fbpx

Пещерата в Тайланд с най-дългото име, където преди 4 години спасиха 13 момчета

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира в Тайланд и стана печално известна през 2018 г., когато в нeя за близо две седмици бяха блокирани от придошлите води 12 момчета от местeн футболен отбор и техният треньор. Историята тогава развълнува целия свят, който следеше спасителната операция. Базиран на нея, преди дни излезе игралният филм „13 живота“ на режисьора Рон Хауърд.

Пещерата Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата на Тайланд Банкок, близо до границата с Мианмар, и до скоро беше слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен. През февуари тази година пещерата отново беше отворена за посещения.

Слънчевата светлина прониква в първата камера с размерите на катедрала на известната тайландска забележителност Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон – Голямата пещера на спящата дама. Посетителите се разхождат по добре направена пътека, откъдето могат да правят снимки. Трудно е да си представим, че на това спокойно място през юни и юли на 2018 г. 13 млади тайландски футболисти бяха ужасяващо хванати в капан.

Извънредното международно усилие, което успя да ги спаси от наводнената от мусоните пещера, прикова вниманието на света за повече от две седмици. Закачен на издатина на дълбочина 2,3 км в клаустрофобичния лабиринт Там Луанг, футболният отбор, най-младият от които беше само на 11 години, беше почти на предела на оцеляване .

Изминаха десет дни, преди двама специализирани британски пещерни водолази, извикани от тайландското правителство, да преминат през мътни води и като по чудо да намерят момчетата живи.

Властите тогава предприеха една от най-големите спасителни операции в историята на Тайланд, за да открият момчетата и 25-годишния им треньор. Постепенно в усилията за спасяване на децата се включиха много държави – Австралия, Великобритания, Китай, Япония, САЩ и други.

В акцията участваха водолази от военноморските сили и беше използва специализирана техника, включително водни роботи и дронове. Усилията им обаче бяха затруднявани от покачването на водите и силните течения. С времето операцията ставаше все по-интензивна. В пещерата бяха открити отпечатъци от крака и ръце, което даде надежда на спасителите, че момчета са живи. Те се надяваха, че 12-те момчета и треньорът им са успели да избегнат наводнението, като са стигнали до могила в подземна камера.

На 10-ия ден от издирването им момчетата бяха открити от британските водолази пещерняци Джон Волантен и Рик Стентън живи и в сравнително добро здравословно състояние, без храна, затиснати от кал и вода.

След като получиха храна и медицинска помощ, спасителната операция вече бе насочена към намиране на начин да се осигури безопасността на групата, тъй като заради продължителните силни дъждове можеше да се наводни и мястото, където те се намират. Тайландските власти бяха в постоянна надпревара с времето, за да изпомпат водата от наводнената пещера. Имаше вероятност момчетата да останат до края на дъждовния сезон, който продължава до септември-октомври, в пещерата.

С безпрецедентна спасителна операция под вода момчетат бяха изведени от пещерата.

Днес тук почти нищо не напомня за преживения ужас. Пещерата в националния парк Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон, на около 40 минути с кола от северния тайландски град Чианг Рай, отново е отворена за посещения. „През седмицата има около хиляда посетители на ден, а през уикендите две хиляди“, споделя рейнджър от Националния парк.

Входът е безплатен и автобусът се движи постоянно между паркинга и входа на пещерата.

Посетителите могат свободно да изследват гигантската входна камера и да се изкачат до нейния олтар на Spirit House. Ако се насочим по-навътре, ще стигнем до карстово-варовиковата система, която дълбае тунел от 10 километра към близката граница между Тайланд и Мианмар, но само след няколкостотин метра проходът се стеснява, блокиран от здрава метална барикада. Тайландските национални паркове не рискуват с наивни търсачи на силни усещания, изкушени да видят дали ще стигнат до пещерата на дивите глигани през този сух сезон…

Районът около пещерата се е превърнал почти в „спасителен“ тематичен парк със стенописи, подробни карти, пресъздадена секция от тунел и статуя на бившия водолаз от тайландските военноморски тюлени Саман Кунан, единственият човек, загинал по време на мисията. Тъй като това е Тайланд, има и сергии за закуски и будистки светилища.

Докторите Харис и Чалън бяха обявени заедно за Австралийци на 2018 г. за значителния им принос в спасителната операция. Четиримата гмуркачи от Британския съвет за пещерно спасяване получиха награди за храброст на високо ниво от своето правителство, отличени бяха и много тайландски, американски, китайски и други сътрудници. Смелите млади футболисти, спасени в пещерата, бяха почетени в международен план и някои от тях, които нямаха гражданство, включително треньорът Екапол Чантавонг, получиха тайландско гражданство.

Най-малко четири филмови версии на спасяването им атакуват филмовите пазари,  като акцентират върху различни „герои“ – според своя произход и пазар. Първият прожектиран филм беше The Cave от 2019 г. на тайландско-ирландския режисьор Том Уолър, с участието на няколко от пещерните гмуркачи. Минисериал на Netflix се фокусира върху младите футболисти,  докато увлекателният документален филм на National Geographic за 2021 г., The Rescue, вече е наличен в Disney.

Акцентът на Холивуд, Thirteen Lives („13 живота“) , режисиран от Рон Хауърд, имаше своята премиера през юли в Лондон.  Написан е от Уилям Никълсън, сценарист на „Гладиатор“ и „Клетниците“, а във фирма участват Виго Мортенсен в ролята на Ричард Стантън и Колин Фарел в ролята на Джон Волантен, британските гмуркачи, които първи са открили момчетата. Джоел Еджъртън играе водещата роля на австралийския анестезиолог-гмуркач Ричард Харис.

По време на спасителната операция властите допускаха, че е възможно да има смъртни случаи сред момчетата. Но след като видяха целия екип изведен и спасен, тайландските военноморски тюлени написаха: „Не сме сигурни дали това е чудо, наука или нещо друго”.

Вероятно – всичко описано по-горе….

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който получи номинации в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече