб. Този огромен плаващ паметник на библейския разказ за потопа от Битие всъщност е […]

Read More
пътешествия любопитно

Спиращата дъха тераса на SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк

SUMMIT One Vanderbilt в Ню Йорк е най-потапящото изживяване, което ни поовежда по прозрачни стъклени подове на повече от 1000 фута над града с невероятна гледка на разстояние до 80 мили. Представете си, че стоите в средата на прозрачна структура, която ви кара да се чудите дали всичко, на което сте свидетели, всъщност е реалност […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More